2014-09-19 09:41:24
Φωτογραφία για Σπατάλη, Κλινικές & συμβάσεις με γιατρούς στο «μενού» της συνάντησης -με σημασία- Βορίδη-Κοντού
Ανεξάρτητα εάν η επίσκεψη του υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη το απόγευμα της Πέμπτης στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ στην Λεωφ. Κηφισίας έγινε για τυπικούς ή όχι λόγους ή και για να αποδείξει ενδεχομένως ότι η σχέση του με τον πρόεδρο του Οργανισμού είναι αγαστή, θα πρέπει κανείς να δει πίσω από τις λέξεις και την σημειολογία. 

Διότι ο κ. Βορίδης δεν ήταν μόνος του στην επίσκεψη αυτή που διήρκεσε μάλιστα πολλές ώρες, αφού τελείωσε λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ και ξεκίνησε γύρω στις 5. Ο υπουργός Υγείας συνοδευόταν από τον νομικό του σύμβουλο τον κ. Πλεύρη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη. Και μπορεί όλες οι πλευρές να τόνισαν με έμφαση και ανεπίσημα μετά την συνάντηση, ότι η επαφή ήταν καθαρά υπηρεσιακή, όμως μόνο υπηρεσιακή δεν φαίνεται να ήταν. Κατ αρχάς ο κ. Βορίδης είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον κ. Δημήτρη Κοντό, τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο Οργανισμός τώρα, έχει ένα καινούριο καταστατικό, αφού λειτουργεί πλέον μόνο ως αγοραστής και όχι με την διπλή του ιδιότητα.


Ο κ. Κοντός, με επιχειρήματα, αναφέρθηκε στον νέο αυτό ρόλο του Οργανισμού, τονίζοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής έχει σήμερα την ευκαιρία να μετασχηματισθεί σε έναν σύγχρονο Αγοραστή- Ασφαλιστή υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος θα πρέπει να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη διαπραγματευτική του ισχύ, προς όφελος των ασφαλισμένων. Τον νέο αυτό ρόλο, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ τον χαρακτηρίζει πρόκληση και την τακτική αυτή, προσπάθησε να την μεταφέρει όσο πιο εύγλωττα γίνεται στον υπουργό Υγείας.

Το θέμα της σπατάλης όπως είναι γνωστό κυριάρχησε στην συζήτηση, αφού τόσο ο κ. Βορίδης, όσο και ο κ. Κοντός, όπου βρεθούν και σταθούν, δηλώνουν πως η διαφθορά και η σπατάλη ετών, θα πρέπει να χτυπηθεί με κάθε τρόπο για το καλό των ασφαλισμένων - φορολογούμενων και για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ πλέον δεν μπορεί να αποζημιώνει αδιακρίτως και χωρίς έλεγχο. Το θέμα αυτό είναι στην επικαιρότητα, με αφορμή την ιστορία των ιδιωτικών κλινικών οι οποίες, σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών, διαπιστώθηκε ότι υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ.

Το θέμα, παραπέμπεται τώρα στην Εισαγγελία, η οποία καλείται να ξεδιαλύνει την υπόθεση με τις υπερχρεώσεις ιδιωτικών κλινικών προς τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες υπολογίζονται σε 130 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το οποίο προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τον ΕΟΠΥΥ για υπηρεσίες που παρείχαν προς τους ασφαλισμένους το 2013, καταχωρίζοντας «διπλά» νοσήλια, παράλληλες νοσηλείες, επιπλέον χρεώσεις υπηρεσιών και παρατάσεις νοσηλείας, με βάση το πόρισμα των ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών που ήλεγξαν για πρώτη φορά τις απαιτήσεις των κλινικών από τον οργανισμό. Ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να καταβάλει στις ιδιωτικές κλινικές το ποσό των 25,6 εκατ. ευρώ για επανεισαγωγή ασθενών στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από την προηγούμενη νοσηλεία, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ένα άλλο θέμα το οποίο συζήτησαν χθες οι δύο πλευρές, είναι και οι νέες συμβάσεις των συμβεβλημένων γιατρών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται στην υπογραφή συμβάσεων ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν ήδη καταγραφεί σε κάθε νομό της χώρας.

Επίσης, αυτό που έγινε γνωστό, είναι ότι μέχρι την Δευτέρα το αργότερο, θα προκηρυχθούν οι 900 θέσεις για τους επικουρικούς γιατρούς στο ΠΕΔΥ.

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά της διοίκησης, τονίστηκε ότι εκτελείται κανονικά και ότι εφέτος θα είναι πιθανόν η μόνη χρονιά που δεν θα καταγράψει έλλειμμα.

Πηγή: http://www.onmed.gr/eopyy/item/319152-spatali--klinikes--symvaseis-me-giatroys-sto-menoy-tis-synantisis---me-simasia---voridi---kontoy#ixzz3DjwrMJu6
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ