2014-10-21 08:04:09
Φωτογραφία για Οι τζιχαντιστές κέρδιζαν 2 εκατ. δολάρια την ημέρα από το ιρακινό πετρρέλαιο
Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξόρυσσαν αργό πετρέλαιο αξίας περίπου 2 εκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα στο Ιράκ και τη Συρία πριν από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές που... πραγματοποιήθηκαν υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IHS.

Οι τζιχαντιστές κέρδιζαν 2 εκατ. δολάρια την ημέρα από το ιρακινό πετρρέλαιο

Η οργάνωση αυτή σουνιτών εξτρεμιστών είχε τον έλεγχο περίπου 350.000 βαρελιών αργού πετρελαίου ημερησίως, ωστόσο ήταν σε θέση να εξορύσσει μόλις 50.000 ως 60.000 βαρέλια την ημέρα, αναφέρεται στην έκθεση της IHS, η οποία ειδικεύεται στην χρηματοοικονομική ενημέρωση.

Αυτή η παραγωγή, μόλις μια μικρή «υποδιαίρεση της παραγωγής πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις» οφείλεται «στις εχθροπραξίες και τις περιορισμένης τεχνικές ικανότητες (του Ισλαμικού Κράτους), που ελέγχει τις περιοχές αυτές», αναφέρεται στην έκθεση του IHS με τίτλο «Λάφυρα του Πολέμου: Ποιος έχει τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων στις ζώνες συγκρούσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία».


Οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο η διεθνής συμμαχία υπό τις ΗΠΑ έπληξαν διυλιστήρια πετρελαίου που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία, καθώς η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να καταστρέψουν μια σημαντική πηγή εσόδων για την οργάνωση.

Αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν επίσης το διυλιστήριο πετρελαίου κοντά στην περιοχή Ντέιρ αλ Ζορ, νότια του Κομπάνι, στη Συρία, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανικός στρατός.

Σύμφωνα με την έκθεση της IHS, η εξόρυξη πετρελαίου σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί εξαιτίας των επιδρομών, ωστόσο είναι νωρίς για να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας, Νίκολας Ράσμουσεν, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είχαν έσοδα περίπου 1 εκατομμυρίου δολαρίων ημερησίως από τις πωλήσεις πετρελαίου στη μαύρη αγορά, το λαθρεμπόριο, τις ληστείες και τα λύτρα για την απελευθέρωση ομήρων.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που πουλάει στη μαύρη αγορά η οργάνωση μεταφέρεται με φορτηγά μέσω οδών που χρησιμοποιούνται από λαθρεμπόρους στα τουρκικά σύνορα, αναφέρεται στην έκθεση της IHS. Τα βαρέλια αυτά πωλούνται προς 25 ως 60 δολάρια το βαρέλι, πολύ φθηνά σε σύγκριση με τα 85 δολάρια που είναι περίπου η τιμή αναφοράς του Μπρεντ σε διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν είναι ακόμα σαφές εάν μετά τις αεροπορικές επιδρομές το Ισλαμικό Κράτος έχει τη δυνατότητα διύλισης πετρελαίου, η οποία γίνεται κυρίως μέσω απλών κινητών μονάδων που μπορούν να μεταφέρονται με φορτηγά, για να καλύπτονται οι ανάγκες των εξτρεμιστών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ