2014-08-26 11:13:05
Φωτογραφία για Λιβύη: Κάτοικοι της πόλης Touarga προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της Γαλλίας
Égalité et Réconciliation (Γαλλία)        (μτφ. Κριστιάν)

Κάτοικοι της λιβυκής πόλης Touarga, θύματα αντιποίνων από τις αντι-κανταφικές πολιτοφυλακές στη διάρκεια του πόλεμου στη Λιβύη το 2011, προσέφυγανστη δικαιοσύνη κατά της Γαλλίας για τη βοήθειά που προσέφερε στους αντάρτες, δήλωσε ο δικηγόρος τους στο Παρίσι, Marcel Ceccaldi.

Ο δικηγόρος μήνυσε το γαλλικό κράτος ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Παρισιού και διεκδικεί περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις περίπου 40.000 κατοίκων που εκτοπίστηκαν δια της βίας ή των οικογενειών των αγνοουμένων της πόλης Touarga, ήτοι 15. 000 ευρώ ανά άτομο, όπως εξήγησε.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λιβύη, η Touarga, πόλη κοντά στην Μισράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, ήταν για καιρό ισχυρό  προ-κανταφικό προπύργιο. 

Οι κάτοικοί της είχαν κατηγορηθεί από τους αντάρτες μαχητές της Μισράτα ότι είχαν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πολιορκία της πόλης τους από τις νομιμόφρονες δυνάμεις και ότι είχαν διαπράξει πολυάριθμες καταχρήσεις, όπως βιασμούς.


Αλλά μετά τη κατάληψη της Touarga από τους αντάρτες της Μισράτα, η πόλη είχε εγκαταλειφθεί συνέπειας των βίαιων αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων λεηλασιών και πυρκαγιών. Τα έκτροπά αυτά είχαν καταγγελθεί από την Human Rights Watch.

Στην κλήτευση του, ο δικηγόρος υποστηρίζει ότι η κατάληψη της Touarga και οι θηριωδίες που ακολούθησαν έγιναν δυνατές χάρη στις αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Γαλλία διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο. 

Ωστόσο, το ψήφισμα 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ « που προέβλεψε την προστασία των αμάχων, αλλά δεν επέτρεπε στα μέλη των κρατών του συνασπισμού να παρέμβουν στη σύγκρουση», εξηγεί ο Marcel Ceccaldi.

Κατά την άποψή του, πρόκειται επομένως για παραβίαση της αρχής της μη χρήσης βίας που τίθεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την οποία το γαλλικό κράτος μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο.

« Η συνέπεια είναι μια έρημη πόλη, 2.000 εμφανισθέντες και ένας απροσδιόριστος αριθμός ατόμων στη φυλακή», είπε ο δικηγόρος, ο οποίος υπερασπίστηκε ορισμένους αξιωματούχους του πρώην καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι. 

Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες πριν από το πρώτο ακροατήριο-συζήτηση επί της ουσίας της καταγγελίας.

Égalité et Réconciliation
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ