2014-10-01 08:09:49
Φωτογραφία για Οι Τιτάνες παίζουν ράγκμπι στην Καβάλα! [video + photos]
Στην Καβάλα, το ελληνικό ράκμπι έχει τη δική του αναφορά. Στα αθλητικά δρώμενα της πόλης της Ανατολικής Μακεδονίας, εδώ και μια πενταετία, έχει μπει για τα καλά η ομάδα των Τιτάνων, που όπως μαρτυρά και το όνομά τους, φτιάχτηκε και αναπτύσσεται με τιτάνιες προσπάθειες όσων ασχολούνται μ’αυτήν. Πρόσφατα, η ομάδα που έχει αποκτήσει το δικό της κοινό στην πόλη, έγινε κομμάτι του Α.Ο. Καβάλα, ανοίγοντας έτσι έναν καινούριο δρόμο με στόχο το άθλημα που συγκινεί εκατομμύρια ανθρώπους σ’όλο τον κόσμο να προσελκύσει αθλητές και πιστούς φίλους και σ’αυτή τη γωνιά της Ελλάδας.

Οι Τιτάνες Καβάλας, όπως ήταν η επίσημη και αρχική ονομασία της ομάδας, ιδρύθηκαν το 2009 από την έμπνευση μιας παρέας να κάνει γνωστό το ράγκμπι στην πόλη της. Αυτός δεν ήταν, προφανώς, ένας εύκολος στόχος. Για να κρατηθεί ζωντανή η ομάδα και να μπορέσει να αναπτυχθεί χρειάστηκε πολύς προσωπικός κόπος και θυσίες ανθρώπων που έβαλαν το μεράκι τους, το χρόνο τους, την έμπνευση και τις ιδέες τους και φυσικά και τις …οικονομίες τους γι’ αυτό που αγαπούσαν.


Όμως όλα αυτά άξιζαν τον κόπο. Σήμερα η πόλη της Καβάλας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι η μοναδική πόλη μετά τις τρεις μεγαλύτερες που έχει τη δική της ομάδα του Rugby Union, μια ομάδα που τα χρόνια που υφίσταται έχει αφήσει το δικό της ιδιαίτερο στίγμα στα τεκτενόμενα του ελληνικού ράγκμπι.

Ήδη μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του σωματείου, το 2010, η ιδέα να πραγματοποιηθεί το πρώτο τουρνουά Beach Rugby στην Ελλάδα πήρε σάρκα και οστά, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε όλα τα πρωταθλήματα, με τελευταία τη συμμετοχή της στο Unity Cup του 2013-2014 στο οποίο κατέλαβε την 4η θέση. Μετράει επίσης συμμετοχές στα τουρνουά Sevens του 2012 και του 2014 που έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου.

Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο, λόγω και του ανοίγματος που έχει κάνει η ομάδα στο χώρο του ΤΕΙ της πόλης, φοιτητές στελέχωσαν τις γραμμές της, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να παραταχθεί πλήρης σε όλες τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, στόχος καθόλου απλός για μια ελληνική ομάδα ράγκμπι.

Όλα αυτά, βεβαίως, δε γίνονται από μόνα τους. Η προσπάθεια των αθλητών δε σταματάει στο γήπεδο. Η προώθηση του αθλήματος, η εξεύρεση χορηγών και χρηματοδότησης που θα επιτρέπει την πραγματοποίηση των αγωνιστικών στόχων και κυρίως ο σχεδιασμός για την επάνδρωση του σωματείου με τους καλύτερους δυνατούς όρους, αποτελούν καθήκοντα που επιβάλλουν την αυτοθυσία. Με αυτή την αρετή, που αποτελεί αξία και εντός του γηπέδου σε έναν αγώνα ράγκμπι, η ομάδα της Καβάλας έχει καταφέρει σε λίγα μόνο χρόνια να αποδείξει ότι είναι ένας υγιής και αναπτυσσόμενος αθλητικός οργανισμός.

Άμεση συνέπεια των παραπάνω ήταν η πρόσφατη ένταξη του σωματείου στη δύναμη του Α.Ο. Καβάλας, καθώς το μεγαλύτερο αθλητικό σωματείο της πόλης εκτίμησε τη δυναμική που έχουν οι Τιτάνες αλλά και το ίδιο το ράγκμπι στην πόλη. Εκτός των άλλων βοήθησε και η βούληση κάποιων ανθρώπων ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το βήμα που αποτελούσε μάλιστα έναν παλιότερο στόχο που δεν είχε επιτευχθεί.

Ένα βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ακόμα μια ελληνική ομάδα είναι η δυνατότητα να προσελκύσει παιδιά από μικρότερες ηλικίες, που θα ριζώσουν το ράγκμπι στον τόπο τους και θα αποτελέσουν μια γενιά που θα έχει μάθει το άθλημα πιο σωστά και πιο οργανωμένα. Δυστυχώς, οι Έλληνες ακόμα δε γνωρίζουν το ράγκμπι και το μόνο που σκέφτονται στο άκουσμα της λέξης είναι ένας χουλιγκανισμός. Το γεγονός ότι ένα παιχνίδι για χούλιγκανς παίζεται από τζέντλεμεν είναι ζήτημα να αναδειχθεί σε όλες τις ηλικίες, ώστε να απαλειφθεί ο φόβος των γονιών για τη σωματική καταπόνηση που αναγκάζει μικρότερα παιδιά να μείνουν μακριά από ένα άθλημα που μαθαίνει σε όποιον το εξασκεί αξίες για να πορευτεί σε ολόκληρη τη ζωή του, σε βαθμό ασύγκριτο με ότι μπορούν να προσφέρουν τα υπόλοιπα αθλήματα.

Αυτές οι αξίες είναι που οδήγησαν την ομάδα της Καβάλας να ξεκινήσει από το αθλητικό μηδέν και να φτιάξει σιγά σιγά τις εγκαταστάσεις της, τις υποδομές της και πάνω απ’ όλα ένα σωματείο πραγματικό στολίδι που έχει ανάγκη κάθε επαρχιακή πόλη.

Το παράδειγμα της Καβάλας καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις σημερινές συνθήκες, που εμφανίζεται πιο επιτακτικό από ποτέ το καθήκον ανάπτυξης ομάδων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Πρέπει να βρεθούν Τιτάνες σε κάθε γωνιά της χώρας, έτσι θα οικοδομηθεί και θα μεγαλώσει το ράγκμπι, έτσι θα το μάθουν οι Έλληνες και θα πάρει τη θέση που του αξίζει και στα αθλητικά δρώμενα όλης της επικράτειας.

Όσοι βρίσκονται στην Καβάλα αξίζει να βρεθούν σε μια προπόνηση, σε έναν αγώνα, για να δουν και φυσικά να δοκιμάσουν να παίξουν κι οι ίδιοι ένα άθλημα που αν το αγαπήσεις γίνεται τρόπος ζωής. Ο δρόμος είναι ανοιχτός, στο Βοηθητικό Γήπεδο Κοτσάλου, όπου γίνονται οι προπονήσεις τις ομάδας κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 6.30 μμ
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ