2014-10-01 21:50:06
Φωτογραφία για Ρουμπινί: Αυτά είναι τα τρία εφιαλτικά σενάρια για τις αγορές
Τους “εφιάλτες” που τον κρατούν ξύπνιο τη νύχτα αποκαλύπτει ο οικονομολόγος Nouriel Roubini, γνωστός και ως «Dr. Doom» ο οποίος... προέβλεψε επιτυχώς την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, αλλά έκανε λάθος εκτίμηση όσον αφορά μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σε άρθρο του στον ιστότοπο Project Syndicate, αναφέρεται στο “προφανές παράδοξο” που συμβαίνει με τις τιμές πετρελαίου να υποχωρούν και τους traders να παραμένουν bullish παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους που έχουν εμφανιστεί το 2014.

" Πριν από έναν αιώνα, οι χρηματαγορές αποτιμούσαν ως πολύ χαμηλή πιθανότητα το ξέσπασμα μιας μεγάλης σύγκρουσης, αγνοώντας τους κινδύνους που οδήγησαν στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο έως τα τέλη του καλοκαιριού του 2014”, γράφει. “Την εποχή εκείνη, οι αγορές δεν αποτιμούσαν σωστά τους ακραίους κινδύνους, που είχαν πολύ μικρές πιθανότητες να επιβεβαιωθούν αλλά και πολύ σημαντικές συνέπειες. Το ίδιο κάνουν και σήμερα”.


Ο Roubini αναλύει τρία διαφορετικά σενάρια, που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν το θετικό ρεύμα των χρηματαγορών. Το πρώτο είναι αυτό που αποκαλεί "εύλογη εξέλιξη", σύμφωνα με την οποία μια τρομοκρατική επίθεση συμειώνεται στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ.

“Μία ξαφνική τρομοκρατική επίθεση προκαλεί νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές. Οι αγορές τείνουν να υποτιμούν τους κινδύνους των γεγονότων, τα οποία δύσκολα προβλέπονται αλλά όταν συμβαίνουν έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη των επενδυτών”, τονίζει.

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία ή τη Συρία θα μπορούσαν να κλιμακωθούν, σύμφωνα με τον Roubini, με τη δεύτερη να απειλεί με αποσταθεροποίηση γειτονικές χώρες, όπως την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία.

Επίσης, πιστεύει ότι οι γεωπολιτικές και οι πολιτικές εντάσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να πυροδοτήσουν παγκόσμια μετάδοση όταν συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Μία ακόμη “καταιγίδα” θα μπορούσε να προκληθεί στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τον ίδιο, από το φόβο για ύφεση της Κίνας, κάτι που θα μπορούσε στη συνέχεια να επηρεάσει και τις προηγμένες οικονομίες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ