2014-08-30 11:00:19
Φωτογραφία για Η καλυμμένη ρωσική εισβολή
Ιάκωβος Ιωάννου

 Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δεν πρόκειται να ξεσπάσει τον επόμενο μήνα, ελπίζουμε ούτε το επόμενο έτος – οδηγούμαστε όμως προς μία κατεύθυνση, η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το αδιανόητο, σε μία καταστροφική πραγματικότητα

Εξαντλημένες μονάδες του ουκρανικού στρατού αναγκάσθηκαν, εντελώς ξαφνικά, σε ταχεία υποχώρηση. Το γεγονός αυτό δημιούργησε την απορία, σχετικά με το πώς είναι δυνατόν οι «αυτονομιστές» της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι είχαν σχεδόν ηττηθεί, να αποκτήσουν την εντυπωσιακή αυτή στρατιωτική ισχύ, ουσιαστικά από το πουθενά.

Παρατηρώντας όμως κανείς με μεγαλύτερη προσοχή τα «τεκταινόμενα», διαπιστώνει εύκολα ότι δεν πρόκειται για κάποιο θαύμα, αφού τα τεθωρακισμένα, το πυροβολικό, καθώς επίσης το πεζικό των «αυτονομιστών», έχουν σχέση με τη Ρωσία. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται από το ότι, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν πρόσφατα δέκα Ρώσους αλεξιπτωτιστές - ενώ στην ίδια τη Ρωσία διενεργούνται κηδείες στρατιωτών, οι οποίοι πέθαναν στον πόλεμο.


Παρά το ότι όμως γίνεται όλο και πιο εμφανές πως η Ρωσία σήμερα πραγματοποιεί μία καλυμμένη εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Putin φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει να το αρνείται – επειδή, εάν παραδεχόταν το αδιαφιλονίκητο αυτό «συμβάν», η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη.

Η αιτία είναι ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα ήταν τότε υποχρεωμένος να πάρει θέση – οπότε είτε να ενεργήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής, είτε να παραμείνει αμέτοχος.

Στην πρώτη περίπτωση θα ρισκάριζε ίσως έναν πυρηνικό πόλεμο, τον οποίο φυσικά δεν θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει – πόσο μάλλον εάν η Κίνα έπαιρνε το μέρος της Ρωσίας. Στη δεύτερη, εάν παρέμενε αμέτοχος δηλαδή, θα διακινδύνευε τον υποτιμητικό χαρακτηρισμό του από την παγκόσμια κοινή γνώμη, η οποία θα τον θεωρούσε αδύναμο, δειλό ή ανίκανο.

Με δεδομένο τώρα το ότι, οι Ρώσοι έχουν αποδείξει πως είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να εκμεταλλεύονται κάθε πλεονέκτημα που τους παρέχει η αμερικανική στάση, συνεχίζουν τις δηλώσεις του τύπου «ήξεις αφήξεις» – με άδικα θύματα δυστυχώς τους Ουκρανούς Πολίτες.

Περαιτέρω, έχουν γραφτεί πάρα πολλά μέχρι σήμερα, ενώ θα γραφτούν ακόμη περισσότερα στο μέλλον, σχετικά με το ποιός έχει την ευθύνη για τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην περιοχή. Η Δύση ενοχοποιεί τη «ρωσική επιθετικότητα» για τη χαοτική κατάσταση στην Ουκρανία – ενώ η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση, ισχυριζόμενη πως χρηματοδότησε και οργάνωσε την πτώση μίας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης στο Κίεβο.

Από την πλευρά της Ρωσίας λοιπόν, η παρούσα κυβέρνηση της Ουκρανίας (άρθρο), αποτελείται από τρομοκράτες νεοναζιστές, καθώς επίσης από πραξικοπηματίες - οι οποίοι προσπαθούν να καταπιέσουν βίαια τα εκατομμύρια Πολιτών ρωσικής καταγωγής που ζουν στην ανατολική Ουκρανία. Με άλλα λόγια, η Ρωσία θεωρεί τη συμμετοχή της στη σύγκρουση ως ηθικά αιτιολογημένη και λογική – ενώ κάτι ανάλογο φαίνεται πως πιστεύει και η Δύση, όσον αφορά τις δικές της επεμβάσεις στην Ουκρανία.

Δυστυχώς όμως για όλους μας, αυτός είναι ο συνηθισμένος τρόπος, με τον οποίο ξεκινούν οι πόλεμοι – το ότι δηλαδή είναι πεπεισμένες στην αρχή οι αντίπαλες δυνάμεις, αφενός μεν πως λειτουργούν ηθικά και λογικά, αφετέρου πως δεν έχουν καμία άλλη εναλλακτική λύση. Έχει όμως αλήθεια τόσο μεγάλη σημασία ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο, όταν το αποτέλεσμα των ενεργειών του είναι το ξέσπασμα ενός παγκοσμίου πολέμου; Ειδικά του τρίτου, για τον οποίο πάρα πολύ σωστά ισχυρίσθηκε ο Αϊνστάιν ότι, θα είναι ο τελευταίος;

.

Η άλλη όψη του νομίσματος

Επειδή υπάρχουν πάντοτε πολλές διαφορετικές εκδοχές, εάν θέλει κανείς να έχει μία κάποια σφαιρική αντικειμενικότητα, οφείλει να δει επίσης την άλλη όψη του νομίσματος.

Ειδικότερα, η στρατιωτική συμμαχία της Δύσης γνωρίζει πολύ καλά πως η επέκταση της σε πάρα πολλές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, έχει φέρει σε δύσκολη θέση τη Ρωσία. Πόσο μάλλον όταν σχεδιάζει μία αντίστοιχη «διεύρυνση» της στην Ουκρανία, καθώς επίσης στο νότιο Καύκασο (άρθρο).

Για να μπορέσει τώρα να αποκτήσει «ηθικό έρεισμα»,  έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός δορυφόρου, με στόχο την τεκμηρίωση της ρωσικής εισβολής – γεγονός που όμως οφείλει να εξετασθεί υπό το πρίσμα της ψευδούς ενοχοποίησης του Σαντάμ Χουσεΐν για χημικά όπλα, με στόχο την νομιμοποίηση της εισβολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

Στα πλαίσια αυτά, εάν παρατηρήσει κανείς πολύ προσεκτικά τις φωτογραφίες, θα διαπιστώσει πως υπάρχουν ορισμένες σοβαρές αντιφάσεις – ειδικά επειδή το ΝΑΤΟ, στην αμερικανική ιστοσελίδα του, αναφέρεται στο ότι «οι καινούργιες δορυφορικές φωτογραφίες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στις 28 Αυγούστου, δείχνουν ρωσικές πολεμικές ομάδες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, εντός του χώρου εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας«.

Μία από τις φωτογραφίες αυτές είναι η παρακάτω – η οποία δείχνει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να κινούνται σε σχηματισμό φάλαγγας, με αυτοκινούμενα πυροβόλα, στην περιοχή Knasnodon, στην Ουκρανία, αλλά και μέσα στο έδαφος που ελέγχεται από τους «αυτονομιστές». Οι υπόλοιπες, μαζί με τις σχετικές αναφορές, ευρίσκονται στη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ εδώ (usnato).

 .

Ουκρανία – δορυφορική εικόνα που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ φανερώνει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να κινούνται σε σχηματισμό φάλαγγας

Οι αντιφάσεις ξεκινούν με την προέλευση των εικόνων που, όπως συνέβη και με την πτήση ΜΗ17 (άρθρο), δεν είναι άλλη από την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία ασφαλείας Digital Globe – από την οποία ακόμη περιμένουμε την τεκμηρίωση του αρχικού ισχυρισμού της, σύμφωνα με τον οποίο οι «αυτονομιστές» κατέρριψαν το αεροπλάνο.

Η επόμενη αντίφαση έχει σχέση με την δήθεν «πρόσφατη ημερομηνία» – αφού η πιο καινούργια εικόνα είναι από τις 23 Αυγούστου, ενώ η παλαιότερη από τις 21 Ιουνίου! Εάν δε σημειώσει κανείς ότι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ήταν στις 28 Αυγούστου τόσο τρομοκρατημένος, ώστε να οδηγήσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters σε μία είδηση περί εισβολής των Ρώσων στη χώρα του, η οποία οδήγησε στην ξαφνική πτώση των χρηματιστηρίων διεθνώς (μία είδηση που στη συνέχεια ανασκευάστηκε επανειλημμένα), τότε δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί:

.

Δεν υπάρχει καμία φωτογραφία από τις 28 ή, έστω, από τις 27 Αυγούστου, η οποία να αιτιολογεί τον πανικό του προέδρου;

.

Η τρίτη αντίφαση αφορά τη «λεζάντα» στην παραπάνω φωτογραφία, αφού πρόκειται για μία μάλλον «τραβηγμένη» υπόθεση – για έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό καλύτερα. Ειδικότερα, μόνο μία από όλες τις φωτογραφίες, οι οποίες δεν είναι καν από τις 28 Αυγούστου αλλά προηγούμενες, δείχνει μία στρατιωτική φάλαγγα – σε μία δήθεν ουκρανική περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται αυθαίρετα ως «ρωσική φάλαγγα», λόγω του ότι το ΝΑΤΟ πιστεύει, υποθέτει δηλαδή, πως έχει ρωσικό εξοπλισμό!

Όσον αφορά τις παλαιότερες εικόνες, δείχνουν υποθετικά ρωσικές θέσεις πυραύλων, οι οποίοι είναι στραμμένοι προς την Ουκρανία. Αν και δεν μπορεί να ελέγξει κανείς τους ισχυρισμούς από τις φωτογραφίες, δεν παύει να είναι αυτονόητο το ότι, οι πύραυλοι στα σύνορα μίας χώρας είναι στραμμένοι προς τα έξω και όχι προς το εσωτερικό της. Επομένως, η δημοσίευση της εικόνας είναι μη ουσιώδης, ενώ μπορεί να θεωρηθεί ως προβοκατόρική – αφού είναι φυσιολογικό να στρέφονται οι πύραυλοι της Ρωσίας προς τα έξω, άρα προς την Ουκρανία.

Υπάρχουν ακόμη πολλές αντιφάσεις, καθώς επίσης ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί στην έκθεση του ΝΑΤΟ – με τις οποίες όμως δεν έχει νόημα να ασχοληθεί κανείς, ευχόμενος να μην έχουν προβοκατόρικους στόχους. Να μην προσπαθούν δηλαδή να εμπλέξουν την Ευρώπη σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία, από τον οποίο θα έβγαιναν χαμένοι και οι δύο.

Πόσο μάλλον όταν γνωρίζει κανείς πως η ερώτηση που πρέπει να τίθεται πάντοτε, όταν συμβαίνει κάτι, είναι το ποιός ωφελείται – με την απάντηση να είναι σχετικά αυτονόητη στην προκειμένη περίπτωση, αφού η Οικονομία της υπερδύναμης καταρρέει, παραμένει θλιβερά πρώτη στο θέμα της δωροδοκίας των ξένων (εικόνα), ενώ αμφισβητείται πλέον ακόμη και από τη Γερμανία η παγκόσμια ηγεμονία της (άρθρο).

 .

Οι χώρες των οποίων υψηλόβαθμα στελέχη ή νομικά πρόσωπα έχουν βρεθεί να εμπλέκονται σε πράξεις δωροδοκίας.

 .

Ολοκληρώνοντας, δεν είναι καθόλου απίθανο να ετοιμάζουν οι Ρώσοι μία σιωπηλή, καλυμμένη εισβολή στην Ουκρανία, διευκολύνοντας όσο περισσότερο μπορούν τις Η.Π.Α., έτσι ώστε να μην αναγκασθούν να πάρουν θέση. Το ίδιο πιθανές είναι και οι «προβοκατόρικες ενέργειες» εκ μέρους των Η.Π.Α., έτσι ώστε να εμπλακεί το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη στη σύγκρουση – γεγονός που επιβεβαιώνεται από τη σημερινή ανακοίνωση των Η.Π.Α. για 1.000 Ρώσους στρατιώτες εντός της Ουκρανίας, η οποία οδήγησε το ρούβλι στον γκρεμό (γράφημα).

 .

Η εξέλιξη του ρωσικού νομίσματος (ρούβλι) μετά την ανακοίνωση των Η.Π.Α. για 1.000 Ρώσους στρατιώτες εντός της Ουκρανίας. Στο διάγραμμα φαίνεται καθαρά να ισχυροποιείται σημαντικά το δολάριο (USD) έναντι του ρωσικού νομίσματος (RUB) και άρα να κατρακυλά ουσιαστικά το ρούβλι.

 .

Κατά τη γνώμη μου δε, πρόκειται για δύο αδελφές χώρες (άρθρο μου), οι οποίες έχουν οδηγηθεί σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ τους – με τη βοήθεια των Η.Π.Α., καθώς επίσης του «υπάρχου» τους στην Ευρώπη, της Γερμανίας.

Κατά κάποιον τρόπο λοιπόν μου μοιάζει με το να κατηγορούσε το 1974 μία φιλική προς τους Τούρκους κυπριακή κυβέρνηση την Ελλάδα, εάν έστελνε στρατεύματα στην Κύπρο –  γνωρίζοντας πως αφενός μεν η κυβέρνηση πήρε πραξικοπηματικά την εξουσία με τη βοήθεια των τούρκικων μυστικών υπηρεσιών, αφετέρου πως επρόκειτο να εισβάλλουν οι Τούρκοι στο δύστυχο νησί.

Φυσικά τότε, όταν εισέβαλλαν δηλαδή απροκάλυπτα οι Τούρκοι στην Κύπρο, η οποία παραμένει υποδουλωμένη, δεν υπήρξε καμία ευαισθησία του ΝΑΤΟ, της Γερμανίας ή των Η.Π.Α., όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας.

.

Οι αντιδράσειςΗ γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα ασχοληθούν το Σάββατο με την επιβολή επί πλέον οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία – τηρώντας την υπόσχεσή τους να εντείνουν τις πιέσεις, όταν παρατηρείται κλιμάκωση των εχθροπραξιών με την Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, η οποία φαίνεται πως νομίζει ακόμη ότι είναι Μεγάλη, απείλησε τη Ρωσία με σοβαρές κυρώσεις – ενώ ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η κατάσταση θα ήταν «ανυπόφορη και απαράδεκτη», εάν πράγματι αποδεικνυόταν οι αναφορές περί ύπαρξης ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Η αντίστροφη μέτρηση λοιπόν συνεχίζεται, με το αδιανόητο να γίνεται όλο και πιο πιθανό - ειδικά εάν θυμηθεί κανείς το ρητό, σύμφωνα με το οποίο όταν τα εμπορεύματα δεν περνούν τα σύνορα, τότε τα περνούν οι στρατοί.

.

Ιάκωβος Ιωάννου, για το Analyst.gr

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ