2014-10-01 18:12:47
Φωτογραφία για Άρθρο-φωτιά της Χουριέτ συνδέει τις πολιτικές εξελίξεις με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη...
«Νέο στοιχείο στην ελληνική ρητορική πολιτική: Η αρχαιολογία» Με προφανή ειρωνική διάθεση και με τίτλο «νέο στοιχείο στην ελληνική ρητορική πολιτική: Η αρχαιολογία», η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφερόμενη στις ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «ουτοπική γη του μεγαλοπρεπούς της παρελθόντος»!

Το άρθρο γνώμης δημοσιεύεται στην Αγγλική έκδοση της hurriyetdailynews.com και υπογράφεται από την αρθρογράφο της Αριάνα Φερεντίνο η οποία υπογραμμίζει πως ο τύμβος Καστά και οι προσδοκίες για την ανεύρεση του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου «εκδικείται» τους Έλληνες και τους καταλογίζει πως ζουν σε μία «ονειρική» κατάσταση, λησμονώντας τα πραγματικά τους προβλήματα.

«Κάποιοι από εσάς μπορεί να έχουν ακούσει το όνομα της Αμφίπολης. Αλλά για τους Έλληνες, αυτό το κάποτε διάσημο αρχαίο λιμάνι, γνωστό για τα αποθέματά του σε χρυσό και ασήμι έγινε περισσότερο γνωστό από μία αρχαία πόλη της Μακεδονίας. Για τους Έλληνες, που ακόμη προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την οικονομική κρίση και το αβέβαιο μέλλον, έγινε μία χώρα - ουτοπία για το μεγαλόπρεπο αρχαίο παρελθόν, το οποίο έδωσε παγκόσμιους ήρωες, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος. Ήταν ένα λιμάνι από όπου ξεκίνησε ο στόλος του Μακεδόνα βασιλέα», αναφέρει η αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας.


«Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2012 χωρίς όμως να γίνουν ευρέως γνωστές καθώς εκείνη τη χρονιά υπήρχε χιονοστιβάδα πολιτικών εξελίξεων: δύο επιτυχημένες γενικές εκλογές, δύο συμφωνίες για πακέτα διάσωσης και ένας απεγνωσμένος αγώνας για την διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν αρκετά για την ελληνική κοινή γνώμη» αναφέρει το άρθρο και συνεχίζει: «Δύο χρόνια αργότερα, όμως, η εικόνα δείχνει διαφορετική. Η κυβέρνηση συνεργασίας που έχει προκύψει από εκείνες τις εκλογές έχει καταφέρει να επιβιώσει, ισχυριζόμενη ότι "πήρε τη στροφή" και κέρδισε την διεθνή αξιοπιστία. Αλλά αντιμετωπίζει και μία σκληρή αντιπολίτευση, τη ριζοσπαστική Αριστερά και μπορεί να μην καταστεί δυνατή η επιβίωσή της, αν τον ερχόμενο Φεβρουάριο δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία αποτυχία θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Διερωτώμενη πώς όλα αυτά μπορεί να συνδέονται με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, η αρθρογράφος δίνει τελικώς τη δική της απάντηση: «Όταν μία ζεστή ημέρα του Αυγούστου, ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του, μία ομάδα αξιωματούχων και εκπροσώπων του Τύπου επισκέφθηκαν την περιοχή της ανασκαφής και φωτογραφήθηκαν μπροστά από τις σφίγγες που μόλις είχαν αποκαλυφθεί, λίγοι αμφέβαλλαν ότι η τρέχουσα πολιτική σκηνή θα διαταράξει την μυστική ιδιωτικότητα του αρχαίου μνημείου», γράφει και, παραθέτοντας τις δηλώσεις Σαμαρά από τον τύμβο Καστά, καταλήγει: «τα λόγια του έμελλε να μπουν βαθιά στην ψυχή του Έλληνα και να ενισχύσουν το ηθικό ενός απογοητευμένου λαού. Μετά από όλα αυτά, η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή και είναι γνωστός για τον “πατριωτικό ενθουσιασμό” του. Αυτό ίσως επηρεάσει έναν μπερδεμένο ψηφοφόρο».

«Αλλά αυτός ο μυστηριώδης τάφος παίρνει την εκδίκησή του. Αφού αποκαλύφθηκε μία μαγευτική ΕΙΣΟΔΟΣ φρουρούμενη από δύο τεράστιες σφίγγες και ένα ζευγάρι πελώριων γυναικείων αγαλμάτων, δεν έχει δώσει μέχρι κάτι που να αποδεικνύει τη χρονολόγησή του. Ούτε κεραμεική, ούτε οστά, ούτε μεταλλικά ευρήματα. Ήδη, οι αρχαιολόγοι διαφωνούν για το αν είναι ελληνικός ή ρωμαϊκός. Και αν κάποιοι ένθερμοι πατριώτες έσπευσαν να βάλουν ετικέτα στον τύμβο ότι είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τώρα θα πρέπει να περιμένουν περισσότερο για να χαρούν ή να απογοητευτούν», προσθέτει το δημοσίευμα και καταλήγει επισημαίνοντας πως «ο χρόνος στην Αρχαιολογία κυλά με αργότερους ρυθμούς και δεν μπορεί να επιταχυνθεί ακόμη και σε περίπτωση πρόωρων εκλογών».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ