2014-09-30 23:31:09
Φωτογραφία για Υπογραφή από ΥΦΥΠΕΞ Άκη Γεροντόπουλο στην Αρμενία συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδος-Αρμενίας στον γεωργικό τομέα και ομιλία σε επιχειρηματικό φόρουμ
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος, που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Αρμενία, μίλησε σήμερα, Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, στο οικονομικό φόρουμ «Greece-Armenia Business Forum 2014», που διοργανώθηκε στο Ερεβάν με την συμμετοχή Ελλήνων και Αρμενίων επιχειρηματιών.

Στην ομιλία του ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, να επισκέπτομαι την Αρμενία για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο και να συνοδεύω τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψή του.

Είχα την τύχη να είμαι στο Ερεβάν πέρυσι τον Δεκέμβριο. Ήμουν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 29η Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ (Οργανισμός Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας). Θα ήθελα να συγχαρώ την Αρμενία και πάλι για την πολύ επιτυχημένη της Προεδρία του Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας σημαντικές καινοτόμες πρωτοβουλίες του ΟΣΕΠ έχουν προωθηθεί με επιτυχία.


Η Ελλάδα, έχοντας την Προεδρία του ΟΣΕΠ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, προωθεί την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού.

Οι ιστορικά παραδοσιακοί δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αρμενία και οι κοινές απόψεις μας για τα διεθνή θέματα, βασίζονται σε κοινές αξίες και συμφέροντα. Προσβλέπουμε σε διεύρυνση σε νέους τομείς συνεργασίας, όπως η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Η παρουσία, εδώ, σήμερα, τόσων πολλών εξαιρετικών επιχειρηματιών, Ενώσεων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της αρμενικής επιχειρηματικής κοινότητας, για μια αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία με Έλληνες ομολόγους τους.

Σήμερα, είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει αφήσει την κρίση χρέους πίσω της. Πετύχαμε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα και θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι η ενίσχυση και η προώθηση της επιχειρηματικής συνεργασίας. αποτελεί στόχο υψηλής προτεραιότητας για την εξωτερική εμπορική πολιτική μας. Το εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών μας σχέσεων, μπορεί να είναι μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας αυτής.

Ως αποτέλεσμα, συνυπέγραψα σήμερα μια νέα Συμφωνία Διμερούς Συνεργασίας στον Αγροτικό τομέα. Αυτή η Συμφωνία θα βελτιώσει σίγουρα την ανταλλαγή γεωργικών προϊόντων προς όφελος των δύο χωρών και θα μεταβιβάσει την ελληνική τεχνογνωσία στην Αρμενία.

Φυσικά, ευκαιρίες επιχειρηματικής συνεργασίας υπάρχουν σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα στους τομείς του τουρισμού, της πληροφορικής, των φαρμακευτικών, χημικών και την υγεία. Πολλές ελληνικές εταιρείες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Αρμενία.

Το Αρμενικο-Ελληνικό Επιμελητηρίο Εμπορίου, το οποίο δραστηριοποιείται τόσο στην Αρμενία όσο και στην Ελλάδα, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Αρμενία, ως μελλοντικό μέλος της Τελωνειακής Ένωσης και της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης, μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα και πύλη σε κάθε μία από αυτές τις σημαντικές οικονομικές και εμπορικές συμμαχίες».

Υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ

Ελλάδος-Αρμενίας στον γεωργικό τομέα

Νωρίτερα, ο κ.Γεροντόπουλος υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, συμφωνία συνεργασίας Ελλάδος-Αρμενίας στον γεωργικό τομέα. Παρουσία των Προέδρων των δύο χωρών κ.κ Κάρολου Παπούλια και Σερτζ Σαργκσιάν, ο κ.Γεροντόπουλος και ο Υπουργός Γεωργίας της Αρμενίας κ.Σέργκο Καραπετιάν, υπέγραψαν την συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας και του Υπουργείου Γεωργίας της Αρμενίας, η οποία θα ισχύσει για τα επόμενα 5 χρόνια. Θα ανανεώνεται εφεξής αυτόματα για διαδοχικές περιόδους 5 ετών, εκτός αν κάποια πλευρά αποφασίσει μελλοντικά να την καταγγείλει εγγράφως.

Η συμφωνία προβλέπει συνεργασία μεταξύ άλλων στους τομείς: φυτικής παραγωγής, αναπαραγωγής ζώων και κτηνοτροφίας, αλιείας και ιχθυοκαλλιεργιών, κτηνιατρικών θεμάτων, μετασυλλεκτικού χειρισμού και βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων συμπεριλαμβανομένου και της εμπορίας. Ακόμα περιλαμβάνει την συνεργασίας Ελλάδος και Αρμενίας σε θέματα συστημάτων παροχής γεωργικών συμβουλών, αγροτικής έρευνας, συστημάτων ποιότητας, πιστοποίησης και ελέγχου γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης, βιοτεχνολογίας, εκμηχάνισης της γεωργίας, εγγείων βελτιώσεων και τεχνογνωσίας γεωργικών υποδομών.

Η συνεργασία θα πραγματοποιηθεί μέσω: 1) Ανταλλαγής επιστημονικών και τεχνικών πληροφοριών και εγγράφων. 2) Ανταλλαγής επισκέψεων εμπειρογνωμόνων και συμβούλων. 3) Οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων, συνεδρίων, εκθέσεων, συναντήσεων και στα δύο κράτη. 4)Τριμερούς συνεργασίας με άλλες χώρες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς υπηρεσίες χρηματοδότησης για την οικονομική ανάπτυξη. 5) Ενθάρρυνσης των δραστηριοτήτων κοινοπραξιών μεταξύ του συνεταιριστικού και του ιδιωτικού τομέα και των δύο χωρών στον χώρο της γεωργίας 6)Ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρίας στις εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας. 
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ