2014-09-19 00:47:09
Φωτογραφία για Νομική υπόσταση στις θρησκευτικές κοινότητες
Το νομοσχέδιο για την οργάνωση των θρησκευτικών κοινοτήτων σε νομικά πρόσωπα παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Έτσι, χριστιανικά και μη δόγματα αποκτούν πλέον νομική υπόσταση, εκκρεμότητα που παρέμενε για πάνω από 68 χρόνια.

Έως σήμερα νομική υπόσταση είχαν μόνο η ελληνική εκκλησία, η εβραϊκή κοινότητα και οι μουσουλμάνοι της Θράκης.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι με το νομοσχέδιο κλείνει μια εκκρεμότητα, που εξέθετε το ελληνικό κράτος διεθνώς από το 1946. Η Ελλάδα δεν ήταν πάντα κράτος δικαίου στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η Ελλάδα αυτή ανήκει πλέον στο παρελθόν, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. «Έχω ενημέρωση ότι η αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια και αυτό μας κάνει πιο περήφανους», πρόσθεσε. Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν μακρών διαβουλεύσεων και ευχαρίστησε τους προκατόχους του οι οποίοι έθεσαν τις βάσεις για την υλοποίησή του.


Η σημαντικότερη ρύθμιση αφορά στη νομική προσωπικότητα των εκκλησιών. Με βάση το προηγούμενο καθεστώς, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ήταν μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και οι εβραϊκές κοινότητες για ιστορικούς λόγους. Οι μουφτήδες ανήκαν στην κατηγορία των δημόσιων υπηρεσιών και όλες οι υπόλοιπες εκκλησίες ήταν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή σωματεία.

Με τη νέα ρύθμιση, η Εκκλησία της Ελλάδος, οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουφτήδες διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, ενώ οι υπόλοιπες εκκλησίες θα υπαχθούν στο καθεστώς των θρησκευτικών νομικών προσώπων.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, όπως και το Άγιον Όρος είχαν θέμα με τα μετόχια. Το ξεπεράσαμε», ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει ότι ακούστηκαν πολλές «οπισθοδρομικές φωνές». «Σε μια δημοκρατία πρέπει να ακούγονται όλοι. Εμείς σεβόμαστε ακόμη και τις άκρες φωνές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Θρησκευτικό νομικό πρόσωπο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε οργάνωση πληροί τις προϋποθέσεις του Συντάγματος κι εφόσον έχει τουλάχιστον τριακόσια μέλη, με σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο. Οι μεγάλες εκκλησίες, πάντως, όπως η Καθολική, η Ευαγγελική ή των Κοπτών, θα αναγνωριστούν ως θρησκευτικά νομικά πρόσωπα από τον νόμο και όχι μέσω της δικαστικής οδού.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στις φήμες περί κατάργησης της καμπάνας από τις εκκλησίες ή του σταυρού από την ελληνική σημαία ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ