2014-09-30 08:45:41
Φωτογραφία για «ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ» ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Η τρόικα φαίνεται να έρχεται με άγριες διαθέσεις, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης τόσο με τις επαφές στο Παρίσι, όσο και με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, να εξασφαλίσει μια «ανώδυνη» και γρήγορη αξιολόγηση, στην οποία δεν θα τεθούν απαιτήσεις για μέτρα, που συνεπάγονται μεγάλο πολιτικό κόστος. Ωστόσο οι ενδείξεις δεν συνηγορούν προς κάτι τέτοιο. Άλλωστε πρόκειται για τον τελευταίο έλεγχο αυτής της μορφής, με την τρόικα σε πλήρη σύνθεση και χωρίς κανένα περιορισμό αρμοδιοτήτων ή δικαιωμάτων παρέμβασης. Θα έλεγε κανείς ότι τώρα είναι η ευκαιρία τους να «επιβάλουν» και να περάσουν την οποιαδήποτε αλλαγή ή μεταρρύθμιση, όπως αρέσκονται να ονομάζουν τα πάντα, εκκρεμεί.

Ήδη κοινοτικός αξιωματούχος λίγα 24ωρα πριν την άφιξη της τρόικας, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι είναι αμετακίνητη σε ότι αφορά την εφαρμογή των συμπεφωνημένων στόχων για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Χωρίς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν πρόκειται να εγκριθεί, κατέστησε σαφές.


Δίνοντας μια γεύση για τη στάση που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα, επισημαίνεται ότι η τρόικα βλέπει μικρότερη, από την αρχικά προβλεπόμενη, ανάπτυξη για το 2015, ενώ επιμένει πως το δημοσιονομικό κενό είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Επίσης, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015. Δεν χάνει δε, ευκαιρία να επισημαίνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από δικαστικές αποφάσεις για αποκατάσταση μισθών και να ζητά λύσεις. Ισοδύναμα μέτρα και διασφαλίσεις ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός κίνδυνος ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών και προκειμένου να εγκρίνουν την οποιαδήποτε φοροελάφρυνση και παροχή σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Εκτός από τα δημοσιονομικά, θέμα που καίει είναι και αυτό των εργασιακών. Η τρόικα φέρεται να επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Επίσης ζητά λύσεις εδώ και τώρα για το Ασφαλιστικό, χωρίς να αποκλείει αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων και άλλα επώδυνα μέτρα. Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να ακούσει για αλλαγές στο Ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις. Αντίθετα, κάποιοι εντός της κυβέρνησης συζητούν να «δώσουν» τον συνδικαλιστικό νόμο ως αντάλλαγμα προκειμένου να μην θιγούν τα άλλα ζητήματα. Βεβαίως και στην περίπτωση αυτή, το πολιτικό κόστος δεν θα είναι καθόλου μικρό.

Σε κάθε περίπτωση η πίεση που θα δεχθεί ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης αναμένεται μεγάλη. Για αυτό, άλλωστε, ο υπουργός προσπαθεί να πετύχει συμφωνίες μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τα κρίσιμα ζητήματα, όπως οι απολύσεις και ο συνδικαλιστικός νόμος, ώστε να φέρει την τρόικα προ τετελεσμένων και να αυξήσει την διαπραγματευτική δύναμη της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης βρίσκεται στη Γενεύη, όπου σήμερα Τρίτη, αναμένεται να συναντηθεί με τους κοινωνικούς εταίρους και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει όλη την ημέρα θα εξετασθούν τα θέματα του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου σε σχέση με τα όσα ισχύουν διεθνώς και κυρίως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προσδοκούν, ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στα θέματα αυτά και η υποστήριξη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς στις συναντήσεις με την τρόικα τις επόμενες ημέρες.

Πάντως η πρώτη πράξη της νέας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα παίζεται το πρωί της Τρίτης, οπότε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης θα έχει το πρώτο τετ α τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών, με όλα τα κρίσιμα μέτωπα να είναι ανοιχτά. Ενδεικτική της κρισιμότητας των επαφών που θα έχει η τρόικα σε αυτόν τον πρώτο κύκλο ελέγχου είναι η δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών ότι σήμερα «θα ανοίξουν όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης».

Με τις πληροφορίες να θέλουν την τρόικα να έρχεται «φορτσάτη» ο Γκ. Χαρδούβελης είχε τη Δευτέρα προπαρασκευαστικές συναντήσεις με τους υπουργούς που εμπλέκονται στις μνημονιακές εκκρεμότητες. Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, με αντικείμενο τις μνημονιακές εκκρεμότητες, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους υπουργούς ο Γκίκας Χαρδούβελης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με τον κ. Δένδια και τον κ. Αθανασίου φαίνεται ότι έγιναν βήματα για την οριστικοποίηση του σχεδίου που θα προτείνει η κυβέρνηση για τη ρύθμιση ''κόκκινων'' επιχειρηματικών δανείων, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σχέδιο που θα αφορά και τις οφειλές τους σε Ταμεία και Δημόσιο. Μάλιστα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες στην κυβέρνηση ότι η τρόικα θα το αποδεχθεί, αφού προς το παρόν δεν έχει εκφράσει κάθετη διαφωνία. Μένει βέβαια να μην φυλάει τις αντιρρήσεις της για την Τετάρτη, οπότε θα συναντήσει τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν.Δένδια.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ