2014-09-03 08:06:58
Φωτογραφία για ΓΚ. ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟ
Για μαραθώνιο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε δηλώσεις του χθες μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Παρίσι, τονίζοντας πως «έχουμε δρόμο». «Είναι ένας μαραθώνιος, έχουμε δρόμο, μιλήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού και τη δουλειά το καλοκαίρι και συνεχίζουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς αν οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τα νούμερα του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκαν είπε πως «φυσικά τα αποδέχθηκαν και συνεχίζουμε».

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο. «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα και προσδοκούμε να συνεχίσουμε και αύριο Τετάρτη, με τον ίδιο τρόπο με τους υπουργούς» δήλωσε ο Ντέκλαν Κοστέλο.

Δύο εμπόδια πριν τη συζήτηση για το χρέος

Τον Οκτώβριο, μετά τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών, αλλά και τη συμφωνία με την τρόικα σε μια επώδυνη ατζέντα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως επιβεβαιώνει και η ελληνική πλευρά, ενώ εντύπωση προκαλούν οι παρεμβάσεις Γερμανών οικονομολόγων που προκρίνουν το «κούρεμα» ως τη βιώσιμη λύση για το χρέος.


Οι συζητήσεις για το χρέος αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο μετά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου και την ολοκλήρωση των stress tests, ανέφερε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια των επαφών στο Παρίσι θα επιδιώξει να κατευνάσει τις ανησυχίες των ελεγκτών για καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του περσινού φθινοπώρου, όταν ο έλεγχος χρειάστηκε επτά ολόκληρους μήνες για να ολοκληρωθεί.

Στην Αθήνα οι αποφάσεις

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ζήτησε κατά την πρώτη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά χωρίς να λάβει σαφή απάντηση, καθώς οι δανειστές παρέπεμψαν στον «κανονικό» έλεγχο που θα γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε στους ελεγκτές τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, που δείχνουν ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χαρδούβελης είπε πως υπάρχουν περιθώρια για δύο κινήσεις, όπως:

1. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, από την προσεχή χειμερινή περίοδο (από 15 Οκτωβρίου 2014). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, η εξίσωση του φόρου με το πετρέλαιο κίνησης είχε ως αποτέλεσμα να προκύψει υστέρηση εσόδων από τον ΕΦΚ κατά περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.

2. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική πρόταση είναι να φτάσουν στις 100 οι δόσεις από 12 ή 24 που είναι σήμερα, τονίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί η ροή εσόδων προς τα κρατικά ταμεία, διευκολύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να καταβάλουν τις υφιστάμενες υψηλές δόσεις.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η αντιμετώπιση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία λήγει φέτος, αλλά η τρόικα ζητεί να παραταθεί και τα επόμενα χρόνια. Το ΥΠΟΙΚ αντιπροτείνει να είναι μειωμένη κατά 50%, αλλά σε κάθε περίπτωση, με οποιοδήποτε ποσοστό κι αν επιβληθεί θα αποτελεί νέο μέτρο. Ταυτόχρονα η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ παρέδωσε στην τρόικα το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις μειώσεις φόρων, χωρίς να τίθενται υπό αμφισβήτηση οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ωστόσο, η κυβέρνηση θα θέσει και ζήτημα μείωσης των προσδοκώμενων πρωτογενών πλεονασμάτων, εξέλιξη που θα επιτρέψει μείωση των φόρων και αναθέρμανση της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, τα δύσκολα με την τρόικα βρίσκονται στην ατζέντα των σημερινών συναντήσεων, στη διάρκεια των οποίων η τρόικα θα έχει επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς, για:

Το ασφαλιστικό, για το οποίο η τρόικα ζητεί εφαρμογή μέτρων από την 1-1-2015.Το εργασιακό, που περιλαμβάνει απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και ανταπεργία των εργοδοτών.Τις απολύσεις από το δημόσιο τομέα.Την επιτάχυνση των πλειστηριασμών ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο, με τιμή εκκίνησης το 1/3 της αντικειμενικής αξίας.Την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, που προσεγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ.Εισερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «πολύ αισιόδοξος», επαναλαμβάνοντας ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αύξηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας. «Θέλουμε να τους δείξουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο» συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι «δεν πήγαμε διακοπές, δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο και γι’ αυτό είμαστε μπροστά στο πρόγραμμα».

Υπέρ του «κουρέματος» Γερμανοί οικονομολόγοι

Τη λύση του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, που θα περιλάβει και τα δάνεια των χωρών της Ευρωζώνης προκρίνουν Γερμανοί οικονομολόγοι, τονίζοντας πως η επιμήκυνση των δανείων θα είναι απλά μια «μετάθεση της ώρας της αλήθειας», σύμφωνα με την Deutsche Welle. 

Η αποστολή στη Βίλα Σάιντ

Οι συναντήσεις με τους δανειστές πραγματοποιούνται στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, που δεν βρίσκονται εντός του κτηρίου του Οργανισμού, αλλά στη λεγόμενη «Βίλα Σάιντ». Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι επαφές θα συνεχιστούν σήμερα, αύριο θα γίνει μια σύνοψη των αποτελεσμάτων των συζητήσεων και θα δοθεί ραντεβού στην Αθήνα στο τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου για το ουσιαστικό στάδιο της αξιολόγησης. Η ελληνική αποστολή θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Πέμπτη το βράδυ.

Στη γαλλική πρωτεύουσα βρίσκονται ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ. Επίσης βρίσκονται ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας με δύο συμβούλους του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η Γενική Γραμματέας Αννα Στρατινάκη, και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το γραφείο του πρωθυπουργού συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου και από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερακάκης.

Στην ομάδα των ελεγκτών συμμετέχουν οι Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ και Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ