2014-09-16 13:37:14
Φωτογραφία για Γαλλία: Ψήφο εμπιστοσύνης για να ξεπεράσει τα προβλήματα αναζητά ο Ολάντ
To χαρτί της ψήφου εμπιστοσύνης παίζει σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ, την ώρα που περίπου 30 «αντάρτες» του Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν... δηλώσει πως θα απέχουν από την σημερινή ψηφοφορία απειλώντας να... τινάξουν στον αέρα την κυβερνητική σταθερότητα. Με τη δημοτικότητά του να βαίνει μειούμενη, ο ένοικος του Μεγάρου των Ηλυσίων όπως και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δίνουν σε λίγες ώρες τη μεγάλη μάχη που θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης των Παρισίων. Ο Βαλς έσπευσε μάλιστα χτες το βράδυ να διαβεβαιώσει το γαλλικό λαό ότι ήρθε για να... μείνει.

Ολάντ και Βαλς επιστρατεύουν την διπλωματική τους μαεστρία προκειμένου να πείσουν έστω και στην ύστατη στιγμή τους "αντάρτες" του Σοσιαλιστικού Κόμματος να... καθίσουν φρόνιμα. Ο Γάλλος πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες. Θέλοντας να συσπειρώσει τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, ο Βαλς -για τον οποίο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο αριθμός των ανταρτών, και λιγότερο να του πει "όχι" η Εθνοσυνέλευση- δίνει «άτυπη διορία» έξι μηνών στην κυβέρνησή του να αλλάξει την κατάσταση στη χώρα.


Σύμφωνα με την εφημερίδα "Liberation", πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι «αντάρτες» μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 40.

Την ίδια στιγμή, κύκλοι γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρουν στα γαλλικά ΜΜΕ πως ο Βαλς έθεσε στον εαυτό του και στην κυβέρνησή του χρονική προθεσμία: «Εάν η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε έξι μήνες, τα πράγματα θα είναι καταστροφικά».

Για τη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", η σημερινή μέρα θα είναι καταλυτική για το αν η κυβέρνηση της Γαλλίας θα βυθιστεί στο χάος ή θα σωθεί. Αν η γαλλική κυβέρνηση δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ο Φρανσουά Ολάντ θα αναγκαστεί να αλλάξει πρωθυπουργό (για τρίτη φορά) ή να διαλύσει την εθνοσυνέλευση, κάτι που του έχει ήδη ζητήσει η σταρ της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, τα ποσοστά του κόμματος της οποίας έχουν ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες προκαλώντας πονοκέφαλο όχι μόνο στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών αλλά και στη γαλλική Δεξιά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ