2014-10-20 20:40:17
Φωτογραφία για Αναβάλλεται ιστορική επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στην Σερβία
 

Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Εντι Ράμα στο Βελιγράδι, που ήταν προγραμματισμενη για την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, αναβλήθηκε για τις 10 Νοεβρίου. Η επίσκεψη, είχε κριθεί ως ιστορική, καθώς ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας μετά από 68 χρόνια. Όμως η έκρηξη εθνικισμού στην Αλβανία πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και ρατσιστικά επεισόδια και στην Σερβία.

Ο Εντι Ράμα και ο Σέρβος ομόλογός του, Αλεξάντερ Βούτσιτς είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατα την διάρκεια της οποίας, συμφώνησαν η επίσκεψη να αναβληθεί για τις 10 Νοεμβρίου. Οι δύο πρωθυπουργοι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο και να ξεπεράσουν το τεταμένο κλίμα που επικρατεί μετά τα επεισόδια στον αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Σερβίας- Αλβανίας, στο Βελιγράδι στις 14 Οκτωβρίου.

Η απόφαση αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα στο Βελιγράδι ήταν καλή, ώστε να προετοιμάσουμε από κοινού θετικό κλίμα για τις συναντήσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τονίζοντας ότι η Σερβία έχει την πολιτική βούληση για την υπέρβαση τέτοιων καταστάσεων.


"Για να ξεπεραστεί η κατάσταση είναι αναγκαία πολιτική βούληση. Η Σερβία την έχει"

"Νομίζω ότι είναι καλή απόφαση, επειδή η επίσκεψη δεν ακυρώθηκε, αλλά αναβλήθηκε για δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη πώς ήταν η κατάσταση, με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα και για να εργαστούμε από κοινού στην προετοιμασία θετικού κλίματος για τις συναντήσεις" ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς σε δημοσιογράφους.

Η Σερβία, υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς, αναμφισβήτητα είναι προσηλωμένη στη συνέχιση της περιφερειακής συνεργασίας και στον ανοιχτό διάλογο για όλα τα προβλήματα και τις προβληματικές καταστάσεις, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Απαντώντας στην ερώτηση αν είναι επαρκής χρόνος οι δύο εβδομάδες για να προετοιμαστεί καλή ατμόσφαιρα για την επίσκεψη του Έντι Ράμα στο Βελιγράδι, ο κ. Ντάτσιτς απάντησε θετικά.

"Νομίζω ότι είναι αρκετός χρόνος, αν και γνωρίζω ότι στους χώρους μας κανένας χρόνος δεν είναι αρκετός" είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι με ορισμένες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εδώ και 20 χρόνια διαρκούν οι συνομιλίες για συμφιλίωση.

Ο κ. Ντάτσιτς σημείωσε ότι αυτό που συνέβη στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Ελλάδας δεν ήταν καλό. "Έτσι ενθαρρύνονται εντάσεις, αρνητική εξέλιξη των σχέσεων και περιφερειακή αστάθεια" είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να εξακριβωθεί η αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκαν τα επεισόδια και πώς εμφανίστηκε "αυτό το περίφημο ελικόπτερο".

"Εγώ νόμιζα ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται σε ειρηνευτικές αποστολές και σε εμάς στα Βαλκάνια χρησιμοποιούνται και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες με πολιτικά μηνύματα" είπε ο κ. Ντάτσιτς. "Για να ξεπεραστεί η κατάσταση είναι αναγκαία πολιτική βούληση. Η Σερβία την έχει" υπογράμμισε.

Απαντώντας στην ερώτηση, αν με δεδομένη την αναβολή της επίσκεψης του Έντι Ράμα, θα διεξαχθεί τελικά στο Βελιγράδι η περιφερειακή συνάντηση για την οικονομική διαχείριση, η οποία αναγγέλθηκε για την Πέμπτη, ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι σήμερα με τις Βρυξέλλες διεξάγονται οι τελικές διαβουλεύσεις για αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters 
OnAlert
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ