2014-09-01 17:57:48
Φωτογραφία για Αμερικανοτουρκικές σχέσεις: Άρχισαν τα όργανα
Ενοχλημένη φαίνεται η τουρκική προεδρία από την εκπροσώπηση των ΗΠΑ στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του νέου τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Όπως είναι γνωστό, τις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο επιτετραμμένος Jess L. Baily, και, σύμφωνα με τη Χουριέτ, η εκπροσώπηση αυτή αποτέλεσε και ένα μήνυμα του Προέδρου Ομπάμα προς τη «Νέα Τουρκία». Κατά την εφημερίδα, το παραπάνω συνιστά πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών ενώ τώρα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί οπωσδήποτε  με τον πρόεδρο Ομπάμα ενώ η Ουάσιγκτον αρνείται ότι έχει ανακοινωθεί τέτοια συνάντηση. Να σημειωθεί ότι μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα επισκεφτεί την Τουρκία ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Chuck Hagel για να συζητήσει αποκλειστικά το θέμα του ISIL.

Η ελευθερία του τύπου

Ένα δεύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Άγκυρα και συγκεκριμένα ο κ. Ερντογάν ο οποίος πρωταγωνίστησε σ αυτού του είδους τις πολιτικές είναι η ελευθερία του τύπου.


Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής και πρώην βουλευτής του AKP Ιντρίς Μπάλ, σε έκθεσή του αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου υποστηρίζει ότι κατά το πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους, 981 δημοσιογράφοι απολύθηκαν ενώ 56 παραιτήθηκαν. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η κρατική τηλεόραση δεν είναι πλέον αμερόληπτη.

Σύμφωνα με τον Μπαλ, από την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου (τα γνωστά γεγονότα της πλατείας Γκεζί) μέχρι και τις δημοτικές εκλογές, τα ΜΜΕ έγιναν στόχος μεγάλης πίεσης η οποία μεταφράζεται σε μηνύσεις, φορολογικούς ελέγχους και πρόστιμα ενώ αποκλείστηκαν από εκδηλώσεις του AKP και της κυβέρνησης επιφανείς δημοσιογράφοι.

Η «παράλληλη δομή»

Τα μεγάλα, όμως, προβλήματα του Έρντογάν, ο οποίος, ουσιαστικά έχει υπο τον έλεγχό του τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, είναι το κουρδικό και η λεγόμενη «παράλληλη δομή» όπως ονομάζεται το κίνημα Γκιουλέν και οι οπαδοί του που βρίσκονται στην τουρκική γραφειοκρατία.

Σήμερα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση κατά της παράλληλης δομής σε 16 νομούς με επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη. Τριάντα τρία άτομα τέθηκαν υπό κράτηση μεταξύ των οποίων και ο πρώην Επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης Γιακούπ Σαϊγκιλί, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, κατασκοπία και παραποίηση επίσημων εγγράφων. Υπό κράτηση τέθηκαν επίσης ο βοηθός Διευθυντής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Μαχίρ Τσακαλί, ο βοηθός Διευθυντής Ασφάλειας, υπεύθυνος για οικονομικά αδικήματα και ηλεκτρικό έγκλημα, Χαμζά Τοσούν, και ο βοηθός του Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Γιασίν Τοπτσού.  Η εφημερίδα Taraf γράφει ότι πολλοί από τους αστυνομικούς που τέθηκαν υπό κράτηση, φορούσαν κάτω από τη στολή, ασπρόμαυρο t-shirt, όπου αναγραφόταν η λέξη «μηδέν» στα αγγλικά και τα τουρκικά.

Η δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ, κάτω από το κλίμα αυτό, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, έκρινε τον εαυτό της αναρμόδιο για την δίωξη 96 ατόμων, μεταξύ των οποίων και ο Μπιλάλ Ερντογάν, γιος του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό του πως βλέπει το καθεστώς Ερντογάν τη διάκριση εξουσιών είναι το γεγονός ότι ούτε ο πρόεδρος, ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν παραβρέθηκαν στη σημερινή τελετή έναρξης του Δικαστικού Έτους.

Το κουρδικό

Τέλος, το κουρδικό. Η εφημερίδα Zaman γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ένα τρόπο ώστε να εξασφαλίσει την συμμετοχή του ΡΚΚ στην πολιτική και να θέσει τον έγκλειστο αρχηγό του ΡΚΚ, Οτζαλάν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κατά την αρθρογράφο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προβεί άμεσα στις νομικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει τη ρατσιστική ερμηνεία της έννοιας εθνικότητα και να αποδεχτεί τις δημοκρατικές αρχές για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η εφημερίδα εκφράζει την ανησυχία της για την αντικατάσταση του αρμοδίου για τη διαδικασία επίλυση του κουρδικού προβλήματος πρώην αντιπροέδρου, Μπεσίρ Αταλάυ με τον Γιατσίν Άκντογαν ο οποίος είναι γνωστός και ως «γεράκι». «Αυτή η τοποθέτηση καταδεικνύει ότι ορισμένα από τα βήματα για τη διαδικασία επίλυσης θα καθυστερήσουν γιατί, σε αντίθεση με τον Αταλάυ, ο Άκντογαν μπορεί να εμποδίσει ορισμένα από τα βήματα που θα διευκόλυναν την αναζήτηση μιας (βιώσιμης) λύσης», γράφει η αρθρογράφος.

Από την άλλη, η Cumhuriyet γράφει ότι ο Άκντογαν θα εναρμονιστεί με τις οδηγίες του Ερντογάν, για τη διαδικασία επίλυσης. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι απόψεις του Άκντογαν για τη διαδικασία επίλυσης είναι οι ακόλουθες:

Βλέπει το φιλοκουρδικό HDP ως ένα κόμμα που βρίσκεται κοντά στο CHPΔεν θέλει τον επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμίρτας, και προσπαθεί να τον απομακρύνειΟ Ακντογάν ευθύνεται για την ακύρωση ορισμένων επισκέψεων του HDP στο Ιμραλί, νησί όπου βρίσκεται φυακισμένος ο Οτσαλάν.Όπως αναφέρει συχνά, το HDP και το Καντήλ, βουνό στο ιρακινό κουρδιστάν όπου βρίσκεται η ηγεσία του PKK, πρέπει να αναδιοργανωθούν.

Σύμφωνα με την Sabah έχει επιτευχθεί συμβιβασμός για τον οδικό χάρτη μεταξύ της κρατικής αποστολής και του έγκλειστου αρχηγού του ΡΚΚ και μεταξύ της κυβέρνησης και του κόμματος HDP. Ο νέος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, θα επισκεφτεί το Ντιγιάρμπακιρ.

Ο οδικός χάρτης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, συμπεριλαμβάνει τις νομικές ρυθμίσεις για την επιστροφή των μελών του ΡΚΚ από τα βουνά. Όσοι δεν καταζητούνται από το τουρκικό κράτος θα μπορέσουν να διασχίσουν τα τουρκικά σύνορα παρουσιάζοντας τα απαιτούμενα στοιχεία. Εκφράσεις όπως «γενική αμνηστία» θα αποφευχθούν για να μην πυροδοτήσουν αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Στην νέα διαδικασία, το Υφυπουργείο Δημοσίας Τάξης, θα έχει άμεσες επαφές με τους αρχηγούς του ΡΚΚ στο Καντήλ ενώ θα δημιουργηθεί και μία Επιτροπή Παρακολούθησης για την διαδικασία επίλυσης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των όπλων, την σταδιακή κατάργηση του συστήματος των πολιτοφυλάκων και τη δημιουργία μιας γραμματείας για την καταγραφή των συζητήσεων με τον Οτζαλάν. Επίσης θα επιτραπεί σε μέλη της κοινωνίας των πολιτών να διεξάγουν συνομιλίες με τον Οτζαλάν ενώ επιτροπή κρατικών αξιωματούχων θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να διεξάγει συνομιλίες με τους αρχηγούς του ΡΚΚ στην Ευρώπη.

Τέλος, οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης επικεντρώνονται στα παρακάτω κατά σειρά αξιολόγησης:

1.    Η καταπολέμηση της παράλληλης δομής

2.    Το νέο όραμα για το 2023

3.    Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

4.    Η συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης

5.    Το νέο Σύνταγμα

6.    Η ανάδειξη της Τουρκίας σε ηγέτιδα δύναμη

7.    Η εδραίωση ενός αξιόπιστου δικαστικού συστήματος

8.    Η επίτευξη μιας σταθερής οικονομίας

9.    Η δημιουργία σύγχρονων πόλεων
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ