2014-09-15 11:04:16
Φωτογραφία για Λευτέρης Αυγενάκης και Ένωση Ραδιοσταθμών Μακεδονίας – Θράκης & Νήσων Αιγαίου ζητούν την κατεπείγουσα παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε.
Καταγγελία ενώπιον της Επιτροπής Ανταγωνισμού κατά της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε.) ζητώντας από την... Επιτροπή Ανταγωνισμού την κατεπείγουσα επέμβασή της, κατέθεσαν η Ένωση Ραδιοσταθμών Μακεδονίας – Θράκης & Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ι.Ρ.Σ. Μ.Θ.Ν.Α.), με την στήριξη του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Η κατάθεση της Καταγγελίας συνιστά την πρώτη εμπεριστατωμένη ενέργεια των τελευταίων χρόνων από την πλευρά των χρηστών προστατευόμενης μουσικής, μετά από 20 χρόνια που ισχύει ο Ν. 2121/1993, προκειμένου να μπει φρένο στις παράνομες, καταχρηστικές κι εκβιαστικές πρακτικές της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε.. Πρόκειται για Καταγγελία 120 σελίδων (αριθμεί συνολικά πάνω από 1.000 σελίδες μαζί με τα συνοδευτικά αποδεικτικά έγγραφα, όπως αναφέρει σε σχετικό έγγραφό της προς τον κο Αυγενάκη η Ένωση), στην οποία περιγράφεται με κάθε αναγκαία λεπτομέρεια η εξωφρενική κατάσταση την οποία η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. έχει δημιουργήσει σε βάρος των ιδιοκτητών των επαρχιακών ραδιοσταθμών, και με την οποία, όπως τονίζει η Ένωση, η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. καταγγέλλεται ως ο «μεγαλύτερος στη χώρα ιδιωτικός μηχανισμός καταπίεσης και στυγνής εκμετάλλευσης άλλων ιδιωτών».


Μάλιστα, η Ένωση ξεχωρίζει την περίπτωση ενός τ. ιδιοκτήτη ραδιοφωνικού σταθμού, απόρου ΚΑΙ αναπήρου, τον οποίο η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε., παρότι γνώριζε την κατάσταση της υγείας του, τον κατεδίωξε μέχρις εσχάτων, πέτυχε 3 φορές την καταδίκη του (λόγω της ανέχειας, ο άνθρωπος αυτός δεν είχε τη δυνατότητα να παρασταθεί σε κανένα ποινικό δικαστήριο με Δικηγόρο) και του κατέσχεσε το μόνο ακίνητο που μπορούσε να πουλήσει για να εξοφλήσει τα χρέη του προς την Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. αλλά και τον Ο.Α.Ε.Ε., ώστε να λάβει αναπηρική σύνταξη. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα, αφού μάλιστα έχει ήδη εκτίσει ποινή φυλάκισης (με κοινωνική εργασία), ο άνθρωπος αυτός εξακολουθεί να αδυνατεί να λάβει αναπηρική σύνταξη, ζει μόνος σε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό και συντηρείται αποκλειστικά από φίλους και τέως συναδέλφους του (ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών).

Από την πλευρά του ο κ. Λ. Αυγενάκης με την ιδιότητα του μάρτυρα έρχεται να υπερασπιστεί κ να καταθέσει τα αμέτρητα παράπονα των πολιτών, πέραν του χώρου της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, οι οποίοι έχουν "πέσει θύματα" κυριολεκτικά των καταγγελλόμενων πρακτικών της ως άνω εταιρίας, όπως πρόσφατα ο κύριος Σωμαράκης από το Ηράκλειο, αλλά και αμέτρητες άλλες περιπτώσεις που καθημερινά του καταγγέλλονται από τους θιγόμενους και έχουν φτάσει στο γραφείο του Βουλευτή.

Σημειώνεται πως με την Καταγγελία δε ζητείται η επιβολή προστίμων κατά της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε., προκειμένου να μην απομειωθεί το ενεργητικό της από το οποίο οι δημιουργοί αναμένουν τις αμοιβές τους, αλλά η συμμόρφωσή της με το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και η παραδειγματική τιμωρία, διά της επιβολής προστίμων, των πραγματικών υπαιτίων, που είναι τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου. Τα συνολικά πρόστιμα που ζητείται να επιβληθούν, ατομικά κατά των υπαιτίων, είναι συνολικού ύψους 7.800.000€.

Σύντομο ιστορικό

Εξαιτίας της γνωστής σε όλους δράσης της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε., ήδη από το Σεπτέμβριο του 2013, είχε επισημάνει ομάδα κυβερνητικών βουλευτών με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τους προς τον αρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού την περίοδο εκείνη, κο Πάνο Παναγιωτόπουλο, την ανάγκη σοβαρής παρέμβασης της Πολιτείας για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κι εναρμονισμένου με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θεσμικού πλαισίου, που θα αφορά συνολικά το καθεστώς λειτουργίας, όχι μόνο της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε., αλλά γενικά των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. «Βάσεις του θεσμικού πλαισίου πρέπει να αποτελούν η προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών, με δίκαιη αμοιβή, που θα προκύπτει από την διαπραγμάτευση με τους αντίστοιχους επαγγελματίες, προκειμένου να υπάρξει ένα πλαίσιο ανταγωνιστικής και ισορροπημένης αγοράς, με πολλαπλές δυνατότητες επιλογών για πνευματικούς δημιουργούς και χρήστες μουσικής», όπως χαρακτηριστικά είχε πολλάκις επισημάνει ο κος Αυγενάκης και αρκετοί βουλευτές που περιλαμβάνονται αναλυτικά στα επίσα έγγραφα αλλα και στις ανακοινώσεις που ακολούθησαν, εντός κι εκτός Βουλής.

Η μη ουσιαστική παρέμβαση του τότε Υπουργού, παρέπεμψε ουσιαστικά τους Βουλευτές και κάθε θιγόμενο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΠ.ΑΝ.), παρά τις προβλεπόμενες από το νόμο αρμοδιότητες του Υπουργού Πολιτισμού, αλλά και η αναποτελεσματική εξέλιξη των εργασιών της «Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τη δημόσια εκτέλεση», η οποία είχε συσταθεί από τον Υπουργό μετά τις αλλεπάλληλες πιέσεις του κ. Αυγενάκη και στη συνέχεια ομάδας 74 ακόμη βουλευτών, με σκοπό τη νομοθετική παρέμβαση που θα διόρθωνε τα προβλήματα, οδήγησαν σε παρέμβαση – επιστολή του κου Αυγενάκη και 64 ακόμη Βουλευτών προς τον Πρόεδρο της ΕΠ.ΑΝ., κο Δ. Κυριτσάκη. Με την επιστολή αυτή, το Φεβρουάριο του 2014 οι Βουλευτές ζήτησαν την παρέμβαση της ΕΠ.ΑΝ., ως Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, για το καθεστώς λειτουργίας στην χώρα μας των εταιρειών είσπραξης και διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

Στην απάντηση του Προέδρου της ΕΠ.ΑΝ. κου Δ. Κυριτσάκη προς τους ερωτώντες Βουλευτές, παρά τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης της ΕΠ.ΑΝ. σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφερόταν ότι «έως σήμερα δεν προκύπτει να έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή αναφορές ή καταγγελίες πολιτών που να αφορούν σε τυχόν παραβάσεις των κανόνων ανταγωνισμού από μέρους εταιριών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων». Ουσιαστικά, ο κος Κυριτσάκης απάντησε πως η ΕΠ.ΑΝ. δε σκοπεύει να επέμβει αυτεπαγγέλτως.

Ωστόσο, ανεξάρτητα κι αυτοτελώς, η Ένωση Ραδιοσταθμών Μακεδονίας – Θράκης & Νήσων Αιγαίου προετοίμαζε παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, τη στοιχειοθέτηση της Καταγγελίας προς την ΕΠ.ΑΝ., συλλέγοντας τα απαραίτητα στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε.. Μόλις η Καταγγελία ήταν έτοιμη για κατάθεση απευθύνθηκε στον κο Αυγενάκη λόγω της ενασχόλησής του με το θέμα και ζήτησε τη συνδρομή του, όπως ήδη αναφέρθηκε και που φυσικά ήταν αυτονόητη η στήριξη της πρωτοβουλίας αυτής.

Σήμερα πια, με το συντονισμό πλέον της νομικής δράσης της ΕΝ.Ι.Ρ.Σ., από τη μια πλευρά, και της κοινοβουλευτικής (νομοθετικής κι ελεγκτικής) πρωτοβουλίας κυβερνητικών Βουλευτών, γίνεται το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την εξυγίανση της αγοράς της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Εξάλλου, η Καταγγελία της ΕΝ.Ι.Ρ.Σ. θέτει ούτως ή άλλως την ΕΠ.ΑΝ. ενώπιον των ευθυνών της, καθώς η Επιτροπή ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ πλέον να κινητοποιηθεί πάνω στο ζήτημα της καταχρηστικής από την Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. εκμετάλλευσης της δεσπόζουσας θέσης της, αλλά και της ρύθμισης της αγοράς συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, ευρύτερα.

Έναρξη πανεθνικής προσπάθειας

Ο συντονισμός των ενεργειών της ΕΝ.Ι.Ρ.Σ. Μ.Θ.Ν.Α. και του κου Αυγενάκη σηματοδοτεί την αρχή μιας προσπάθειας σε πανεθνικό επίπεδο, προκειμένου, από τη μια πλευρά, να κινητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι λειτουργοί και να σταματήσει επιτέλους η καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης από όποιους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης καταστρατηγούν το νόμο, όπως η Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε., σε βάρος όχι μόνο κάθε χρήστη μουσικής, αλλά και των δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, κι από την άλλη να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο συλλογικής διαχείρισης, σύμφωνο με τις Διεθνείς Συνθήκες και το Σύνταγμα της χώρας μας.

Την υποβολή της Καταγγελίας και την έναρξη της πανεθνικής αυτής προσπάθειας ήδη στηρίζουν οι 65 Βουλευτές της Συμπολίτευσης που μήνες είχαν ξεκινήσει συντονισμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, Βουλευτές Αντιπολιτευομένων κομμάτων καθώς και φορείς, σύλλογοι κι ενώσεις πολλών κλάδων, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν ήδη απευθυνθεί στον κ. Αυγενάκη και την ΕΝ.Ι.Ρ.Σ. Μ.Θ.Ν.Α. με σκοπό να ενισχύσουν την προσπάθεια.

Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει λεπτομερέστερη ενημέρωση για το περιεχόμενο της Καταγγελίας από την ΕΝ.Ι.Ρ.Σ. Μ.Θ.Ν.Α., καθώς και η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων στην ΕΠ.ΑΝ..

Από σήμερα και στο εξής, όλες οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν από κοινού, της ΕΝ.Ι.Ρ.Σ. Μ.Θ.Ν.Α., των Βουλευτών που ήδη στηρίζουν την υποβολή της Καταγγελίας, των φορέων γενικότερα που ήδη συντάσσονται και θα συνταχθούν στη συνέχεια στην πανεθνική αυτή προσπάθεια, αλλά και κάθε άλλου θιγομένου που θα θελήσει να συνδράμει, μη εξαιρουμένων και των θιγόμενων δημιουργών, θα ανακοινώνονται συντονισμένα.

Το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια ξεκινά πλέον συντονισμένα σε όλη την Επικράτεια με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των εταιρειών είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για τη πραγματική διαφύλαξη των δικαιωμάτων χιλιάδων δημιουργών και την σωστή συνεργασία με τους επίσης χιλιάδες χρήστες.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ