2014-08-29 09:53:56
Φωτογραφία για Δάνεια 20 δις. ευρώ για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Ρευστότητα ως 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα μπορούσαν να αντλήσουν οι ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα για να χρηματοδοτήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις Όμως, η δυνατότητα αυτή σκοντάφτει στη χαμηλή ποιότητα των εγγυήσεων που που μπορούν να δώσουν εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών ομολόγων.

Πρόκειται για το πρόγραμμα TLTRO με το οποίο η ΕΚΤ θα διαθέσει 850 δισεκατομμύρια ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες για 4 χρόνια με επιτόκιο 0,25% ώστε αυτές με τη σειρά τους να δώσουν υποχρεωτικά δάνεια στις επιχειρήσεις.

Χθες έληξε η προθεσμία που είχε θέσει η ΕΚΤ, προκειμένου οι τράπεζες να παραδώσουν στις κεντρικές τράπεζες των χωρών τους τις εγγυήσεις μέσω των οποίων θα μπορούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όμως, για τις ελληνικές τράπεζες δόθηκε παράταση ώστε να μπορέσουν να βρουν τις απαραίτητες εγγυήσεις που να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που έθεσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Το θέμα αυτό τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ κατά τη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 28 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα TLTRO εξελίσσεται σε δύο φάσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο και προβλέπει πολύ αυστηρούς κανόνες συμμετοχής των τραπεζών σε αυτό. Η ρευστότητα που παρέχεται από την ΕΚΤ πρέπει να διοχετεύεται οπωσδήποτε σε επιχειρήσεις, αφού κεντρικός στόχος είναι η τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι δε τράπεζες ανά χώρα θα υποβάλουν διαρκώς στοιχεία στις κεντρικές τους τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια θα ενημερώνουν την ΕΚΤ για την πορεία του προγράμματος ανά δανειοδοτούμενη επιχείρηση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ