2014-09-12 17:53:39
Φωτογραφία για Οι Τούρκοι κράτησαν τελικά κλειστό το γυμνάσιο της Ιμβρου
Εύη Πανταζοπούλου

Μόλις μία ημέρα προτού χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, δηλαδή την Τετάρτη, ενημερώθηκαν οι γονείς και η κοινότητα της Ιμβρου ότι δεν θα λειτουργήσει φέτος το γυμνάσιο (στην περιοχή Αγρίδια) για «γραφειοκρατικούς λόγους». Το γεγονός προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση και πικρία στους κατοίκους της Ιμβρου, οι οποίοι ανυπομονούσαν για τη λειτουργία του γυμνασίου, σε μια προσπάθεια επανεγκατάστασης των οικογενειών στο νησί.

«Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα εμπόδιο: Τη διάταξη στην τουρκική νομοθεσία περί ιδιωτικής εκπαίδευσης, η οποία προβλέπει ότι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που ιδρύονται μετά την 1η Σεπτεμβρίου μπορούν να λειτουργήσουν από το επόμενο σχολικό έτος» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Μάκης Καμπουρόπουλος, μέλος του Συλλόγου Ιμβρίων.

Οι επτά μαθητές που θα φοιτούσαν στο νεοσύστατο γυμνάσιο ψάχνουν εναγωνίως να βρουν λύση, με χαρακτηριστική περίπτωση ένα παιδί που αποφοίτησε πέρυσι από το δημοτικό (στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων) και είτε θα πρέπει να πάει σε τουρκικό σχολείο της Ιμβρου είτε θα μετακομίσει με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη
. «Η απογοήτευση είναι πολύ μεγάλη, γιατί είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα άλλαζε η διάταξη στη νομοθεσία και θα είχαμε περιθώριο έως τις 30 Σεπτεμβρίου για να ετοιμάσουμε τα κτίρια» καταλήγει ο κ. Καμπουρόπουλος.

Οπως προσθέτει ο ίδιος, «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η μη λειτουργία του γυμνασίου οφείλεται πράγματι σε γραφειοκρατικούς παράγοντες. Από την άλλη, δεν μπορώ να δεχτώ ότι δεν θα μπορούσε να γίνει μια παραχώρηση, έστω και κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου».

Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι πέντε οικογένειες που επρόκειτο να επανεγκατασταθούν στην Ιμβρο. «Πέρυσι ανοίξαμε το δημοτικό, αλλά όλες οι οικογένειες είχαν μεγαλύτερο παιδί και αυτό που επιδιώκαμε είναι η λειτουργία του γυμνασίου» σημειώνει ο κ. Καμπουρόπουλος και περιγράφει: «Οι συνέπειες είναι οδυνηρές για την κοινότητά μας, ξεσηκώθηκαν οι οικογένειες, κάποιοι παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους για να εγκατασταθούν στο νησί και την ώρα που φόρτωναν τα αυτοκίνητά τους, τους είπαμε “μην έρθετε”».

δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ