2014-08-26 12:56:47
Φωτογραφία για Αιφνιδιαστική σύλληψη και φυλάκιση 62χρονου έλληνα αρχιπλοιάρχου για την υπόθεση του ενός τόνου ηρωίνης
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ. 

Νέα τροπή στην υπόθεση και νέες αποκαλύψεις για τη μεταφορά της ηρωίνης με το Noor-1από το Ντουμπάι - Τι είχε δηλώσει ο «κάπτεν Τζόρτζ» για τα ναρκωτικά

To δεξαμενόπλοιο "NOOR ONE", το οποίο μετέφερε ποσότητα «μαμούθ» ηρωίνης δύο τόνων και 120 κιλών, η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, στην περιοχή Βλήχας Ελευσίνα

Αιφνιδιαστική σύλληψη και φυλάκιση, προ ολίγων ωρών, ενός 62χρονου αρχικαπετάνιου πετρελαϊκής εταιρείας για την μεταφοράς ενός τόνου κοκαΐνης από την Μέση Ανατολή με το πλοίο Noor-1, που είχε αποκαλυφθεί στις αρχές Ιουνίου.

Η φυλάκιση του 62χρονου ο οποίος ζούσε στο Ντουμπάι και περιγράφεται στην δικογραφία ως «κάπτεν Τζορτζ» φέρεται να σηματοδοτεί ένα νέο κύκλο συλλήψεων -σχεδόν τρεις μήνες μετά τον εντοπισμό του φορτίου της ηρωίνης- ύστερα από νέα στοιχεία που ανακάλυψαν οι δικαστικές αρχές στον Πειραιά. Ηδη για την υπόθεση αυτή έχουν κατηγορηθεί Ελληνες επιχειρηματίες, Ινδοί-μέλη του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου, Αλβανοί, Ιρανοί και Τούρκοι μεσάζοντες ενώ ήδη έχουν εντοπισθεί νέοι συνεργοί στο Βέλγιο. Ωστόσο θεωρείται ότι ο νέος κύκλος ερευνών θα οδηγήσει σε νέα σημαντικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά και σε αποκάλυψη άγνωστων πτυχών της υπόθεσης.


Το πλοίο Noor-1 ταξίδεψε στις αρχές καλοκαιριού από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελευσίνα και η τεράστια ποσότητα ηρωίνης κατέληξε σε αποθήκες στο Κορωπί και στη Φιλοθέη όπου εντοπίσθηκε από τις λιμενικές αρχές και το ΣΔΟΕ.

Ο 62χρονος που φυλακίσθηκε ήταν επί σειρά ετών ένας από τους πιο σημαντικούς ναυτικούς μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας. Μετά τη συνταξιοδότησή του συμμετείχε (συνεταίροι του ήσαν άραβες επιχειρηματίες) σε μεγάλη εταιρεία τροφοδοσίας πλοίων με καύσιμα, με έδρα στο Ντουμπάι. Η εταιρεία αυτή και ο ίδιος προσωπικά φέρονται να είχαν στενές σχέσεις με κυβερνητικά στελέχη του Ιράν αλλά και γειτονικών χωρών. Την τελευταία τριετία η συγκεκριμένη επιχείρηση ανέλαβε την τροφοδοσία με καύσιμα πλοίων γνωστών ελλήνων εφοπλιστών. Παράλληλα ο 62χρονος σε συνεργασία με έναν άλλον 55χρονο Ελληνα, δημιούργησε γραφείο «πρακτόρευσης» δεξαμενόπλοιων στον Περσικό, με έδρα πάλι στο Ντουμπάι. Στο γραφείο αυτό φέρεται να απευθύνθηκαν και Ελληνες επιχειρηματίες που ζήτησαν το «Noor 1» να μεταφερθεί από τον Περσικό στην Ελλάδα προκειμένου να «δρομολογηθεί» σε μεταφορά καυσίμων από τη Λιβύη στην Ελλάδα.

Η εμπλοκή του 62χρονου στην δικογραφία για την ηρωίνη υπήρξε από την απολογία του 41χρονου, ήδη προφυλακισμένου ινδού πλοίαρχου του «Noor-1», ο οποίος ανέφερε ότι ο «κάπτεν Τζορτζ» - ήταν αυτός που του έδωσε εντολή να φορτώσει τα σακιά της ηρωίνης από ένα πλοιάριο που είχε προσεγγίσει το δεξαμενόπλοιο στη διάρκεια του ταξιδιού του στον Περσικό.

Ο πλοίαρχος είχε καταθέσει ότι «όταν προσέγγιζε η λάντζα με την ηρωίνη το πλοίο και πριν αρχίσουν να ρίχνουν τα πρώτα σακιά στο κατάστρωμα δέχθηκα κλήση στο δορυφορικό τηλέφωνο από τον καπετάν Τζορτζ ο οποίος μου είπε: "Μην ανησυχείς, αυτά τα οποία θα σου βάλουν στο πλοίο είναι δικά μου προσωπικά πράγματα και ο Ιρανός με το όνομα Μπονιάτ που θα επιβιβαστεί στο πλοίο από τη λάντζα γνωρίζει πού θα τα τοποθετήσει στο πλοίο"».

Το «Βήμα» είχε επικοινωνήσει με τον 62χρόνο (1/7/2014) - ο οποίος είχε δηλώσει «δεν έχω καμία σχέση με τη μεταφορά της ηρωίνης, δεν έχω προχωρήσει σε καμία παρανομία. Ποτέ δεν επικοινώνησα με τον ινδό πλοίαρχο, όπως καταθέτει, για να του υποδείξω να φορτώσει τα σακιά με τα ναρκωτικά στο "Noor-1". Ποτέ δεν έχει υπάρξει αυτή η νυκτερινή επικοινωνία που λέει ο καπετάνιος του πλοίου και αυτό θα αποδειχθεί από την άρση απορρήτου και τις τηλεφωνικές κλήσεις μας. Εγώ ήξερα μόνο τον ναυλωτή του πλοίου που ήθελε να του πάμε το καράβι στην Πάτρα. Είμαι στη διάθεση των Αρχών κάθε στιγμή για να δώσω εξηγήσεις...».

Τέλος, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, την ημέρα μεταφοράς ηρωίνης είχε υπάρξει ένας «συμπτωματικός» έλεγχος στην Ελευσίνα από ομάδα της ΔΙΑΣ στο τζιπ ενός Αλβανού μεταφορέα ο οποίος -όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα- άλλαξε ολόκληρο τον σχεδιασμό των διακινητών της ηρωίνης.
ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Σάρωσε το «Breaking bad» στα Emmy
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Σάρωσε το «Breaking bad» στα Emmy
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ