2014-10-01 05:24:08
Φωτογραφία για FT: Αγορά τιτλοποιημένων δανείων ελληνικών τραπεζών προωθεί ο Draghi
Ο Μάριο Ντράγκι θα πιέσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αγοράσει πακέτα ελληνικών και κυπριακών τραπεζικών δανείων με αξιολογήσεις «junk», επιχειρώντας να διασφαλίσει την επιτυχία των προσπαθειών για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Financial Times.

Εν όψει των ανακοινώσεων Ντράγκι σχετικά με το σχέδιο για την αγορά περιουσιακών στοιχείων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να προτείνει τη χαλάρωση των υφιστάμενων απαιτήσεων για την ποιότητα των ενεργητικών που αποδέχεται η Κεντρική Τράπεζα, ώστε να μπορέσει να αγοράσει τα πιο ασφαλή πακέτα από ABSs της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η χαλάρωση των κανόνων που θα σηματοδοτήσει την πρόθεση της ΕΚΤ να απαλλάξει την Ευρωζώνη από τους κινδύνους που προκαλούν η αδύναμη ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός.

Ανώτερος Έλληνας τραπεζίτης σημείωσε πως η χαλάρωση των απαιτήσεων «θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία». Οι προσπάθειες της ΕΚΤ να χαλαρώσει τις νομισματικές συνθήκες στην περιφέρεια είχαν παρεμποδιστεί από τους κανόνες που ισχύουν για τις χαμηλές βαθμολογίες πιστοληπτικής ικανότητας, όπως διευκρίνισε ο τραπεζίτης.


Δεδομένου ότι τα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στην Κύπρο είναι δυνητικά πιο επικίνδυνα από ό,τι εκείνα που προέρχονται από τις τράπεζες σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα αντισταθμίσει την κατάσταση με την αγορά μικρότερης ποσότητας των τίτλων, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ευρωσυστήματος.

Εάν η πρόταση λάβει την έγκριση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να αγοράσει τίτλους από τις τράπεζες και των 18 μελών της Ευρωζώνης.

Προς το παρόν, η ΕΚΤ δέχεται ABS μόνο ως εγγύηση σε αντάλλαγμα για τα φθηνά δάνεια της, εφ'όσον αξιολογούνται με τουλάχιστον «ΒΒΒ».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ