2014-10-01 14:05:58
Φωτογραφία για Το ΝΑΤΟ πίσω από το «Σχέδιο Ερντογάν»
 Manlio DiNucci    Mondialisation (Καναδάς)         (μτφ. Κριστιάν)

Διαμορφώθηκε ένα «underground» τα τελευταία δύο χρόνια, εκμεταλλευόμενο το «χάος του εμφυλίου πολέμου στη Συρία»: έτσι εξηγείται πώς ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακατασκεύασε σε μια συνέντευξη αλά "60 Λεπτά" τη γένεση του ΙΚ (Ισλαμικό Κράτος), λέγοντας ότι το «υποτίμησε» και «υπερεκτίμησε» την ικανότητα του ιρακινού στρατού για την καταπολέμηση του. 

Να γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες «αναγνωρίζουν ότι η λύση πρέπει να γίνει στρατιωτική».

Ο Ομπάμα πιάνει έτσι με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια:

από τη μία πλευρά, αναλαμβάνει το ψευδές λάθος ότι υποτίμησε το ΙΚ, αλλά όχι το πραγματικό, ήτοι ότι διευκόλυνε την ανάπτυξη του με τον εξοπλισμό και την διείσδυση ισλαμιστικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ,

και από την άλλη, παρουσιάζει την εικόνα μιας κυβέρνησης με καθαρά χέρια που είναι τώρα υποχρεωμένη να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να προστατεύσει τους άμαχους πληθυσμούς της Συρίας, του Ιράκ και των κουρδικών περιοχών.


Οι αμερικανικές επιθέσεις επικεντρώνονται στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Συρίας, με το πρόσχημα ότι εκμεταλλεύονται από το ΙΚ: σίγουρα το σχέδιο είναι να κατεδαφίσουν το σύνολο του δικτύου βιομηχανιών και λοιπών υποδομών της Συρίας για να καταρρεύσει η κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Τα κοιτάσματα αυτά δεν βομβαρδίζονται μόνο από τον αέρα, αλλά και από τη θάλασσα: δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία, το USS Arleigh Burke Uss Philippine Sea εκτοξεύουν από την Ερυθρά Θάλασσα και το Περσικό Κόλπο εκατοντάδες πυραύλους Κρουζ  προς τις συριακές περιοχές. 

Την ίδια στιγμή, και ενώ εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται «μέτριοι Σύροι αντάρτες», ετοιμάζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις υπό την ονομασία ομπρέλα «σχέδιο Ερντογάν».

Το σχέδιο, που προτείνεται επίσημα από τον Τούρκο Πρόεδρο, προβλέπει τη δημιουργία μιας «νεκρής ζώνης» σε συριακό έδαφος κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, ενισχυμένη με μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» επάνω από τη βορειοανατολική Συρία, επίσημα για να προστατέψει τους αμάχους από τις επιθέσεις των κυβερνητικών πολεμικών αεροσκαφών της Συρίας (τα οποία σήμερα ήδη δεν μπορούν να πετάξουν πάνω από την περιοχή, αφού κυριαρχείται από τη Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών). 

Το σχέδιο είναι στην πραγματικότητα το προϊόν της στρατηγικής ΗΠΑ / ΝΑΤΟ:

όπως το επιβεβαίωσαν ο υπουργός Άμυνας Χάγκελ και ο Στρατηγός Dempsey, η υψηλότερη αμερικανική στρατιωτική αρχή, οι οποίοι δήλωσαν ότι ήταν «διαθέσιμοι για να εξετάσουν το αίτημα του προέδρου Ερντογάν».

Η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης έγινε «μια πιθανότητα», δήλωσε ο Dempsey, προσθέτοντας ότι θα απαιτηθούν «αεροπορικές επιθέσεις για να καταστηθεί άχρηστο το σύστημα αεράμυνας της συριακής κυβέρνησης» (The New York Times , 27 Σεπτεμβρίου).

Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας: το ΝΑΤΟ διαθέτει σ’ αυτή τη χώρα πάνω από είκοσι αεροπορικές, ναυτικές βάσεις και ηλεκτρονικής κατασκοπείας, που ενισχύθηκαν το 2013 με έξι συστοιχίες αμερικανών, γερμανικών και ολλανδικών πυραύλων Patriot, που μπορούν να καταρρίπτουν ιπτάμενα αντικείμενα στο εναέριο χώρο της Συρίας. 

Επιπρόσθετα, πλέον από αυτές τις βάσεις, προστέθηκε ένα από τα σημαντικότερα επιτελεία της Συμμαχίας: η Landcom, υπεύθυνη για όλες τις χερσαίες δυνάμεις των 28 χωρών-μελών που εδρεύει στη Σμύρνη (βλέπε il μανιφέστο της 16ης Ιουλίου 2013) [1].

Η μεταφορά του Επιτελείου των συμμαχικών χερσαίων δυνάμεων από την Ευρώπη στην Τουρκία  -που γειτνιάζει με τη Μέση Ανατολή (ιδιαίτερα τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν) και τη Κασπία- δείχνει ότι στα σχέδια των ΗΠΑ / ΝΑΤΟ προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν επίσης χερσαίες δυνάμεις σε εκείνη την περιοχή πρώτης στρατηγικής σημασίας. 

Η Landcom, κάτω από τις διαταγές του Αμερικανού Στρατηγού Hodges, αποτελεί μέρος της Jfc Νάπολης, Κοινής Συμμαχικής Δύναμης της οποίας η έδρα είναι στο Lago Patria, υπό των διαταγών του Αμερικανού Ναύαρχου Ferguson: ο τελευταίος είναι επίσης Διοικητής της Κοινής Συμμαχικής Δύναμης , των αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων της Ευρώπης και των Ναυτικών Δυνάμεων του στρατηγείου Afrika. 

Ένα στρατηγικό παιχνίδι τριών χαρτιών που επιτρέπει στο Πεντάγωνο πάντα να κρατήσει το πάνω χέρι.

Όπως μας ενημερώνουν επίσης οι έρευνες της New York Times και του Guardian στις τουρκικές επαρχίες των Αδάνων και Χατάι στα σύνορα με τη Συρία, η CIA έχει ανοίξει κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης για μαχητές που θα διεισδύουν στη Συρία, όπου εκπαιδευτήκαν ισλαμιστικές ομάδες (που αρχικά ονομάζονταν τρομοκράτες από την Ουάσιγκτον) από το Αφγανιστάν, τη Βοσνία, την Τσετσενία, τη Λιβύη και άλλες χώρες. 

Τα όπλα προέρχονται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. 

Μάσα σε πλοία του ΝΑΤΟ στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας βρίσκεται το στρατηγείο των επιχειρήσεων. 

Το στρατηγείο που προετοιμάζει το «σχέδιο Ερντογάν».

Manlio DiNucci

Γεωγράφος και δημοσιογράφος

Έκδοση Τρίτης  30ης  Σεπτεμβρίου 2014 από το il μανιφέστο

Μετάφραση από τα ιταλικά στα γαλλικά από την Marie-Ange Patrizio

[1] «Το ΝΑΤΟ σε κατάσταση stand-by, έτοιμο να επιτεθεί», http://www.mondialisation.ca/lotan-σε-αναμονή-έτοιμα-a-lattaque/5342941 . 

http://www.mondialisation.ca/lotan-derriere-le-plan-erdogan/5405244
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ