2014-09-15 12:55:56
Φωτογραφία για Νίκος Νικολόπουλος: Μεγάλες οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών
Το μείζον ζήτημα της μη επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες έφερε με κοινοβουλευτική του παρέμβαση στην Βουλή ο... πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Νίκος Νικολόπουλος. Το ζήτημα αυτό αλλά και τις οικονομικές συνέπειες που φέρνει στους Έλληνες αγρότες το έφερε στην Βουλή μετά από συνάντηση που είχα μα εκπροσώπους αγροτών από περιοχές της Πελοποννήσου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: “ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ”

Παρατηρείται ειδικά στην περιοχή της Πελοποννήσου μια γενίκευση του φαινομένου της μη επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες, παρά την ισχύουσα πρακτική, που έχει αρμόδια θεσμοθετηθεί με Υπουργική Απόφαση και υποτίθεται ότι οφείλει να τηρείται εδώ και έτη, με ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών. Σημειωτέο, ότι η εν λόγω Υπουργική Απόφαση κάθε χρόνο προβλέπει ότι εντός μηνός από την κατάθεση των δικαιολογητικών, θα πρέπει να γίνει η επιστροφή ΦΠΑ, ωστόσο, αυτό δεν τηρείται ποτέ και η επιστροφή γίνεται συνήθως γίνεται μετά από 5 έως 12 μήνες.


Οι αγρότες, ειδικά για το τρέχον έτος, έχουν εν όψει των σχετικών διαδικασιών την υποχρέωση να συγκεντρώσουν προς κατάθεση στο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου» (ΟΣΔΕ) τα τιμολόγια εσοδείας 2013. Κορυφώνεται, όμως, η αγωνία και ο προβληματισμός τους για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία και πότε θα πάρουν τα αναλογούντα από επιστροφή του σχετικού ΦΠΑ χρήματα. Η καθυστέρηση είσπραξης του ΦΠΑ για την εσοδεία 2012 έχει ήδη οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες ανθρώπους της υπαίθρου, οι οποίοι βλέπουν ότι κόποι και προγραμματισμός μιας ολόκληρης χρονιάς, βασισμένα και τα δυο στο δεδομένο της εισροής αυτής, είναι πολύ πιθανό να πάνε στράφι.

Εν τω μεταξύ, εμπαιγμό εις βάρος των αγροτών διαπιστώσαμε ότι αποτελεί και το εξωφρενικό θράσος του Γεν. Γραμματέα Εσόδων, του Υπουργείου Οικονομικών να εκδώσει στις 1/4/2014 την απαράδεκτη υπηρεσιακή εγκύκλιο: ΠΟΛ 1088/2014 (ΦΕΚ Β' 835/04-04-2014). Η ανεξήγητη αυτή εγκύκλιος, εν ολίγοις, ζητά από τους αγρότες να καταθέσουν ξανά(!!!) τα παραστατικά που είχαν οι ίδιοι καταθέσει πρόσφατα πριν λίγους μήνες για την είσπραξη του επιστρεφόμενου ΦΠΑ βάσει του ειδικού καθεστώτος, τα οποία αφορούν παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη χρήση 2013. Αυτό σημαίνει καθυστέρηση πολλών μηνών στην είσπραξη του αναλογούντα ΦΠΑ και για το έτος 2013 Ως δήθεν πρόφαση, διαπιστώνουμε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ανατροπής ότι προβάλλεται η επίκληση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών της ανάγκης για αύξηση των ελέγχων, ιδίως με την υπέρβαση ενός αριθμητικού πλαφόν αξίας των κατατεθειμένων τιμολογίων, που έχει δηλωθεί ότι θα προκαλεί «επανέλεγχο». Οι περιβόητοι όμως αυτοί έλεγχοι ή επανέλεγχοι, όπως είναι φυσικό, δεν ολοκληρώνονται από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, αφενός, λόγω της τεράστιας ύλης προς έλεγχο, κι αφετέρου, λόγω του ελάχιστου προσωπικού που διαθέτει το Υπουργείο. Με τα άνω σε εξέλιξη, υπάρχουν παραγωγοί αυτή τη στιγμή οι οποίοι είναι σε επανέλεγχο και παρά το γεγονός ότι ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος, δεν έχουν εισπράξει ακόμη την επιστροφή ΦΠΑ για τα τιμολόγια του 2012, παρά το γεγονός ότι η Υπουργική απόφαση προβλέπει ότι η επιστροφή μετά από επανέλεγχο δεν θα πρέπει να περάσει τους 6 μήνες.

Αγρότες είχαν εκφράσει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επιφυλάξεις για το εάν θα εισπράξουν τα χρήματά τους μέσα στο τρέχον καλοκαίρι, με τους ρυθμούς που παρατηρούσαν να κινείται το όλο σύστημα. Γιατί οι αγρότες έχουν ανάγκη τα χρήματα αυτά για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να ανακουφιστούν οικονομικά. Η Ελληνική Πολιτεία βλέπουμε, δηλαδή, ότι με όλα αυτά τα νομιμοφανή «τρικ» σχεδίασε και πέτυχε άλλη μια εκδοχή “πλεονάσματος” με θύματα αυτή τη φορά τους αγρότες, κατακρατώντας και αναβάλλοντας για αρκετούς μήνες τα χρήματα που πρόκειται να τους επιστραφούν ως επιστροφή ΦΠΑ με «παπατζίδικα» κόλπα καθυστερήσεων γραφειοκρατικού στυλ.

Στα προβλήματα με την επιστροφή του ΦΠΑ πληροφορηθήκαμε στο Χριστιανο-δημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος ότι είχε αναφερθεί πρόσφατα ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Νομού Ηλείας: «Όσοι παραγωγοί κλήθηκαν για επανέλεγχο», φαίνεται να έχει δηλώσει, «ακόμη δεν έχουν λάβει την επιστροφή του ΦΠΑ και μιλάμε για τιμολόγια του 2012», ενώ προσθέτει ότι: «με τους ρυθμούς που γίνονται οι έλεγχοι, ούτε στο τέλος του 2014 δεν θα έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί».

Οι απελπισμένοι αγρότες μάθαμε ότι έστειλαν σχετικό υπόμνημα στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στον Υφυπουργό Οικονομικών, στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, στον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και στους βουλευτές των περιοχών τους, μέσω του οποίου επισημαίνουν τα προβλήματα και ζητούν την άμεση εξεύρεση λύσεων. Συγκεκριμένα, η ομάδα αγροτών που έστειλε το υπόμνημα αυτό, επισημαίνει ότι κατά την παραλαβή των τιμολογίων εσοδείας 2013 από τους αγρότες, έχει παρατηρηθεί ότι έχουν δηλωθεί καλλιέργειες στο ΟΣΔΕ 2012 (κηπευτικά φθινοπώρου- πατάτες- εσπεριδοειδή) που πουλήθηκαν και επί τούτου εκδόθηκαν τα σχετικά τιμολόγια μέσα στο 2013. Τονίζεται λοιπόν προς τους αρμοδίους, ότι αν γίνει έλεγχος μόνο γα το ΟΣΔΕ 2013, οι παραγωγοί αυτοί δεν θα πληρωθούν σε πρώτη φάση και θα πάνε για επανέλεγχο. Και το ερώτημα που τίθεται, είναι: «πότε θα γίνει ο επανέλεγχος» και «πότε θα εισπράξουν οι παραγωγοί την επιστροφή ΦΠΑ».

Ειδικότερα, στο υπόμνημα αναφέρονται ότι με όλα αυτά που έγιναν το 2013, πολλοί παραγωγοί βγάζουν τιμολόγια μειώνοντας τα ακαθάριστα «έσοδα», προκειμένου να μην ξεπεράσουν τα όρια του ισχύοντος πλαφόν για επανέλεγχο, μπας και εισπράξουν συντομότερα την οποιαδήποτε επιστροφή ΦΠΑ. Δηλαδή, η ίδια η Πολιτεία με την ασυνέπειά της, σπρώχνει τους αγρότες να γίνουν φοροφυγάδες. Για το θέμα ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, εκ μέρους της Ομάδας Παραγωγών που συνέταξε το ως άνω υπόμνημα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι αγρότες πρέπει να εύχονται να πουλάνε τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές για να εισπράξουν την επιστροφή ΦΠΑ.

Επειδή οι μικρο-μεσαίοι αγρότες-παραγωγοί είναι μια κρίσιμη οικονομική ομάδα στη χώρα μας, χωρίς τη στήριξη των οποίων δεν είναι δυνατόν να προκύψει η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη στις Περιφέρειες.

Επειδή ξεκινά η νέα καλλιεργητική περίοδος και οι παραγωγοί που είναι σε επανέλεγχο ακόμη δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή ΦΠΑ παλαιότερων χρήσεων.

Επειδή οι έλεγχοι, παρόλα αυτά, είναι κάτι θεμιτό για τους αγρότες, καθώς, όπως υποστηρίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εμποδίζουν τις ανεπιθύμητες σε όλους «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων αγροτικών προϊόντων και περιορίζουν σημαντικά τις εικονικές συναλλαγές.

Επειδή η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι εντός μηνός από την κατάθεση των απαραίτητων παραστατικών πρέπει να γίνεται η επιστροφή ΦΠΑ, ενώ επίσης προβλέπει ότι η επιστροφή που θα γίνεται από επανέλεγχο δεν πρέπει να περάσει τους 6 μήνες.

Επειδή αν δεν δοθεί λύση άμεσα, οι παραγωγοί που έχουν ανάγκη τα χρήματα της επιστροφής ΦΠΑ για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν πάλι, τελικά θα βρεθούν σε μια άκρως δυσχερή θέση και θα καταστραφούν οικονομικά.

Ερωτάσθε:

1. Προτίθεσθε να αυξήσετε το προσωπικό των ελεγκτών, προκειμένου να μικρύνει το χρονικό διάστημα που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των ελέγχων στα παραστατικά των αγροτών, ώστε να δρομολογηθούν γρηγορότερα οι αναμενόμενες επιστροφές ΦΠΑ υπέρ των τελευταίων;

2. Αν δεν είναι εφικτή από μέρους του Υπουργείου Οικονομικών η αύξηση του αριθμού των ελεγκτών θα θεσπίσετε διαδικασία αυτοματισμού, ώστε με βάση το σύνολο των παρουσιαζόμενων ποσών να προκύπτει η επιστροφή του ΦΠΑ άμεσα, με τον έλεγχο να έπεται της καταβολής, προκειμένου να μη λείψει από τους αγρότες η ρευστότητα κίνησης των καλλιεργειών τους;

3. Για ποιο λόγο έγινε απαιτητή η επανακατάθεση των παραστατικών, βάσει της προαναφερθείσας εγκυκλίου (ΠΟΛ) του Υπουργείου Οικονομικών; Δεν είναι υπόλογοι σε πειθαρχικές & ποινικές παραβάσεις για άσκηση καταπίεσης εις βάρος των αγροτών εκείνοι που εισηγήθηκαν το συγκεκριμένο τέχνασμα στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προς καθυστέρηση της καταβολής των επιστροφών ΦΠΑ;

4. Το ότι η ισχύουσα Υπουργική Απόφαση θέτει χρονικά περιθώρια για την επιστροφή των χρηματικών ποσών που αναλογούν σε επιστρεφόμενο ΦΠΑ δεν αποτελεί υποχρεωτική δέσμευση για τους δημόσιους λειτουργούς; Γιατί έχουν δικαίωμα οι τελευταίοι να καταπατούν τον Νόμο ατιμώρητοι και δεν επιδεικνύεται αντίστοιχη «ελαστικότητα» έναντι των αγροτών από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, έστω παραβλέποντας το πλαφόν για τους επανελέγχους;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Ι. Νικολόπουλος

Πρόεδρος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ