2014-09-01 21:01:01
Φωτογραφία για Ξύπνησαν Αθήνα και Λευκωσία και επιτίθενται στον Ταγίπ
Ερντογάν: Δεν έλαβα την επιστολή του Αναστασιάδη

Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ε/κ προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους, δήλωσε τη Δευτέρα ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ο κ. Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, απέρριψε την προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις «βαριές ευθύνες της Τουρκίας» στο Κυπριακό. «Κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος» είπε.

Χαρακτήρισε «απογοητευτικές» τις δηλώσεις Ερντογάν, λέγοντας ότι «επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία».


Είπε επίσης ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεών της με αυτήν.

«Εφόσον η Τουρκία επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, θα πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα» κατέληξε ο Εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Εξάλλου, η κυπριακή Κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, καταδίκασε με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, κάθε δήλωση ή ενέργεια που παραπέμπει σε λύση που ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος.

Παράλληλα χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο, σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία, όπως επισημαίνει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Χριστοδουλίδης.

“Αναμέναμε πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, τους πρώτους που θα επικαλείτο για εμπλοκή είναι την ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία”, επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, “η επανάληψη δηλώσεων όπως ότι η Τουρκία θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά, παραμένουν μέχρι στιγμής κενού περιεχομένου, αφού στην πράξη οι πολιτικές που η Αγκυρα ακολουθεί περί του αντιθέτου πείθουν”.

Θέλουμε, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, “να επαναλάβουμε την αποφασιστικότητα μας να εργαστούμε συνειδητά για τον τερματισμό της κατοχής και την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κυπριακού λαού”.

Οπως ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Χριστοδουλίδης “πέραν του παράνομου της επισκέψεως του Τούρκου Προέδρου στην Κύπρο καταδικάζουμε κάθε δήλωση ή ενέργεια που παραπέμπει σε λύση που ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος, όπως επίσης θεωρούμε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο, μέσα σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία”.

mignatiou.com ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου

Ερντογάν: Δεν έλαβα την επιστολή του Αναστασιάδη

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει λάβει την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη την οποία μετέφερε ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος στην Άγκυρα όπως ο ίδιος δήλωσε. Σύμφωνα με το ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα στηρίζει μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση στο Κυπριακό και εξέφρασε την ευχή ότι “η υπομονή που επέδειξαν μέχρι σήμερα θα στεφθεί με επιτυχία”.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντερβίς Έρογλου, ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη. “Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;”, ρώτησε ο Ταγίπ Ερντογάν την δημοσιογράφο. “Ο κ. Βενιζέλος”, απάντησε η δημοσιογράφος. “Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα…Οι επιστολές των άλλων έρχονται”, απάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν λεπτομερώς το Κυπριακό με τον Ντερβίς Έρογλου.

“Από το παρελθόν μέχρι σήμερα δείξαμε υπομονή αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση στην υπομονή μας μέχρι σήμερα. Η αποφασιστικότητά μας συνεχίζεται. Εύχομαι στο τέλος της υπομονής να φτάσει η επιτυχία”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι στηρίζουν μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν μη δίκαιες προτάσεις.

“Γι αυτό και η Ελλάδα και η Βρετανία πρέπει να δείξουν την ίδια ειλικρίνεια με εμάς”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. “Στηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της Τ/κ πλευράς για δικοινοτική, πολιτική ισότητα, δύο ιδρυτικές πολιτείες, σαν μια νέα συνεργασία στη βάση των παραμέτρων του ΟΗΕ”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος προσθέτοντας ότι στόχος τους είναι να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν το συντομότερο σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. “Θα είμαστε ένα βήμα μπροστά πάντα”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό προσθέτοντας ότι στόχος είναι οι συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2008 να μην χαθούν και να μην πάει χαμένος χρόνος.

“Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ μια ε/κ κυβέρνηση να φέρει τους Τ/κ σε κατάσταση μειονότητας”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε πως υπάρχουν πολλά που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. “Όσο δεν γίνεται αποδεκτή η λύση δύο πολιτειών δεν είναι δυνατόν να το δούμε αυτό ποτέ θετικά. Την δομή της ομοσπονδίας την αποδεχόμαστε μόνο χτίζοντας πάνω της. Η πολιτική ισότητα είναι πολύ σημαντική. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να επιμένει ότι θα πάει αυτός μπροστά και εμείς θα ακολουθούμε από πίσω. Δεν είναι δυνατόν ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο ποτέ”, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι σε δύο τρεις μήνες θα φτάσει το νερό στα κατεχόμενα και στη συνέχεια το ηλεκτρικό. Όπως είπε αυτό δεν προορίζεται μόνο για το βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά για ολόκληρη την Κύπρο “φτάνει να πάρουν το χέρι ειρήνης που τους προσφέρουμε”.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στόχος είναι τα επόμενα δέκα χρόνια να μετατραπεί το ψευδοκράτος σε κέντρο προσοχής και να διπλασιαστεί το κατακεφαλήν εισόδημα. Ανέφερε ότι η Τουρκία θα είναι σε αλληλεγγύη πάντοτε με τους Τ/κ και πως το Κυπριακό είναι πάντοτε το κύριο θέμα στις συναντήσεις τους στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο Ντερβίς Έρογλου δήλωσε πως ισχυρή Τουρκία σημαίνει και ισχυρή ΤΔΒΚ(ψευδοκράτος). “Και σήμερα είμαστε ένα και αύριο θα είμαστε ένα, οι σχέσεις μας με την Τουρκία είναι αδελφικές”, είπε ο Ντερβίς Έρογλου. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι πριν εκλεγεί σκεφτόταν ότι θα μπορούσαν μαζί να βρουν λύση αλλά δυστυχώς μετά την εκλογή του δεν έγινε κάτι τέτοιο. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι ότι αρνήθηκε να δεχτεί τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, ότι παραβίασε τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ, και έθεσε ένα σωρό όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. “Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι όπως τις περίμενα, ο Αναστασιάδης θέτει μαξιμαλιστικές θέσεις στο τραπέζι”, ισχυρίστηκε ο Ντερβίς Έρογλου.

mignatiou.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ