2014-10-16 13:02:59
Φωτογραφία για Άρχισαν τα όργανα: Αποσύρεται συμμετοχή από τα προκριματικά Κύπρου της Eurovision! Δείτε εδώ την επιστολή του διαγωνιζόμενου που τους ξεμπροστιάζει!
Αγαπητοί κύριοι επικοινωνώ μαζί σας δια της παρούσης επιστολής για να εκφράσω την έντονη απογοήτευση και προβληματισμό μου, για την ακολουθούμενη διαδικασία που εφαρμόζουν οι υπεύθυνοι του ΡΙΚ σχετικά με τον κυπριακό διαγωνισμό για επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision 2015.

Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευση μου για τις αλλαγές στην ακολουθούμενη διαδικασία όπως η ίδια η αρχική προκήρυξη προνοούσε για τις διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού. Δεν αποτελεί δικαιολογία πιθανή απάντηση σας ότι το ΡΙΚ είχε το δικαίωμα να αλλάξει αναπάσα στιγμή τους όρους της σχετικής προκήρυξης.

Επίσης δεν υπάρχει καμία έγκαιρη ενημέρωση από τους υπεύθυνους που έχουν το γενικό πρόσταγμα διεξαγωγής του διαγωνισμού αφού έχουν δημιουργήσει με τις πρακτικές που ακολουθούν δυο κατηγορίες συμμετεχόντων - αυτούς που λαμβάνουν άμεση ενημέρωση και αυτούς που τους έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού
. Πως είναι δυνατόν να υπάρχουν συμμετέχοντες οι οποίοι γνωρίζουν από τώρα τις ακολουθούμενες διαδικασίες και δοκιμασίες τις οποίες οι υπεύθυνοι του ΡΙΚ έχουν αποφασίσει;; Δικαίωμα στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση θεωρώ πως έπρεπε να έχουν όλοι όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Με αυτές τις πρακτικές έχει δημιουργηθεί ένας αθέμιτος ανταγωνισμός αφού ορισμένοι έχουν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας τους γνωρίζοντας από τώρα δεδομένα της ακολουθούμενης διαδικασίας.

Σε προσωπικό επίπεδο η μόνη ενημέρωση που έχω λάβει μέχρι στιγμής είναι ότι θα πρέπει 18-22 Νοεμβρίου ο τραγουδιστής της συμμετοχής μας να είναι διαθέσιμος για τις ανάγκες του ΡΙΚ. Έχω επίσης πληροφορηθεί από άλλους συμμετέχοντες - που προφανώς είχαν ενημέρωση από τους υπεύθυνους της παραγωγής του ΡΙΚ - ότι περίπου είναι 50 τραγούδια, και ότι η νέα διαδικασία θα είναι: πρώτη φάση audition όλες οι συμμετοχές, στην δεύτερη φάση θα περάσουν 20 συμμετοχές στην τρίτη φάση θα υπάρχουν δοκιμασίες όπως μαθήματα φωνητικής, κινησιολογίας, συνεντεύξεις στα ελληνικά και αγγλικά καθώς επίσης και ερμηνεία / επιλογή 3 τραγουδιών από τους συμμετέχοντες (τραγούδια που έλαβαν στο παρελθόν μέρος στην Eurovision). Στον τελικό θα περάσουν 6 συμμετοχές.

Θεωρώ πως οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα για διεξαγωγή και οργάνωση του διαγωνισμού προχώρησαν σε αλλαγές όπου έχει αποκλειστεί η συμμετοχή του κοινού πράγμα που ήταν στην πρώτη προκήρυξη και κατά δεύτερο όσο αφορά την επιλογή 3 παλαιών τραγουδιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό για παρουσίαση από κάθε διαγωνιζόμενο, είναι άνευ λόγου και αιτίας διότι άλλος θα έπρεπε να είναι ο στόχος του ΡΙΚ. Στο πως όλοι όσοι συμμετέχουν να δουλέψουν σκληρά στην όσο καλύτερη και αρτιότερη βελτίωση των συμμετοχών μας και όχι για το τι έγινε στο παρελθόν, στον θεσμό της Eurovision.

Επίσης θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένα από τα άτομα τα οποία εκλήθησαν να αποτελούν την κριτική επιτροπή ανακοινώνουν σε προσωπικούς λογαριασμούς τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ονόματα που θα συμμετάσχουν στην κριτική επιτροπή. Θεωρώ ότι έπρεπε από την στιγμή που το ΡΙΚ έλαβε τις αποφάσεις του να προχωρήσει σε δημόσια ανακοίνωση των ονομάτων που θα αποτελούν την κριτική επιτροπή. Αυτό είναι ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα όπως και τα υπόλοιπα.

Επίσης εκφράζω την έντονη απογοήτευση μου για την επιλογή ορισμένων ατόμων στην κριτική επιτροπή με σίγουρα οποιαδήποτε εξωκαλλιτεχνικά κριτήρια και όχι κριτήρια που έχουν να κάνουν με το τι έχουν πετύχει στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού. Με ποια προσόντα και γνώσεις θα ασκήσουν την ''αντικειμενική'' κατά τα άλλα κριτική τους όταν ο ένας δεν έχει γράψει ποτέ έστω ένα τραγούδι ή ένα στίχο και όταν η άλλη εκπροσώπησε την Κύπρο με απευθείας ανάθεση πριν λίγα χρόνια και ήρθε πρώτη από το τέλος και μάλιστα με τραγούδι από το συρτάρι όπως ο ίδιος ο συνθέτης είπε στην επίσημη δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσίασης του κομματιού;  

Είναι φανερό ότι με τις αλλαγές στην αρχική προκήρυξη που έκαναν οι έχοντες το γενικό πρόσταγμα για την διεξαγωγή και οργάνωση του διαγωνισμού, έχει εκ των προτέρων επιλεγεί η κυπριακή συμμετοχή στον διαγωνισμό της Eurovision και απλά το πρόγραμμα θα γίνει για το θεαθήναι.

Για λόγους αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας σας ενημερώνω ότι αποσύρω την συμμετοχή μου στην διαδικασία επιλογής διότι διαφωνώ με αυτές τις πρακτικές οι οποίες υποτιμούν την νοημοσύνη μας και υποβαθμίζουν το επίπεδο του αλληλοσεβασμού και της ευγενούς άμιλλας.

Επίσης επιτρέψτε μου να πω ότι εδώ και αρκετά χρόνια σε αυτό τον τομέα της κυπριακής συμμετοχής στην Eurovision ορισμένοι μέσα στο ΡΙΚ έχουν χτίσει το δικό τους ''βασίλειο'' και κάνουν ότι θέλουν. Αποτέλεσμα αυτών των τακτικών και ενεργειών τους; Δείτε τις θέσεις που λαμβάνει η Κύπρος κάθε φορά που συμμετέχει στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Παρακαλώ θερμά το ΔΣ του ΡΙΚ, την Επίτροπο Διοικήσεως, τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και την Βουλή των Αντιπροσώπων να παρέμβουν αποτελεσματικά για να σταματήσουν αυτές οι νοοτροπίες και συμπεριφορές.

''.. Τα μάτια κλείνω κι ονειρεύομαι τον κόσμο

όπως τον είχα πρωτοδεί με γιασεμί και δυόσμο..''

Σταύρος Χατζησάββας

ΠΕΙΣΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ και ΑΛΗΘΙΝΟΣ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
How to defeat Islamic State's war machine
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
How to defeat Islamic State's war machine
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ