2014-09-21 11:50:11
Φωτογραφία για «Θέλω η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ»
Ευρωπαϊστής δηλώνει ο Αλέξης Τσίρπας σε συνέντευξή του στους «Financial Times». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι...  «θέλω η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ» και κάνει λόγο για ένα ευρωπαϊκό new deal προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, υπογραμμίζοντας ότι θα κάνει ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Η αμερικανική εφημερίδα από την πλευρά της τον παρουσιάζει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε αναμονή .

«Όπως θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλά να καταλογίσει στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης: η ζήτηση είναι πολύ αδύνατη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι πολύ αυστηρή, η αποπληρωμή του χρέους είναι πολύ υψηλή και συνεπώς η ανάπτυξη είναι φευγαλέα, αν όχι ανύπαρκτη», γράφει αρχικά η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Κέριν Χόουπ.


«Πρωθυπουργός σε αναμονή»

«Αλλά αντίθετα με τους λαϊκιστές πολιτικούς που έχουν ξεφυτρώσει στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι φιλοευρωπαίος και θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», συνεχίζουν οι Financial Times στο ρεπορτάζ που τιτλοφορείται: «Ο Αλέξης Τσίπρας συστήνεται ως πρωθυπουργός σε αναμονή».

«Ο δηλωμένος στόχος του είναι περισσότερο να αναμορφώσει την Ε.Ε., παρά να τη διαλύσει και προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμά του αυτό στο εξωτερικό», αναφέρεται επίσης για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος παίρνει ακολούθως το λόγο.

«Ένα νέο ευρωπαϊκό deal είναι απαραίτητο αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τους FT, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και το άνοιγμα της «ψαλίδας» από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, έχουν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα «να εγκαταλείψει το διχαστικό προσωπείο και να επανατοποθετήσει τον εαυτό του ως τον εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται μάλιστα και στην εμφάνισή του στο Ambrosetti Forum, στην Ιταλία, όπου «έκανε μασάζ με την ευρωπαϊκή ελίτ, προκαλώντας ταυτόχρονα κάποιους από τους κορυφαίους Ευρωπαίους διαμορφωτές γνώμης να επανεξετάσουν την οπτική τους. Έχει εργαστεί επιμελώς να βελτιώσει τα αγγλικά του τα οποία κάποτε απέφευγε να χρησιμοποιήσει δημοσίως», σημειώνει με νόημα ο συντάκτης των FT.

«Απαραίτητο να σπάσουμε το πλαίσιο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε ακόμα να «αγκαλιάσει» τις τελευταίες κινήσεις της ΕΚΤ (μείωσε τα επιτόκιά της, ενώ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αγοράσει ομόλογα ώστε να πολεμήσει τον αποπληθωρισμό), υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

«Η ευρωζώνη χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση και μαζική χρηματοδότηση υποδομών για να αυξήσει τη ζήτηση, να μειώσει την υψηλή ανεργία και να αποτρέψει μια κοινωνική καταστροφή.

Θέλουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα και να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια συμμαχία των χωρών της περιφέρειας.

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να σπάσουμε το πλαίσιο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας», τόνισε.

Όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνουν οι FT, o Αλέξης Τσίπρας «ψάχνει απελπισμένα μια νέα ευρωπαϊκή συναίνεση, προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τον οικονομικό της βούρκο».

Και μπορεί «η Ελλάδα να βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές της, διαφωνεί ωστόσο μαζί τους, τόσο για το αν χρειαστεί νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα τα επόμενα δύο χρόνια, όσο και για το πώς θα προσεγγίσει το θέμα της διάρθρωσης του χρέους της», σημειώνει το δημοσίευμα, παρουσιάζοντας τη «δαιμόνια πρόταση της οικονομικής ομάδας του κ. Τσίπρα που περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς σπουδαγμένους στις ΗΠΑ και τη Βρετανία», βάσει της οποίας: «Σε μια ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας».

«Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον να ξεπεράσουμε την κρίση»

«Πρέπει να πληρώνουμε ετησίως 10 δισ. ευρώ σε τόκους και την ίδια ώρα να πετυχαίνουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 4,5% ώστε να αποπληρώνουμε τους δανειστές μας. Αν το πετύχουμε αυτό, είναι αδύνατο να έχουμε ανάπτυξη.

Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον να ξεπεράσουμε την κρίση», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σύμφωνα με τους FT, ελπίζει οι ετήσιοι τόκοι της Ελλάδας να μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, επιτρέποντας στη χώρα να δώσει περισσότερα χρήματα στους πολίτες, αλλά και «να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης».

«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις»

«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, δημιουργώντας μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Σε δεύτερη φάση θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και θα εφαρμόσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις», εξηγεί.

Καταλήγοντας, το δημοσίευμα τονίζει πως οι ιδέες του κ. Τσίπρα κερδίζουν συνεχώς έδαφος σε όλη την ευρωζώνη, γεμίζοντας τους οπαδούς του με αισιοδοξία και υποσχέσεις.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ