2014-09-30 12:14:35
Φωτογραφία για Κοσμοπλημμύρα στα ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης από τις μετεγγραφές φοιτητών
Πέντε χιλιάδες περισσότεροι φοιτητές αναμένονται στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης από τις... ευνοϊκές ρυθμίσεις των μετεγγραφών που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Από αυτούς οι τέσσερις χιλιάδες θα προστεθούν στο ΑΠΘ με τον συνολικό ο αριθμό των πρωτοετών εισακτέων να ξεπερνάει μαζί με τις μετεγγραφές τις 12.000, την ώρα που οι ενεργοί φοιτητές είναι 40.000 και 10.000 οι μεταπτυχιακοί.

Στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι ενεργοί φοιτητές είναι 5.850 ενώ πρωτοεισακτέοι μαζί με τις μετεγγραφές υπολογίζονται στους 1.800 ενώ πέρυσι ήταν 1.100

"Η αξιοκρατία είναι ο θεμέλιος λίθος λειτουργίας του πανεπιστημίου-υποστηρίζει ο πρύτανης του πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης- δεν θεωρώ ότι είναι ηθικό και σωστό ένας φοιτητής που μπήκε σε ένα τμήμα με βάση 18,5 να έχει στο ίδιο τμήμα ένα συμφοιτητή του από ομοειδές τμήμα άλλου πανεπιστημίου που έχει βάση το 12".


Ένας στους τρεις πρωτοετείς, θα μετεγγραφούν σε τμήμα κοντά στον τόπο κατοικίας τους ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός αυτός πανελλαδικά ανέρχεται στις 20.000

"Αντιλαμβάνομαι τις κοινωνικές διαστάσεις του θέματος αλλά προσπαθώντας να λύσουμε ένα πρόβλημα πρέπει να προσέχουμε να μην δημιουργούμε ένα άλλο σε ότι αφορά την λειτουργία των πανεπιστημίων. Η κοινωνική πολιτική δεν γίνεται χωρίς χρήματα και προσπαθώντας χωρίς χρήματα να λύσεις ένα πρόβλημα από εκεί και πέρα μπορεί να δημιουργήσεις ένα άλλο πολύ μεγαλύτερο" υπογραμμίζει στο Thousandnews.gr ο κύριος Ζαπράνης.

Βασικό κριτήριο για να πάρει κάποιος μετεγγραφή θα είναι τα μόρια εισαγωγής και ο τόπος μόνιμης κατοικίας των γονέων και των αδερφών του που επίσης σπουδάζουν έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η μετακίνηση παντού και ελεύθερα όσων θέλουν να μετακινηθούν.

"Τα προβλήματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Κυρίως σε ότι φορά στον εκπαιδευτικό τομέα αλλά και και σε ότι αφορά στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Προσπαθούμε να βρούμε λύση- υπογραμμίζει ο Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ Χαρίτων Χυτήρογλου εκφράζοντας την ανησυχία του για την αντιμετώπιση των νέων δεδομένων που θα προκύψουν.

Για εκπαιδευτικό ναυάγιο έκανε λόγο μιλώντας στην Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100 στην εκπομπή "Πέριξ" ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Σερρών Δημήτρης Πασχαλούδης

"Προσπαθούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική στην παιδεία; Μετεγγραφές δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο και είναι και ενάντια στο σύνταγμα. Είναι άδικο και για τον πρώτο μαθητή και άδικο για τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ας μοριοδοτήσουν από την αρχή για τις εισαγωγές στις σχολές και να δώσουν κάποια επιδόματα στις οικογένειες που έχουν πρόβλημα. Πρόκειται για εκπαιδευτικό ναυάγιο αυτό που γίνεται σήμερα".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΤV 100 η σχετική υπουργική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα ενώ από τις 6 Οκτωβρίου έως την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους.

Οι αιτήσεις των εισακτέων για μετεγγραφή στα ΑΕΙ της Ελλάδας υπολογίζονται σε 40.000 και από αυτούς αναμένεται να μετακινηθούν περίπου 20.000 .
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ