2014-10-20 12:11:04
Φωτογραφία για Δε γεμίζει με τίποτα… το καλάθι της νοικοκυράς!
Αδυνατούν να προμηθευτούν οι Ηλείοι ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης... Έχουν περάσει οι εποχές που γέμιζαν ολόκληρα καρότσια με ψώνια. 

Οι πολίτες τώρα προσπαθούν με μειωμένες ποσότητες στα τρόφιμα, και με βερεσέ να τα φέρουν βόλτα. 

Έχουν αλλάξει μάλιστα για χάρη της οικονομίας ακόμη και τις διατροφικές τους συνήθειες, καθώς προτιμούν περισσότερο ζυμαρικά και όσπρια, που είναι οικονομικά.

Αυτή η κατάσταση έχει φέρει ένα βήμα πριν το λουκέτο τα συνοικιακά παντοπωλεία, αφού δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Τα τεφτέρια έχουν βγει για τα καλά και έχουν γίνει ολόκληρα τετράδια. Μόνο οι συνταξιούχοι σώζουν λίγο την κατάσταση, ρίχνοντας ρευστό στην αγορά.

Τους κρατάνε οι συνταξιούχοι

«Πάμε από το κακό στο χειρότερο, δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ
. Ο κόσμος παίρνει τη σύνταξη, μας πληρώνει, αλλά στις 2 κάθε μήνα ξαναχρεώνεται. Κάνουμε συνέχεια διακανονισμούς με ΔΕΗ και ΤΕΒΕ, και αν μείνουμε πίσω κάνουμε καινούριους. Είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά διαφορετικά δε γίνεται. Θέλουν να κλείσουμε και να μείνουν μόνο οι μεγάλοι. Δεν μπορούμε να τους ανταγωνιστούμε αφού αγοράζουμε ακριβότερα.» δηλώνει η Ευτυχία Δημητρακοπούλου ιδιοκτήτρια μίνι μάρκετ.

Η Καλλιόπη Δημητρακοπούλου, στο ίδιο κατάστημα μας λέει με δραματικό τόνο «Δεν είναι ότι ο κόσμος δε θέλει να ψωνίσει, ίσα- ίσα που με τα μικρά μαγαζιά υπάρχει και μια οικειότητα, αλλά δεν μπορεί. Έρχονταν τα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο και έπαιρναν κρουασάν και χυμούς, τώρα δεν έρχεται κανένα. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε φτηνότερα, γιατί εμείς δεν έχουμε προσφορές. Το μαγαζί το κρατάμε με τα «δόντια », και όσο αντέξουμε.»

O κ. Διονύσης Αργυρόπουλος ιδιοκτήτης και αυτός, λέει από τη μεριά του «Ο τζίρος μας έχει μειωθεί κατά 50%. Οι τιμές σε μας δεν έχουν αυξηθεί, τις έχουμε διατηρήσει. Δεν υπάρχει όμως χρήμα στον κόσμο, που ψωνίζει μόνο για να βγάλει τη μέρα. Όταν πληρώνονται οι συνταξιούχοι κινούμαστε λίγο, αλλά μετά ξαναπέφτει η δουλειά.»

Βοηθός σε παντοπωλείο ο Ντάνιελ καταλαβαίνει και αυτός τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί. «Η κίνηση έχει πέσει, και οι τιμές έχουν αυξηθεί. Μόνο τα απαραίτητα παίρνουν. Η κίνηση έχει μειωθεί στο μισό. Δεν ξέρω που θα μας βγάλει όλη αυτή η κατάσταση» δηλώνει.

Φωτιά τα τεφτέρια

Το τεφτέρι του μπακάλη, έχει κάνει ξανά την επανεμφάνισή του, μετά από δεκαετίες, μας λένε.

«Παλιότερα γράφαμε για 10 και 20 ευρώ και τώρα φτάνουμε τα 300» λέει χαρακτηριστικά η Ευτυχία Δημητρακοπούλου.

«Και που τα γράφουμε, ξέρουμε ότι θα τα πάρουμε» αναρωτιέται ο κ. Αργυρόπουλος.

«Μόνο στους συνταξιούχους γράφουμε, γιατί ξέρουμε ότι θα τα πάρουμε» τονίζει ο Ντάνιελ.

Μόνο τα απαραίτητα

Οι καταναλωτές ψωνίζουν μόνο τα απαραίτητα πλέον. Συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης και σε ποσότητες με το σταγονόμετρο. «Με 350 ευρώ σύνταξη δε μπορώ να πάρω τίποτα. Θα χρεωθώ για να ψωνίσω, και όταν πληρωθώ θα τα δώσω. Γιατί να κρυφτούμε, αφού δεν έχουμε» αυτά λέει με παράπονο η κ. Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου.

Ο κ. Ανδρέας Φουφόπουλος , αγρότης δηλώνει «Με δύο παιδιά άνεργα σε ποιον να πρωτοδώσω; Δε χρωστούσα πουθενά, αλλά με κάνανε να χρωστάω. Θέλουμε να είμαστε τυπικοί αλλά δεν μπορούμε. Μας ζητάνε ΕΝΦΙΑ αλλά με τι να πληρώσω; Να τους δώσω τα βιβλιάρια να πάρουν από κει ότι έχω. Τα μπακάλικα αργοπεθαίνουν, και αυτοί δεν παίρνουν τα λεφτά τους, τους καταλαβαίνω. Παλιά υπήρχε ουρά, και τώρα δεν υπάρχει άνθρωπος. Τα πράγματα είναι δύσκολα, έχω ένα παιδί παντρεμένο παιδί και μου ζητάει λεφτά» καταλήγει.

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ καθώς από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2014 παρατηρήθηκε αύξηση τιμής κατά 13,7% , σε 31 είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα, η τιμή του γάλακτος αυξήθηκε κατά 8,25% , του γιαουρτιού κατά 8,76% , και των τυριών κατά 5,72%. Σημαντική αύξηση ωστόσο παρατηρήθηκε και σε κρέατα, νωπά και κατεψυγμένα, ψάρια, όσπρια, αβγά και ξηρούς καρπούς. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ παράλληλα το εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται συνεχώς.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ