2014-10-21 14:14:56
Φωτογραφία για Έργο ζωγραφικής γνωστού Έλληνα εικαστικού καλλιτέχνη στα χέρια της Αμάλ Κλούνεϊ...Δείτε ποιός είναι! [photo]
Ο γνωστός εικαστικός καλλιτέχνης Μιχαήλ Ρωμανός, δώρησε ένα από τα έργα του στην Αμάλ Κλούνεϊ.

Συγκεκριμένα ο βραβευμένος καλλιτέχνης από τον Όμιλο Τεχνών της UNESCO και από την ΗELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο οποίος ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, περνώντας το μήνυμα μέσα από τα έργα του, θέλοντας να ευχαριστήσει την γνωστή δικηγόρο για την ευαισθητοποίηση της ως προς το θέμα αυτό, καθώς και τον σύζυγο της Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος με τις δηλώσεις του επανέφερε το ζήτημα και το γνωστοποίησε διεθνώς, δώρησε ένα από τα έργα του στην κυρία Κλούνεϊ, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της στην Ελλάδα.

Το έργο που δημιούργησε ειδικά για το σκοπό αυτό, είναι συμβολικό και εικονίζει δύο από τα γνωστότερα Γλυπτά του Παρθενώνα που κοσμούσαν άλλοτε το Δυτικό αέτωμα του Ναού, ενώ τώρα βρίσκονται "φυλακισμένα" στο Βρετανικό Μουσείο
. Στην εικαστική αυτή σύνθεση, συνυπάρχουν ανάμεσα σε δύο γραμμικές φιγούρες προσωπείων που αποτελούν αναγνωρίσιμες εικόνες στα έργα του Μιχαήλ Ρωμανού, δύο ακρωτηριασμένα σώματα θεοτήτων, της Ίριδος και του Ιλισού, που έχουν συγκινήσει τον καλλιτέχνη και τα οποία έχει απαθανατίσει και σε άλλα έργα του, που παρουσίασε τον περασμένο Ιούνιο σε ατομική έκθεση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Πινακοθήκη του Πειραιά.

Το έργο αυτό, στάλθηκε στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, όπου διέμεινε η κυρία Αμάλ Κλούνεϊ με τους συνεργάτες της και το παρέλαβε η ίδια στην σουίτα της, από τη διεύθυνση του ξενοδοχείου, μετά την επιστροφή της από την επίσκεψη της στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το έργο είχε χαλαρή συσκευασία για να μπορεί να ανοιχτεί και να ελεγχθεί και φάκελο με κάρτα γραμμένη και υπογεγραμμένη από τον καλλιτέχνη στα Αγγλικά. Μαζί με το έργο, ο καλλιτέχνης έστειλε τον κατάλογο των έργων της νέας του ενότητας με τίτλο: "Ιππείς - Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα" που φιλοδοξεί να παρουσιάσει σε εκθέσεις στο εξωτερικό με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων, που ασχολούνται με το ζήτημα της επιστροφής.

Όπως ενημερώθηκε ο καλλιτέχνης, η κυρία Κλούνεϊ έδειξε ιδιαίτερα χαρούμενη και ενθουσιασμένη από την πρωτοβουλία και την ευγενική κίνηση του και μάλιστα ξεφύλλισε τον κατάλογο της έκθεσης δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το βιογραφικό του, που ζήτησε να της το μεταφράσουν καθώς έχει εκδοθεί ο κατάλογος στα Ελληνικά.

Στην κάρτα που συνόδεψε το έργο ο Μιχαήλ Ρωμανός την ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον αυτής και του συζύγου της και τους ευχήθηκε να είναι καλά και πάντα ευτυχισμένοι.

Το κείμενο της κάρτας: "Αγαπητή κυρία Κλούνεϊ  Θα ήθελα να σας προσφέρω αυτό το έργο μου, εκτιμώντας την όλη προσπάθεια σας, εσάς και του συζύγου σας, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με την ευχή να πάνε όλα καλά. Μέσα από τα έργα μου προσπαθώ να περάσω το μήνυμα της επιστροφής και γι αυτό το λόγο αγωνίζoμαι με την τέχνη μου, να ευαισθητοποιήσω όλο και μεγαλύτερο φάσμα ανθρώπων, φιλότεχνων και μη, ως προς τη διάδοση του στόχου αυτού. Σας εύχομαι καλή τύχη και να είστε πάντα καλά. Με φιλικούς χαιρετισμούς, Μιχαήλ Ρωμανός"

λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

O Μιχαήλ Ρωμανός είναι εικαστικός, επιμελητής εκθέσεων, ιστορικός της ενδυματολογίας και μουσειολόγος.

Στο ενεργητικό του έχει σημαντικές εικαστικές εκθέσεις υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού καθώς και του Υπουργείου Εξωτερικών.

Έχει επιμεληθεί την ετήσια έκθεση για την Ειρήνη του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, ενώ εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε για σειρά ετών τη σπονδυλωτή έκθεση των "Δρώμενων Τέχνης" με τη συνεργασία των Δήμων της Αθήνας και του Πειραιά.

Το καλοκαίρι του 2012 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, συμμετείχε σε έκθεση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε για πέντε συνεχή μήνες στο Μουσείο του Καλλιμάρμαρου Σταδίου, με έργο του που έθιγε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Η έκθεση αυτή στάθηκε η αφορμή για να ασχοληθεί ενεργά με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών, διοργανώνοντας εκθέσεις με κεντρικό άξονα το αίτημα της επιστροφής και δημοσιεύοντας άρθρα του με σκοπό την ευαισθητοποίηση φιλότεχνων και μη, ως προς το σκοπό αυτό.

Toν Ιούνιο του 2014 παρουσίασε την πρώτη ολοκληρωμένη ατομική έκθεση με θέμα "Ιππείς-Δυτική Ζωφόρος Παρθενώνα" στην Πινακοθήκη του Πειραιά αφιερωμένη στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ