2014-09-16 21:49:41
Φωτογραφία για Καταδικάστηκε ο χρυσαυγίτης που ήθελε φούρνους στην Ελλάδα
Ποινή φυλάκισης ενός έτους, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Η’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Α΄ Αθήνας Αλέξανδρο Πλωμαρίτη, που κρίθηκε ένοχος για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου (927/1979) και συγκεκριμένα για προτροπή σε ρατσιστική βία.

Η κατηγορία σε βάρος του υποψηφίου της Χρυσής Αυγής αφορά απαξιωτικές δηλώσεις του σε ντοκιμαντέρ με τίτλο "The Cleaners" που προβλήθηκε από τον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4, σε βάρος μεταναστών, τους οποίους είχε χαρακτηρίσει "μιάσματα", "υπάνθρωπους" κ.ά., ενώ είχε αναφερθεί σε δημιουργία κρεματορίων για «να τους κάνουμε σαπούνια... για τα αμάξια και τα πεζοδρόμια».

Το υλικό είχε καταγραφεί την περίοδο πριν τις εκλογές του 2012, από τον σκηνοθέτη, απόφοιτο της βρετανικής Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Κωνσταντίνο Γεωργούση, και είχε προβληθεί τον Μάρτιο του 2013.


Για το θέμα είχε διαταχθεί από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, στο πλαίσιο της οποίας απεστάλη στην Εισαγγελία απόσπασμα από το εν λόγω ντοκιμαντέρ, η οποία κατέληξε στην απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του Αλ. Πλωμαρίτη τον Ιούλιο του 2013.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, που ζήτησε καταδίκη του κατηγορουμένου, κρίνοντας ότι «πράγματι εκφράστηκε δημόσια με τρόπο που παρακινούσε σε πράξεις βίας και μίσους κατά ανθρώπων άλλης φυλής».

Απολογούμενος ο Αλ. Πλωμαρίτης υποστήριξε πως δεν εννοούσε όσα κατέγραψε ο σκηνοθέτης. «Ο Γεωργούσης μας έκανε ερωτήσεις γελοίες, και του κάναμε πλάκα και γελάγαμε. Και για αυτό έρχομαι κατηγορούμενος εδώ», είπε. Ο πολιτευτής μάλιστα αρχικά υποστήριξε πως στο επίμαχο υλικό αναφερόταν σε "λαθρομετανάστες" ενώ στη συνέχεια είπε απολογούμενος πως οι θέσεις του αφορούσαν "αριστερούς". Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό που προβάλει από την αρχή της υπόθεσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος του επίδικου βίντεο είναι προϊόν υποκλοπής, γιατί ο Γεωργούσης αν και του ζήτησαν να μην καταγράφει «συνέχιζε να τραβάει παρανόμως μία ιδιωτική συζήτηση».

Στο δικαστήριο κατέθεσαν μάρτυρες που ήταν παρόντες στην επίμαχη βιντεοσκόπηση, άλλοι εκ των οποίων υποστήριξαν ότι δεν επρόκειτο περί αστείων τα όσα είπε ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής, ενώ κάποιοι συμφώνησαν με τον κατηγορούμενο ότι «έγινε χαβαλές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ