2014-10-20 21:46:55
Φωτογραφία για Στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros - Σε επιφυλακή οι αρχές
Εντός των οικοπέδων της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής ζώνης έστειλε η Τουρκία το ερευνητικό σκάφος Barbaros. Το τουρκικό σκάφος συνοδεύουν φρεγάτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και υποστηρικτικά πλοία. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Η Τουρκία έστειλε το Barbaros στην ΑΟΖ

Του Λούκα Φέσια

Από την πρώτη μέρα ισχύς της NAVTEX φρόντισε η Τουρκία να κάνει πράξη τις απειλές στέλνοντας το σκάφος Barbaros με την προκλητική συνοδεία του, στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική ζώνη για σεισμογραφικές έρευνες.

Σε αυξημένη επιφυλακή τέθηκαν εθνική φρουρά και κρατικές υπηρεσίες οι οποίες παρακολουθούν και καταγράφουν τις κινήσεις του Barbaros και των πλοίων που τον συνοδεύουν. Στις 10 και 54 το πρωί, το Barbaros, πλέοντας με ταχύτητα 4, 8 κόμβων κινήθηκε εντός του οικοπέδου τρία της Κυπριακής ΑΟΖ. Νωρίτερα στις 6 και 48 το πρωί, το ερευνητικό σκάφος, άρχισε τις έρευνες στην περιοχή που δέσμευσε παράνομα η Τουρκία με την οδηγία προς ναυτιλλόμενους που εξέδωσε.


Το σεισμογραφικό συνοδεία της φρεγάτας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού Γκελίπολου και δυο υποστηρικτικών πλοίων, του υπό τουρκικής σημαίας Deep Supporter και του νορβηγικού συμφερόντων, σημαίας Γιλβαρτάρ Bravo, κινήθηκε εντός του οικοπέδου τρία σε απόσταση 22 ναυτικών μιλίων από το Κάβο Γκρέκο, με κατεύθυνση τον κόλπο της Λάρνακας.

Μετά τις δυο το μεσημέρι εισήλθε εντός του οικοπέδου δυο, όπου παρέμεινε για περισσότερο από μια ώρα πριν αλλάξει και πάλι πορεία κινούμενο βόρειο - ανατολικά εντός του οικοπέδου τρία και πάλι.

Το σκάφος ξεκίνησε χθες από το κόλπο της Μερσίνης και περίπου τα μεσάνυχτα βρέθηκε στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Συνέχισε την πορεία του προς τα νότια, με ταχύτητα 8, 8 κόμβων ενώ προοδευτικά και όσο προσέγγιζε τα κυπριακά οικόπεδα μειωνε την ταχυτητα του .

Μάλιστα κάποια στιγμή τα ξημερώματα το πλοίο ανέτρεψε πορεία, κινούμενο προς τα βόρεια ωστόσο λίγη ώρα αργότερα άλλαξε εκ νέου ρότα πλέοντας προς την Κυπριακή ΑΟΖ, όπου εισήλθε λίγο πριν από τις έντεκα. Ανατολικά της Κύπρου, σημειώνεται καταγράφεται συνωστισμός σκαφών , με έντονη παρουσία ρωσικών πολεμικών, τα οποία συμμετέχουν σε άσκηση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις επτά το πρωί, σε περιοχή που δεσμεύτηκε με ΝΟΤΑΜ και εφάπτεται αυτής που δέσμευσε η Τουρκία για σεισμογραφικές έρευνες.

Η ερευνητική γεώτρηση της ΕΝΙ KOGAS στο δυνητικό κοίτασμα Ονασαγόρα, συνεχίζεται κανονικά από την ιταλοκορεατική εταιρία.

Ασκήσεις Ισραήλ και Ρωσίας

Βολές με ρουκέτες, δίπλα από το Barbaros, και στην περιοχή που εκτείνεται μέχρι τη Συρία, διενήργησε σήμερα το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας. Πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στο Τρόοδος, θα πετάξουν αύριο μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ, που θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση με την Εθνική Φρουρά.

Του Γιάννη Σελινόπουλου

Με ισραηλινά αεροσκάφη θα γεμίσουν αύριο οι κυπριακοί αιθέρες στην εκτέλεση κοινής άσκησης της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας με την Εθνική Φρουρά. Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς θα είναι με τεχνικά μέσα.

Το Ισραήλ θα στείλει 24 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16 αλλά και άλλα αεροσκάφη, τα οποία θα πετάξουν πάνω από τα οικόπεδα 2,3 και 9, δηλαδή πάνω και από την περιοχή όπου κινείτο σήμερα παράνομα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Θα πετάξουν επίσης πάνω από την οροσειρά του Τροόδους, και θα ακολουθήσουν πορεία νότια μέχρι το Ακρωτήρι και δυτικά μέχρι την Πάφο.

Η άσκηση, την οποία η Λευκωσία αξιολογεί ως πολύ σημαντική, έχει σχεδιαστεί μετά από συντονισμό και συνεργασία των Υπουργείων Αμυνας Κύπρου και Ισραήλ, επιβεβαίωσε στον ΑΝΤ1 ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

 «Μέσα στο πλαίσιο των άριστων σχέσεων και έχουν γίνει και στο παρελθόν τέτοιες ασκήσεις, διεξάγεται αύριο αυτή η άσκηση από κοινού με τη Λευκωσία, μια άσκηση που ήταν προγραμματισμένη πριν την οδηγία της Τουρκίας προς ναυτιλλόμενους. Επειδή πρόκειται για θέμα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν θα ήθελα να αναφέρω περισσότερα δημόσια, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική άσκηση η οποία έχει σχεδιαστεί μετά από συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων Άμυνας».

Σήμερα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα βρίσκονταν σε εξέλιξη στις κυπριακές θάλασσες, μεταξύ Κύπρου και Συρίας, ασκήσεις με πραγματικά πυρά του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις, ξεκινούν από σημείο σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνουν σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο.

Αυτή η περιοχή εφάπτεται των ορίων του τεμαχίου 3 της Κυπριακής ΑΟΖ και των ορίων της περιοχής που δέσμευσε η Αγκυρα για τις έρευνες του σεισμογραφικού σκάφους Μπαρμπαρός.

Η άσκηση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα.

Νωρίτερα

Σε επιφυλακή οι αρχές ασφαλείας της ΚΔ, παρακολουθούν το Μπαρμπαρός

Ενεργοποίηση τουρκικής οδηγίας NAVTEX και έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ρωσικές ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας

Δείτε σε ζωντανό χρόνο την πορεία του τουρκικού ερευνητικού

Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Σε επιφυλακή οι αρχές ασφαλείας της ΚΔ, παρακολουθούν το Μπαρμπαρός

Σε ισχύ τέθηκε η οδηγία Navtex που εξέδωσε η Τουρκία, η οποία συνεχίζει τις επιθετικές ενέργειές της. Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ το πρωί άρχισαν οι στρατιωτικές ασκήσεις σε θάλασσα και αέρα, από Ρωσία και Ισραήλ.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις κινήσεις του τουρκικού Μπαρμπαρός και είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε ενδεχόμενο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, αρμόδια πηγή του Υπουργείου Αμυνας.

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Αμυνας, δήλωσε ότι το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» ξεκίνησε προς την κυπριακή ΑΟΖ χθες βράδυ από τη Μερσίνη και εισήλθε γύρω στις 11:00 το πρωί στα όρια του τεμαχίου 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνοδεύεται από δύο πλοία υποστήριξης το «Bravο Support» και το «Deep Supporter», καθώς και το πολεμικό πλοίο “Gelibolu”.

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή από το ΥΠΑΜ,  “από πλευράς μας παρακολουθούμε, καταγράφουμε και τεκμηριώνονται όλες οι παραβιάσεις του Μπαρμπαρός προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία για αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Αυτό που έχει σημασία, λέχθηκε, είναι ότι η γεώτρηση στο τεμάχιο 9 της ΑΟΖ συνεχίζεται απρόσκοπτα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό άρχισε σήμερα και θα συνεχίσει μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, ύστερα από άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αίτημα από τη Ρωσία για ασκήσεις στην περιοχή υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην αναγνώριση της οντότητας της.

Η έκταση που έχει δεσμεύσει η Ρωσία από την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση είναι 800 τετραγωνικά μίλια.

Οι ασκήσεις των Ρώσων θα αρχίζουν από 7 το πρωί και θα διαρκούν μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Αύριο Τρίτη, αρχίζει τις ασκήσεις του στην Κύπρο και το Ισραήλ εντός FIR.

Ενεργοποίηση τουρκικής οδηγίας NAVTEX και έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Εντός του τεμαχίου 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαμπαρός, σύμφωνα με το χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου Marine Traffic.

Το Μπαρμπαρός εισήλθε στις 11:00 στα όρια του τεμαχίου 3 και πλέει με νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδεύει το υποστηρικτικό πλοίο M/V Bravo, με σημαία Γιβραλτάρ. Σημειώνεται ότι το MV Deep Supporter, το τρίτο πλοίο που περιλαμβανόταν στην οδηγία προς ναυτιλομένους  (Navtex) που εξέδωσε η Τουρκία, δεν εμφανίζεται στο χάρτη πλοίων πραγματικού χρόνου, Marine Traffic.

Το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» ξεκίνησε προς την κυπριακή ΑΟΖ χθες βράδυ από τη Μερσίνα, συνοδευόμενο από τα σκάφη, M/V «Bravο» και M/V «Deep Supporter» και σήμερα εισήλθε εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, η Λευκωσία ήταν ενήμερη για τις κινησεις του τουρκικού σκάφους το οποίο ξεκίνησε χθες από το αγκυροβόλιο της Μερσίνας και με την ταχύτητα που είχε αναπτύξει ήταν προβλέψιμο ότι θα βρισκόταν σήμερα στην περιοχή που παράνομα έχει δεσμευτεί. 

 

Ρωσικές ασκήσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας

Εν τω μεταξύ, στρατιωτική άσκηση άρχισε σήμερα η Ρωσία στη θαλάσσια ζώνη μεταξύ Κύπρου και Συρίας. 

Για την άσκηση η Ρωσία έχει δεσμεύσει περιοχή συνολικής έκτασης τεσσάρων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ έχει προγραμματίσει και δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες. 

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται, εξάλλου, να πετάξουν στο FIR Λευκωσίας στο πλαίσιο αεροπορικής άσκησης που έχει εξαγγείλει το Τελ Αβίβ, για σήμερα και την Τρίτη, με τη συμμετοχή και των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Στην άσκηση, θα συμμετέχουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F15 και F16, που θα πετάξουν πάνω από τα οικόπεδα 2,3 και 9 και πάνω από την οροσειρά του Τροόδους, ακολουθώντας πορεία νότια μέχρι το Ακρωτήρι και δυτικά μέχρι την Πάφο.

Ο ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Σε ενημέρωση των εταίρων για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβη σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Στο πλαίσιο συζήτησης για το ρόλο της Τουρκίας σε σχέση με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία ως αποτέλεσμα της δράσης του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε και στις τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι όσοι προθυμοποιούνται να συμμετάσχουν στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορούν ταυτόχρονα να επιδιώκουν την εκπλήρωση δικής τους εθνικής ατζέντας, η οποία, μάλιστα, να στρέφεται εναντία στα συμφέροντα άλλων μελών του Συνασπισμού.  Αφού εξήρε την ηρωική αντίσταση των Κούρδων στο Κομπανί και κάλεσε τους ομολόγους του να μην αφήσουν την πόλη-σύμβολο να πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, στηλίτευσε το ρόλο της Τουρκίας για την ενίσχυση και τη χρηματοδότηση του Ισλαμικού Κράτους.

Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης κατήγγειλε τις τουρκικές ενέργειες που, όπως είπε, παραβιάζουν με τον πιο προκλητικό τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και παρενοχλούν την καθόλα νόμιμη δραστηριότητα μιας, ευρωπαϊκών συμφερόντων, εταιρείας.  Η Άγκυρα, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών, συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες της αφού σήμερα προχώρησε σε ουσιαστική υλοποίηση των απειλών της με την ενεργοποίηση της οδηγίας NAVTEX και έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σχετικά με την απόφαση της ελληνοκυπριακής πλευράς να αναστείλει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες που διεξάγονται για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι πραγματικά λυπηρό γιατί, παρά την καλή θέληση που επέδειξε η ελληνοκυπριακή πλευρά, η Τουρκία επέλεξε να προβεί σε αυτές τις προκλητικές ενέργειες τέσσερις μόνον μέρες πριν την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, δυναμιτίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή μας στις συνομιλίες.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρθηκε κλείνοντας στους ομολόγους στην πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να εγείρει το θέμα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Οκτωβρίου.
ANT1
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ