2014-09-11 21:52:36
Φωτογραφία για Παπακώστα: Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε διορθώσεις για τις διαγνωστικές εξετάσεις
Η προτεραιότητα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε διορθώσεις. Το οικονομικό σκέλος είναι παρελκόμενο. Στην δήλωση αυτή προέβη η υφυπουργός Υγείας κυρία Κατερίνα Παπακώστα, αναφερόμενη στο κούρεμα των διαγνωστικών εξετάσεων, το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο, μιλώντας την Πέμπτη το πρωί, στην εκπομπή ''Πρωινό ΑΝΤ1''.

Δήλωσε σχετικά η κυρία Παπακώστα: «Βγήκε μια υπουργική απόφαση, η οποία πατάει σε επιστημονικά δεδομένα. Η βούληση του Υπουργείου Υγείας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και την ασφαλή πρόσβασή τους στην πρόληψη, να προστατεύσουμε τους συνειδητοποιημένους και έντιμους γιατρούς να κάνουν τη σωστή και λελογισμένη συνταγογράφηση και να επιβάλλουμε κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν αυτή την κατεύθυνση, διότι αλλιώς το clawback επιμερίζεται επί δικαίων και αδίκων το ίδιο. Το οικονομικό σκέλος είναι παρελκόμενο.


Η προτεραιότητα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Όταν υπάρχει ανάγκη να γίνει η εξέταση, π.χ. βεβαρυμμένο ιστορικό, κληρονομικότητα κτλ και την τεκμηριώσει επιστημονικά ο ιατρός, η εξέταση θα γίνεται χωρίς περιορισμό. Σε κάθε περίπτωση, εάν χρειαστεί και διαπιστώσουμε ότι η φιλοσοφία, η κατεύθυνση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του πολίτη δεν υπηρετείται, δε θα διστάσουμε να κάνουμε τις διορθωτικές κινήσεις. Όπου δε, υπάρξουν παρερμηνείες θα εκδοθεί ερμηνευτική εγκύκλιος».

Ερωτηθείσα για τις περιοδείες που πραγματοποιεί ανά την Ελλάδα και τις ελλείψεις σε αναλώσιμα, η υφυπουργός τόνισε:

Διαπιστώνω από κοντά πώς έχουν τα πράγματα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας και καταγράφω πλεονεκτήματα και αδυναμίες του. Θέλω να τονίσω ότι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό υπερβάλλουν τους εαυτούς τους. Οι ελλείψεις στα αναλώσιμα τις περισσότερες φορές οφείλονται σε διαδικαστικά ζητήματα με τους προμηθευτές και όχι στο γεγονός ότι δεν έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Υγείας, οι πόροι στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/318802-papakosta-den-tha-distasoume-na-kanoume-diorthoseis-gia-tis-diagnostikes-eksetaseis#ixzz3D2CmblJs
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ