2014-08-31 14:02:05
Φωτογραφία για Παράνομα μεταλλαγμένα προϊόντα στην κυπριακή αγορά
Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί ανιχνεύθηκαν μετά από αναλύσεις του Κρατικού Χημείου σε προϊόντα που διατίθενται στην κυπριακή αγορά, σε πολύ... μεγαλύτερα ποσοστά από ότι το νομοθετικό όριο, που καθιστά υποχρεωτική τη σήμανση. Γεγονός που συνιστά παρανομία. 

Σχετική ενημέρωση έτυχε η Βουλή από τον υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, ο οποίος με επιστολή του, την περασμένη εβδομάδα, κοινοποίησε τα αποτελέσματα των 319 αναλύσεων που διενήργησε το Κρατικό Χημείο τα τελευταία δύο χρόνια, μετά από ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, κατά το 2013, εξετάστηκαν για ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο Κρατικό Χημείο, 209 δείγματα, που περιείχαν ή αποτελούνταν από σόγια, αραβόσιτο, ρύζι ή συστατικά αυτών. 

Τα δείγματα λήφθηκαν από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες κυρίως από το λιανικό εμπόριο αλλά και από αποθήκες εισαγωγέων και αφορούσαν μεγάλες ομάδες τροφίμων και ποτών όπως σνακ, επιδόρπια, μείγματα για παραγωγή κέικ, σάλτσες, πρώτες ύλες ρυζιού, υποκατάστατα γαλακτοκομικών προϊόντων, αναψυκτικά, επεξεργασμένα κρεατοσκευάσματα, παιδικά ρυζάλευρα, παγωτά, φρουτοποτά, μπίρες, προϊόντα που φέρουν σήμανση ως βιολογικά προϊόντα κ.ά
. Επίσης, λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την πιθανή ύπαρξη γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι, ελέχθηκαν για πρώτη φορά και δείγματα μελιού. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων είχαν ως ακολούθως: Στα 196 από τα 209 δείγματα που εξετάστηκαν συνολικά ή σε ποσοστό 94%, δεν ανιχνεύθηκαν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. 

Σε δύο δείγματα ή σε ποσοστό 1% ανιχνεύθηκε η εγκεκριμένη γενετικά τροποποιημένη σόγια Roundup Ready σε ποσοστό, όμως, μεγαλύτερο του 0,9% που είναι και το νομοθετικό όριο για τη σήμανση. Τα δύο θετικά δείγματα αφορούσαν συμπληρώματα διατροφής και τα ποσοστά γενετικής τροποποίησης ήταν 19% και 83%. Σε τέσσερα δείγματα ή σε ποσοστό 2% ανιχνεύτηκαν εγκεκριμένες γενετικές τροποποιήσεις μικρότερες του νομοθετικού ορίου. Τέλος, σε επτά δείγματα ή σε ποσοστό 3% δεν επιτεύχθη απομόνωση του DNA. Γεγονός, που αποδίδεται στη διαδικασία μεταποίησης του τροφίμου. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Πατσαλή, κατά το 2014, εξετάστηκαν για ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών 110 δείγματα που περιείχαν ή αποτελούνταν από σόγια, αραβόσιτο, ρύζι ή συστατικά αυτών. 

Τα δείγματα λήφθηκαν κυρίως από το λιανικό εμπόριο αλλά και από αποθήκες εισαγωγέων και αφορούσαν μεγάλες ομάδες τροφίμων και ποτών όπως σνακ αραβοσίτου, λιναρόσπορο, επιδόρπια, κέικ, donuts, muffins πρώτες ύλες και προϊόντα ρυζιού, επεξεργασμένα κρεατοσκευάσματα, κατεψυγμένα προϊόντα (κρουασάν, βάση για πίτσα, πατάτες), προϊόντα που φέρουν σήμανση ως βιολογικά προϊόντα, πρώτες ύλες παρασκευής ροφημάτων καφέ, συμπληρώματα διατροφής, αποκλειστικές εισαγωγές ή και επωνυμίες υπεραγορών, προϊόντα σόγιας κ.ά. Στο 3% ανιχνεύτηκε μεταλλαγμένη σόγια Οι αναλύσεις του Κρατικού Χημείου κατέδειξαν τα ακόλουθα: Στα 104 από τα 110 δείγματα ή σε ποσοστό 94% δεν ανιχνεύτηκαν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Σε τρία δείγματα ή σε ποσοστό 3% ανιχνεύτηκε η εγκεκριμένη γενετικά τροποποιημένη σόγια Roundup Ready σε ποσοστό, όμως, μεγαλύτερο του 0,9% που είναι και το νομοθετικό όριο για τη σήμανση. 

Τα δύο θετικά δείγματα αφορούσαν Donuts και τα ποσοστά γενετικής τροποποίησης ήταν 17% και 19%. Σε άλλα τρία δείγματα ή σε ποσοστό 3% ανιχνεύτηκαν εγκεκριμένες γενετικές τροποποιήσεις μικρότερες του νομοθετικού ορίου. Επιπρόσθετα, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τη Βουλή ότι, από τον περασμένο Απρίλιο έχει υπογραφεί σύμβαση με το Τμήμα Γεωργίας για τον έλεγχο των ζωοτροφών μετά από αίτημα του ιδίου του Τμήματος. 

Στο πλαίσιο της σύμβασης αυτής έχει αναλυθεί μέχρι στιγμής μία ζωοτροφή ελαιοκράμβης στην οποία ανιχνεύτηκε η εγκεκριμένη γενετικά τροποποιημένη σόγια Roundup Ready σε ποσοστό 42,5%. Ο κ. Πατσαλής στην επιστολή του δεν αναφέρεται στις ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για εκείνα τα προϊόντα που εντοπίστηκαν χωρίς σήμανση να φέρουν παράνομα, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. 

 Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ