2014-08-28 08:55:07
Φωτογραφία για Έτσι απέτρεψε την πτώση του A-7Ε Corsair: Αυτός είναι ο ηρωικός πιλότος
Η ψυχραιμία και οι ακριβείς χειρισμοί του υποσμηναγού της Πολεμικής Αεροπορίας Σπύρου Σώζου αποδείχτηκαν σωτήριοι, όταν... το μαχητικό αεροσκάφος A-7Ε Corsair, που χειριζόταν ο ίδιος, παρουσίασε μηχανική βλάβη την ώρα που πετούσε (στο πλαίσιο άσκησης με μονάδες του Στρατού Ξηράς) πάνω από τη Θράκη. Ο 28χρονος ηρωικός πιλότος, γιος πολύτεκνης οικογένειας από το Θύρρειο Βόνιτσας, μόλις αντιλήφθηκε το τεχνικό πρόβλημα έκανε τα πάντα για να μη συντριβεί σε κατοικημένη περιοχή!

Όπως αναφέρει η "Δημοκρατία" ο πιλότος αδειάζοντας τα καύσιμα του αεροσκάφους, το οδήγησε στο πεδίο βολής Αμπελώνα, βόρεια της Κομοτηνής, και αφού βεβαιώθηκε ότι η πτώση του δεν θα προκαλούσε ανθρώπινες απώλειες, χρησιμοποίησε επιτυχώς και έγκαιρα τον μηχανισμό εκτόξευσης του καθίσματός του. Το θρίλερ, που θα κατέληγε σε τραγωδία εάν ο 28χρονος δεν παρέμενε προσηλωμένος, ξεκίνησε στις 09.45, όταν στο ένα από τα δύο εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, που είχαν απογειωθεί από τη μονάδα τους στον Αραξο και μετείχαν σε διακλαδικές ασκήσεις για την υποστήριξη τμημάτων του Στρατού Ξηράς στην περιοχή της Νυμφαίας, διαπιστώθηκε μηχανική βλάβη.


Μέσα στο μαχητικό βρισκόταν μόνο ο 28χρονος πιλότος, ο οποίος το απομάκρυνε εκτός κατοικημένης περιοχής και το έριξε σε σημείο όπου επιχειρούσαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, στην περιοχή της άσκησης. Κατόπιν χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα και στη συνέχεια το αλεξίπτωτό του. Διακομίσθηκε ελαφρά τραυματισμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και στη συνέχεια, για προληπτικούς λόγους, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.

Παιδί αγροτικής οικογένειας, ο 28χρονος Σπύρος Σώζος γεννήθηκε στο Θύρρειο Βόνιτσας (ενώ τα τελευταία χρόνια μένει στην Πάτρα) και έχει τρία μικρότερα αδέλφια (έναν αστυνομικό που υπηρετεί στην Αθήνα, έναν μαθητή Λυκείου και μία μικρή αδελφή που πηγαίνει στο Δημοτικό). Από παιδάκι ο Σπύρος Σώζος κόλλησε το «μικρόβιο» του ποδοσφαίρου, το οποίο κουβαλά έως και σήμερα, καθώς αγωνίζεται ερασιτεχνικά στην ομάδα Πολύτεκνος Αχαΐας. Για πολλά χρόνια υπηρετούσε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας στην Ηλεία.

Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη Α-7, που αποτελούσαν από τη δεκαετία του ’70 την κύρια δύναμη βομβαρδισμού της Πολεμικής Αεροπορίας, με δυνατότητα να πλήξουν στόχους οπουδήποτε στο τουρκικό έδαφος, πρόκειται να αποσυρθούν από την ενεργό υπηρεσία στις αρχές Οκτωβρίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ολοκληρωθεί άμεσα η διερεύνηση του ατυχήματος και να διαβιβαστεί το πόρισμα στη Βουλή.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ