2014-09-29 21:01:50
Φωτογραφία για Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν είσαι εξαντλημένη;
Νιώθεις τη στιγμή που χτυπάει το ξυπνητήρι ότι δεν έχεις χορτάσει καθόλου ύπνο; Παρόλο που οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να εξηγήσουν για ποιο λόγο χρειάζεσαι τον ύπνο, υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν δείξει πως η έλλειψή του δημιουργεί προβλήματα στο μυαλό σου και όχι μόνο. Δες τι σου συμβαίνει όταν δεν κοιμάσαι καλά!

Μία βραδιά “φτωχού” ύπνου που διαρκεί λιγότερο από 6 ώρες μειώνει την ταχύτητα που ο εγκέφαλός σου επεξεργάζεται πληροφορίες. Ο λίγος ύπνος εμποδίζει τη διαδρομή μέσα στο κεφάλι σου που επιτρέπει στις πληροφορίες να ταξιδεύουν από μία περιοχή του μυαλού σου σε μία άλλη. Οι σκέψεις σου είναι σαν ένα τρένο που έχουν πάρει λάθος κατεύθυνση και παίρνουν την αργή διαδρομή προς την πόλη. Σαν αποτέλεσμα η μνήμη σου, που παίρνει αποφάσεις και λύνει προβλήματα δυσκολεύεται να λειτουργήσει φυσιολογικά όπως πρέπει. Γι’αυτό ίσως κάτι τέτοιες μέρες δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις ακόμα και τι θα φορέσεις και οι καθημερινές δουλειές σου παίρνουν διπλάσιο χρόνο να γίνουν λόγω της κούρασής σου.


Έρευνα ενός Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια συνδέει επίσης το λίγο ύπνο της μίας βραδιάς με το λιγότερο αποτελεσματικό φιλτράρισμα του εγκεφάλου σου που σημαίνει πως ο εγκέφαλός σου δυσκολεύεται να διαλέγει τις σημαντικές πληροφορίες που παίρνει μέσα στη μέρα του από όλα τα “σκουπίδια” που μπορεί να ακούει. Επίσης, υπάρχουν κάποια στοιχεία που συνδέουν έναν κακό ύπνο με την κατάθλιψη πράγμα που μπορεί να εξηγεί το λόγο που νιώθεις λίγο πεσμένη μετά από ένα μεγάλο ξενύχτι.

Αρκετές βραδιές “φτωχού” ύπνου ή μία βραδιά χωρίς καθόλου ύπνο κάνει όλες τις παραπάνω λειτουργίες του εγκεφάλου σου να υποφέρουν ακόμα περισσότερο. Επίσης, αντιμετωπίζεις σοβαρές ορμονικές διαταραχές. Η λειτουργία του σώματός σου που έχει σχέση με το αίσθημα της πείνας κάνουν ένα άλμα της τάξης του 15%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνεις βάρος όταν ξενυχτάς τόσο πολύ και τόσο συχνά. Επίσης, έρευνα έδειξε ότι πολλές βραδιές λίγου ύπνου μειώνουν τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό σου. Ο εγκέφαλός σου δυσκολεύεται να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που παίρνει. Τέλος, μπορεί να έχεις πρόβλημα στην οδήγηση καθώς μειώνονται τα αντανακλαστικά σου.

Εβδομάδες “φτωχού” ύπνου ή συνεχόμενες βραδιές χωρίς ξεκούραση δημιουργούν πρόβλημα στους νευρώνες και στα κύτταρά σου. Όταν κοιμάσαι οι νευρώνες και τα κύτταρα του εγκεφάλου σου ξεκουράζονται και αυτά. Όταν δεν κοιμάσαι, όμως, αυτά τα κύτταρα δε βρίσκουν το χρόνο να προλάβουν να ξεκουραστούν με αποτέλεσμα κάποια από αυτά να πεθαίνουν ενώ άλλα φράζονται από πρωτεϊνες (οι οποίες θα είχαν καθαριστεί με έναν φυσιολογικό ύπνο). Αυτό μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μη αναστρέψιμο εγκεφαλικό πρόβλημα και σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσοχή και την επεξεργασία των πληροφοριών. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως ο λίγος ύπνος μπορεί να σε οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Πηγή: faysbook
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ