2014-10-18 13:41:11
Φωτογραφία για Αιγιάλεια: 8 εκ. ευρώ οι οφειλές των δημοτών προς το Δήμο - Σαφάρι εισπράξεων από το οικονομικό επιτελείο
Περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στο Δήμο Αιγιαλείας οι δημότες, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΑΙΓΙΟ ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Δημήτρης Καλαμίδας. Το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών, βεβαίως και φαντάζει μεγάλο. Όμως, γίνεται πολύ πιο κατανοητό ως μέγεθος αν αναλογιστούμε πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε όλους τους Καποδιστριακούς Δήμους της Αιγιάλειας ήταν περίπου 2 εκατομμύρια “Αντιλαμβανόμαστε ως πολύ σοβαρή παράμετρο αυτής της ραγδαίας αύξησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, την οικονομική στενότητα που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν όμως κι άλλες παράμετροι και ο νοών νοείτω. Αρκεί να πούμε πως μέχρι πρότινος, φαίνεται πως δεν υπήρχε σοβαρός προγραμματισμός και σωστή οικονομική διαχείριση και πολιτική” σημείωσε ο κ. Καλαμίδας συμπληρώνοντας: “Από τους οφειλέτες, γύρω στο 10 με 15% βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής. Αυτό το γνωρίζουμε και το έχουμε υπόψιν μας.

Γι'αυτό, ένας από τους κυριότερους στόχους του οικονομικού επιτελείου του δήμου είναι η οργάνωση του τμήματος εσόδων, μέσω συνεχούς ελέγχου των καταλόγων οφειλών, ώστε να θεραπεύσουμε αυτή την παθογένεια”. Και βέβαια, το τελευταίο διάστημα γίνεται επικοινωνία από το Δήμο προς οφειλέτες, ώστε να ασκηθούν πιέσεις για εξόφληση, έστω και μέσω διακανονισμών όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά.


Όσον αφορά στα δημοτικά τέλη για το 2015, ο κ. Καλαμίδας τόνισε πως η τάση του οικονομικού επιτελείου είναι να μην υπάρξουν αυξήσεις αλλά να υπάρξει από την άλλη και μια ομογενοποίηση της καταβολής τελών των δημοτών, αναλόγως με το αν διατηρούν οικία σε παραλιακό ή ημιορεινό διαμέρισμα αλλά και αν πρόκειται για τέλη οικίας ή επαγγελματικού χώρου. “Υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανά πρώην καποδιστριακό δήμο, κάτι που πρέπει με κάποιον τρόπο να ισοσκελίσουμε. Εξάλλου, αφού είμαστε πια ενιαίος δήμος, κάποια τέλη θα πρέπει να μειωθούν και άλλα να ανέβουν, χωρίς υπερβολές μιας και υπάρχει πλαφόν στις αυξήσεις. Έτσι, όλοι οι δημότες θα απολαμβάνουν των ίδιων τελών και λέω απολαμβάνουν, μιας και τα δημοτικά τέλη έχουν πάντα ανταποδοτικό χαρακτήρα”. Βεβαίως, οι όποιες προτάσεις του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει πρώτα να δοθούν προς επεξεργασία και από το Δήμαρχο Αιγιαλείας και ακολούθως να περάσουν και από συζήτηση και ψηφοφορία από το Δημοτικό Συμβούλιο. “Στόχος μας είναι οι μηδενικές αυξήσεις” επανέλαβε ο κ. Καλαμίδας.

Κατά τα άλλα, οι μηχανές του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται “στο φουλ” για τη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2015, που θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι 15 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, οι υποχρεώσεις είναι τεράστιες και οι εντολές πληρωμών έρχονται πλέον με ρυθμούς “απελπιστικούς”. Δύσκολο το έργο αλλά ο κ. Καλαμίδας και οι συνεργάτες του το παλεύουν, με την ελπίδα να τα καταφέρουν.

Πηγή: filodimos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ