2014-09-16 13:24:39
Φωτογραφία για Σταϊκούρας: Σήμερα δεν χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη στο Δημόσιο
«Υπάρχει μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος 1,3 εκατ. ευρώ»

Στη διαβεβαίωση ότι σήμερα δεν χορηγείται ούτε μία μη νόμιμη σύνταξη στο Δημοσίου προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνονται σήμερα τα τελικά αποτελέσματα και τα ευρήματα της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια προωθήθηκε η εξυγίανση, η διαφάνεια και η αποτελεσματική διαχείριση της διαδικασίας απονομής συντάξεων στο Δημόσιο και ολοκληρώθηκε η διαδικασία απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου. Όπως αποκάλυψε, έχουν ήδη εισπραχθεί 42 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, ενώ υπάρχει μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος 1,3 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα και τα ευρήματα της απογραφής των συνταξιούχων του Δημοσίου σημείωσε ότι ο τελικός αριθμός των μη απογραφέντων συνταξιούχων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ανέρχεται, σήμερα, στα 385 άτομα, από 2.798 που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου του 2012.


Σε αυτές τις περιπτώσεις, έχει ανασταλεί ούτως ή άλλως η χορήγηση σύνταξης από τις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Όποιος από τους υπόλοιπους 385 συνταξιούχους, που δεν έχει απογραφεί και δικαιούται σύνταξης, δύναται να προσέρχεται στην Υπηρεσία Συντάξεων του ΓΛΚ προκειμένου να του επαναχορηγηθεί η σύνταξη.

Συνολικά μέσω της απογραφής, και συμπεριλαμβανομένων των διαγραφών στις οποίες προέβη η Υπηρεσία Συντάξεων κατά τη διάρκειά της, διαπιστώθηκε ο θάνατος 3.423 συνταξιούχων με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους.

Στις περιπτώσεις αυτές αναζητήθηκαν, αρχικά μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις συνολικού ποσού 64,4 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό συνολικά ανακτήθηκαν 42,2 εκατ. ευρώ , ενώ για ποσό 22,2 εκατ. ευρώ η διαδικασία αναζήτησης συνεχίζεται (αναζήτηση από κληρονόμους, καταλογισμός συνδικαιούχων ή κληρονόμων στις αρμόδιες ΔΟΥ). Το μηνιαίο δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από τη διαδικασία της απογραφής ανέρχεται στα 1,3 εκατ. ευρώ.

Από τον έλεγχο των περιπτώσεων των θανόντων συνταξιούχων, διαπιστώθηκαν 358 περιπτώσεις, με αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά άνω των 30.000 ευρώ, που έχουν ήδη αποσταλεί στις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές λόγω μη αναγγελίας θανάτου και μη εύρεσης των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό, γιατί οι εν λόγω λογαριασμοί είχαν συνδεθεί για την εξόφληση λογαριασμών, δανείων και λοιπών οφειλών και δεν κατέστη δυνατόν να αναληφθούν.

Για αυτές τις 358 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων αναζητήθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς που πιστώνονταν οι συντάξεις το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό των 26,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά από έρευνα η οποία διήρκησε πάνω από 12 μήνες, ήδη διαπιστώθηκαν 92 περιπτώσεις με υπόνοια απάτης που τελέστηκαν κατά την περίοδο από το 1991 μέχρι και το 2012. Σημειώνεται ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία 1.439 σελίδων, η οποία έχει διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Σε άλλες περιπτώσεις, έχει ήδη οριστεί δικάσιμος.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ