2014-09-22 11:44:29
Φωτογραφία για Στο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Υμηττός
Την Παρασκευή δημοσιεύθηκαν οι αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των αιτήσεων ακυρώσεως που... είχαν ασκήσει οι Δήμοι Κρωπίας, Παιανίας και Ηλιουπόλεως κατά του π.δ/τος του Ιουνίου 2011 «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού» (ΦΕΚ τ. Δ’ αριθμ. 187/16.06.2011).

Με τις ανωτέρω αποφάσεις το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας αποφάσισε να παραπέμψει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προδικαστικό ερώτημα αναφορικά με το αν απαιτούνταν για την έκδοση του εν λόγω π.δ/τος να προηγηθεί Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (Σ.Π.Ε.), σύμφωνα με τους ορισμούς της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ.

Όπως εξηγεί ο δικηγόρους Δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου (μέλος της δικηγορικής εταιρείας ΑΠ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ), «η παραπομπή του εν λόγω ζητήματος, που αποτελούσε έναν από τους βασικούς λόγους ακυρώσεως που προβάλλαμε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, συνιστά ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη, δεδομένου μάλιστα ότι το Ε’ Τμήμα του ιδίου Δικαστηρίου είχε κρίνει, κατά την επεξεργασία του εν λόγω π.δ/τος, ότι δεν απαιτείται η τήρηση της υπόψη διαδικασίας
. Μετά την έκδοση της αποφάσεως του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφανθεί κατά τρόπο οριστικό επί των αιτήσεων ακυρώσεως των Δήμων και, στη συνέχεια, επί των αιτήσεων ακυρώσεως που έχουμε ασκήσει εκ μέρους εκατοντάδων ιδιοκτητών ακινήτων».

Υπενθυμίζεται ότι η δικηγορική εταιρεία συνεχίζει την κατάθεση αγωγών εκ μέρους των ιδιοκτητών για την αποκατάσταση της ζημίας που έχουν υποστεί λόγω των δεσμεύσεων των ιδιοκτησιών τους από το επίμαχο προεδρικό διάταγμα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ