2014-10-01 21:06:24
Φωτογραφία για Η Τουρκία δικάζει τους γιατρούς του Γκεζί ενώ την ίδια στιγμή περιθάλπει τζιχαντζιστές
Στο δικαστήριο παρουσιάστηκαν χθες μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Άγκυρας. «Έχουμε δικαίωμα να προσφέρουμε βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη», είπαν στην απολογία τους. 

Τούρκοι γιατροί με τις ιατρικές ρόμπες, γάντια και μάσκα για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα οδηγούνται με χειροπέδες στα αστυνομικά τμήματα.

Είναι Ιούνιος του 2013, οι διαδηλωτές αρνούνται να φύγουν από το πάρκο Γκεζί και οι συγκρούσεις με την αστυνομία αφήνουν χιλιάδες τραυματισμένους. «Οι γιατροί διαπράττουν έγκλημα δημιουργώντας αυθαίρετα ιατρεία και ταυτόχρονα συμπράττουν στην ανατροπή της κυβέρνησης», τους διαμήνυε η κυβέρνηση Ερντογάν.

Έτσι, μετά τις συλλήψεις ήρθαν και οι διώξεις. Στο εδώλιο οι Ιατρικοί Σύλλογοι της Άγκυρας, της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Χθες ενώπιον του δικαστηρίου παρουσιάστηκαν οι γιατροί της τουρκικής πρωτεύουσας οι οποίοι υποστήριξαν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις καθώς και να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε όποιον το έχει ανάγκη. 


Έξω από το δικαστικό μέγαρο είχε μαζευτεί πλήθος κόσμου, γιατροί αλλά και φοιτητές ιατρικής. «Εμείς δώσαμε τον όρκο του Ιπποκράτη για να διαπράττουμε αυτό το έγκλημα», έγραφε ένα από τα πανό. Τελικά η δίκη αναβλήθηκε για τις 23 Δεκεμβρίου. 

Και ενώ η κυβέρνηση δικάζει τους γιατρούς των διαδηλωτών, ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε ερώτηση γιατί τα τουρκικά νοσοκομεία αναλαμβάνουν την περίθαλψη τζιχαντιστών, μελών του Ισλαμικού Κράτους, είπε ότι δεν κάνει διακρίσεις στους ανθρώπους. «Καθήκον μας είναι να περιθάλπουμε ασθενείς. Οι γιατροί σε όλο τον κόσμο παίρνουν τον όρκο να τους φροντίζουν χωρίς εξαιρέσεις», κατέληξε ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου.

*Κεντρική φωτογραφία: η τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει γιατρό κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην Κωνσταντινούπολη (16 Ιουνίου 2013 - πηγή: EPA)

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από Zaman
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ