2014-09-02 12:43:41
Φωτογραφία για ΕΝΦΙΑ: Λιγοστεύουν οι δικαιούχοι έκπτωσης
Προ των πυλών βρίσκεται η καθιέρωση κριτηρίου συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να χορηγηθεί έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ ή πλήρης απαλλαγή για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Η κυβέρνηση αφού έβγαλε τα κριτήρια της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας από τον καμβά των προϋποθέσεων εκπτώσεων και απαλλαγών, διαπίστωσε ότι αφενός οι δικαιούχοι εκτοξεύονται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων, αφετέρου ότι υπάρχει στη διάταξη νόμου ένα στοιχείο κατάφωρης αδικίας. Δεν μπορεί να συνιστά κριτήριο απαλλαγής η επιφάνεια των κτισμάτων (επιφάνεια έως 150 τετραγωνικά μέτρα) και όχι η αξία της ακίνητης περιουσίας.

Αν δεν γίνουν διορθώσεις ο κίνδυνος είναι διπλός. Αφενός, οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές να «στοιχίσουν χρυσάφι», απειλώντας το στόχο βεβαίωσης εσόδων τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ μετά τις διορθώσεις, αφετέρου να πάρουν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χαμηλοεισοδηματίες με ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων Τι δείχνουν οι ασκήσεις


Παρ' ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τρέχει ακόμα σενάρια για να διαπιστώσει πόσοι θα ήταν οι φορολογούμενοι που θα κέρδιζαν απαλλαγή ή μείωση του φόρου, μετά τη διαγραφή ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, δεν χρειάζεται πολύ... κόπο για να καταλάβει κανείς ότι θα ήταν πολλοί περισσότεροι από τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος.

Με τον πήχη του εισοδήματος στα 7.050 ευρώ, τα νοικοκυριά που πήραν διαβατήριο για την είσπραξη κοινωνικού μερίσματος έφτασαν τα 690.838. Αν ο πήχης ξεκινά τώρα για μειώσεις 50% από τα 9.000 ευρώ (12.000 ευρώ για τρίτεκνους, πολύτεκνους ανάπηρους για πλήρη απαλλαγή) οι δικαιούχοι είναι μάλλον σαφές ότι θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο. Πρακτικά ένας στους έξι ιδιοκτήτες ακινήτων που καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ (6,1 εκατομμύρια για την ακρίβεια). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κόστος μειώσεων και απαλλαγών, με βάση μόνο τις δύο από τις αρχικές προϋποθέσεις του νόμου, θα πήγαινε κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Η ιστορία των διορθώσεων

Ο νόμος όπως ψηφίστηκε, στα τέλη του 2013, ορίζει τρεις προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να πληρούνται αθροιστικά προκειμένου το εκκαθαριστικό του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων, να περιοριστεί δραστικά.

Με τις αρχικές διατάξεις, όπως ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο του 2013 και δεν διορθώθηκαν μέχρι σήμερα ορίζεται ότι « με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση 50% επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής.

Η έκπτωση χορηγείται εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τον /την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

2. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

3. Ο φορολογούμενος ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διατηρώντας τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις αμετάβλητες, ο νόμος ορίζει ότι για τρίτεκνους, πολύτεκνους ή άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (με τις προσαυξήσεις των 1.000 ευρώ), παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι παράμετροι ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας έχουν ήδη διαγραφεί, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και μένει να επιβεβαιωθεί με τη σχετική τροπολογία η οποία αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή.

Μένει τώρα να γίνουν και οι διορθώσεις στο κριτήριο της περιουσίας. Το κριτήριο των 150 τετραγωνικών μέτρων επιφανείας κτισμάτων, είναι σαφές ότι είναι τουλάχιστον «λειψό». Θα μπορούσε κάποιος με σπίτια 149 τετραγωνικά, χαμηλό εισόδημα αλλά οικόπεδα και χωράφια αξίας εκατομμυρίων ευρώ να πάρει απαλλαγή ή έστω μείωση κατά 50%.

Γιατί δεν το σκέφτηκαν νωρίτερα, όταν ο νόμος ισχύει από το Δεκέμβριο του 2013, ουδείς γνωρίζει...

Πηγή: Euro2day
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Προχωράει το «plan b»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Προχωράει το «plan b»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ