2014-08-28 14:05:43
Φωτογραφία για ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟ
Γράφει ο Ιωάννης Δημητρόπουλος

Αντιστράτηγος ε.α – Μαθηματικός

Πέρασε ένα εξάμηνο από τη βίαιη απομάκρυνση του Γιανουκόβιτς από την προεδρία της Ουκρανίας. Η  κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας αυτής αντί να ομαλοποιηθεί  έλαβε τη μορφή ένοπλης εξέγερσης σε συγκεκριμένες περιοχές με την «κεκαλυμμένη»  υποκίνηση και υποστήριξη της Ρωσίας, με αποτέλεσμα το υπάρχον πρόβλημα να γίνει, δυσεπίλυτο πιο πολύπλοκο και  με πολιτικές προεκτάσεις όχι μόνο σε τοπικό και περιφερειακό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Συνοπτικά και με απλά λόγια  μπορούμε να πούμε ότι, η καθεστωτική αλλαγή στην Ουκρανία με τον τρόπο που έγινε, το μόνο που κατάφερε ήταν να αλλάξει το ρόλο των πρωταγωνιστών και να κάνει τις συγκρούσεις  πιο βίαιες και πιο αιματηρές.

     Ο απολογισμός του εξάμηνου αλληλοσπαραγμού μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ΝΑ  Ουκρανία είναι τραγικός
.  2.150 νεκροί και περισσότεροι από  5.000 τραυματίες, δηλαδή κατά μέσο όρο 40 άτομα ημερησίως τραυματίζονται ή σκοτώνονται στην περιοχή αυτή. Πάνω από 500.000 άτομα από την επίμαχη περιοχή έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πολλοί εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο στη Ρωσία. Η κατάσταση στα ΝΑ της χώρας χαώδης. Το μίσος της μιας πλευράς εναντίον της άλλης στα ύψη με συνέπεια να διαπράττονται φρικαλεότητες και εξευτελιστικές ενέργειες εκατέρωθεν με τελευταία την « παρέλαση» των ουκρανών αιχμαλώτων στο κέντρο του Ντονέτσκ την 26 Αυγούστου 2014.

     Τα μέτρα της Δύσης εναντίον της Ρωσίας δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα, καθόσον μπορεί να είχαν οικονομικές συνέπειες δεν είχαν όμως  πολιτικά αποτελέσματα . Η απάντηση της Ρωσίας στα μέτρα της δύσης ήταν το ετήσιο εμπάργκο εισαγωγής  προϊόντων από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία και τον Καναδά.

     Παρενθετικά αναφέρεται ότι θύμα των ρωσικών αντίμετρων έπεσε και η χώρα μας, καθόσον μόνο από την απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων θα υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

      Όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την ουκρανική κρίση  δεν  διαφαίνεται προοπτική αποκλιμάκωσή της και τούτο διότι κανένα  από τα διεστώτα μέρη δεν μετακινείται από τις θέσεις του. Οι προγραμματισμένες για την 26η Οκτωβρίου 2014 εκλογές για την ανανέωση του ουκρανικού κοινοβουλίου εκτιμάται ότι μάλλον θα επιδεινώσουν την κατάσταση παρά θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσής της, καθόσον οι ρωσόφωνοι δεν είναι διεσπαρμένοι σε όλο το ουκρανικό έδαφος, αλλά  είναι χωροταξικά οριοθετημένοι και διεκδικούν αυτονομιστικά δικαιώματα.

     Με βάση τα πιο πάνω και δεδομένων των χαρακτηριστικών των ρωσόφωνων εκτιμάται ότι η μόνη ενδεικνυόμενη λύση για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία αλλά και για τη διατήρηση  της εδαφικής  της ακεραιότητας, της εθνικής της ανεξαρτησίας και της εσωτερικής της κυριαρχίας, είναι η δημιουργία ομοσπονδίας κατά το πρότυπο της Ελβετίας.

       Με τη λύση αυτή θα ικανοποιηθούν στο μέτρο του δυνατού τα αιτήματα των κατοίκων της ΝΑ Ουκρανίας, θα αμβλυνθούν  οι δυσαρέσκειες και θα επανενταχθεί στους κόλπους της και η προσφάτως αποσχισθείσα Χερσόνησο της Κριμαίας.

    Σε διαφορετική περίπτωση η όποια άλλη λύση, θα αποτελέσει μια πρόχειρη και εμβαλωματική ( μπάλωμα)  διευθέτηση, που η μόνη της προσφορά   θα είναι η διευκόλυνση του κατακερματισμού της Ουκρανίας.

 Σχετικό άρθρο: ΤΟ ΜΗΛΟΝ ΤΗΣ ΕΡΙΔΟΣ  στο kranos.gr/2 Mαρ 2014
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ