2014-10-11 16:23:57
Φωτογραφία για Τούρκοι ειδικοί μιλούν για την «κρίση ενέργειας» στην Κύπρο - Ζητούν «Λύση μέσω διπλωματικής οδού»
Κωνσταντινούπολη: Τούρκοι διευθυντές και ειδικοί ινστιτούτων ενέργειας αναλύουν στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Ανατολή την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την αποστολή πολεμικών πλοίων της Τουρκίας και υποβάλουν προτάσεις.  

 Μεταξύ άλλων εκφράζεται η άποψη ότι η Τουρκία πρέπει να προτιμήσει την επίλυση του θέματος μέσω της διπλωματικής οδού, ενώ εκφράζεται και η άποψη ότι τα βήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας “είναι ανεπαρκή” και πως θα μπορούσε να υποβάλει προτάσεις για να ικανοποιήσει κάπως τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς.   Επιπλέον εκτιμάται ότι η Τουρκία πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προκύπτει από την θέση της στην Μεσόγειο και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη.

 Ο Διευθυντής Ένωσης Εταιρειών Ενέργειας Υδρογονανθράκων των Χωρών της Μεσογείου Σοχπέτ Καρπούζ αναφέρει ότι η Τουρκία πρέπει να διαφυλάξει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διπλωματικής οδού
. Επισημαίνει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των πηγών ενέργειας που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο ενδιαφέρουν τόσο την περιοχή όσο και την Τουρκία. Αναφέρει ότι οι δραστηριότητες της “νοτίου Κύπρου” για έρευνες φυσικού αερίου στην ΑΟΖ την οποία έχει κηρύξει μονομερώς-όπως λέει- από το 2008 παρακολουθούνταν στενά από τα τουρκικά πολεμικά πλοία. "Η Ε/κ διοίκηση ισχυριζόμενη ότι με αυτή της της κίνηση η Τουρκία διακόπτει τις ειρηνικές διαπραγματεύσεις στο νησί, η Τουρκία εκφράζει την άποψη ότι οι πηγές στο νησί ανήκουν σε ολόκληρο τον λαό του νησιού.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις στις 7 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις λόγω της αποστολής πολεμικών πλοίων στην περιοχή που η Τουρκία κάνει έρευνες για φυσικό αέριο", λέει ο Σοχπέτ Καρπούζ. Αναφέρει ότι οι εξελίξεις είναι μια διαδικασία που επαναλαμβάνεται εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι “τα βήματα που έκανε η Τουρκία εναντίον της νοτίου Κύπρου η οποία έχει πίσω της τις δυτικής χώρες μπορεί να εκληφθούν αρνητικά”.

Η ειδικός για θέματα Κύπρου στο Ινστιτούτο Ειρηνικών Ερευνών του Όσλο Αϊλά Γκιουρέλ αναφέρει ότι το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ έστειλαν θερμά μηνύματα στην “νότια Κύπρο”-όπως αποκαλεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας- και αυτό βοήθησε τον Αναστασιάδη να λάβει την δραματική απόφαση για αναστολή των διαπραγματεύσεων. Προσθέτει ότι λόγω της στήριξης που έδωσε η διεθνής κοινότητα στην “νότια Κύπρο” τα βήματα της Τουρκίας μπορεί να εκληφθούν ως αρνητικά.

 "Τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρακολουθούσαν μόνο και βρίσκονταν έξω από τα χωρικά ύδατα των 12 μιλίων. Ήταν μια κίνηση της τουρκικής πλευράς για να εξισορροπήσει μόνο την στάση της Ε/κ πλευράς", λέει η Αϊλά Γιουρέλ. Εκτιμά ότι τα διπλωματικά βήματα της “νοτίου Κύπρου” είναι ανεπαρκή. Αναφέρει ότι για παράδειγμα δεν έφερε στην ημερήσια διάταξη καθόλου το πως μπορούν να διαμοιραστούν τα εισοδήματα ή ποιο θα είναι το νομικό πλαίσιο.

 Προσθέτει ότι η Ε/κ πλευρά θα μπορούσε να υποβάλει μια πρόταση τουλάχιστον που να καθησυχάζει την τουρκική πλευρά κάπως. Υποστηρίζει ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να είναι πάντα η πλευρά που βρίσκεται απέξω και γι αυτό μερικές φορές αναγκάζεται να υπενθυμίζει τα δικαιώματά της.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών Ενεργειακού Δικαίου Σουλεϊμάν Μπόστσια ισχυρίζεται ότι” η μονομερής κήρυξη ΑΟΖ από την νότια Κύπρο αποτελεί παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου”.

Προσθέτει ότι λόγω της διαιρεμένης κατάστασης της Κύπρου υπάρχει διαφωνία για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου και γι αυτό το θέμα δεν μπορούν να αγνοηθούν οι συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου 1959 και οι συμφωνίες του 60. "Η Τουρκία βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο για την μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Γι αυτό και δεν μπορεί να αγνοηθεί “το δίκαιο αίτημα” της τουρκικής πλευράς για λύση του Κυπριακού ως προτεραιότητα.

Η Τουρκία πρέπει να αξιοποιήσει πολύ καλά την ευκαιρία που προκύπτει από την θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο και την σημασία της στην μεταφορά του αερίου", αναφέρει ο Σουλεϊμάν Μπόστσια.  

Πηγή: ΚΥΠΕ, Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ