2012-04-28 15:25:19
Φωτογραφία για Αννα Διαμαντοπούλου: Ανάγκη για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής
Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννας Διαμαντοπούλου, στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM

• Η πρωτοβουλία “Ευρώπη SOS”, που ανέλαβα πριν από τρεις μήνες, υπογράμμιζε την ανάγκη για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, που σήμερα αρχίζει να φαίνεται

• Πρέπει να ιδεολογικοποιήσουμε τις εκλογές. Να ιδεολογικοποίησουμε τη θέση μας στο πλαίσιο της ΕΕ, γιατί ανήκουμε στο σοσιαλδημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης που έχει σαφή θέση, εδώ και δύο χρόνια, για αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής

• Πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και να μην «πέφτουμε στη λούμπα» της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

• Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στηρίζεται στην αυτοκριτική, το έργο και την προοπτική

• Είναι σημείο παρακμής μιας κοινωνίας η ύπαρξη ομάδων που ομνύουν στο Χίτλερ και χαιρετούν ναζιστικά. Φέρουμε ευθύνη διαχρονικά όλοι


Σχετικά με τις εξελίξεις την Ευρώπη και την πρωτοβουλία «Ευρώπη SOS» της Άννας Διαμαντοπούλου :

Είναι πλέον σαφές - καθώς η κρίση χτυπάει και άλλες χώρες - ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με το συγκεκριμένο τρόπο και τη συντηρητικά διαμορφωμένη αντίληψη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή της δημοσιονομικής προσαρμογής που δεν συνδυάζεται με την ανάπτυξη. Η Ελλάδα το έχει διατυπώσει με πολλούς τρόπους.

Είναι πια η εποχή που αναδεικνύονται οι διαφορετικές πολιτικές πλατφόρμες στην Ευρώπη. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από το 2010 - με πολύ μικρή δύναμη στην Ευρώπη- προσπάθησαν να θέσουν αλλού την ατζέντα. Στάθηκε αδύνατο.

Με την πρωτοβουλία που ανέλαβα πριν από τρεις μήνες ουσιαστικά απευθύνθηκα σε όλους του κεντρώους και κεντροαριστερούς Επιτρόπους και Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, για δημιουργία της κίνησης «Ευρώπη SOS», στη λογική ότι δεν αρκεί μόνο η δημοσιονομική σταθερότητα και ότι η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη και από άλλες δυνάμεις.

Μπορεί, πλέον, να υπάρξει μια ευρωπαϊκή ιδεολογία της σοσιαλδημοκρατίας και των δυνάμεων που πιστεύουν ότι το μοντέλο της Ευρώπης δεν γίνεται να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση. Χρειάζεται αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να μπουν στην ατζέντα τα δίκτυα ευρωπαϊκών επενδύσεων – επιμένω χρόνια γι αυτό – που σημαίνει ζεστό χρήμα στην Ευρώπη, δουλειές, σοβαρή συνεργασία των οικονομιών με εισαγωγές και εξαγωγές. Πλέον αντί να συζητάμε μόνο για χρέη, ελλείμματα και Οίκους που υποβαθμίζουν χώρες θα μιλάμε για κάτι δημιουργικό.

Η ιδεολογικοποίηση της Ευρώπης – η κατάθεση διαφορετικών απόψεων - είναι αναγκαία και στην Ελλάδα. Πρέπει να ιδεολογικοποιήσουμε τις εκλογές. Να ιδεολογικοποίησουμε τη θέση μας στο πλαίσιο της ΕΕ, γιατί ανήκουμε στο σοσιαλδημοκρατικό κομμάτι της Ευρώπης που έχει σαφή θέση, εδώ και δύο χρόνια, για την ανάπτυξη, τα ευρωομόλογα, την ΕΚΤ και την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πάλεψε γι αυτό από την πρώτη μέρα.

Σχετικά με το εάν μια νίκη Ολάντ στις γαλλικές εκλογές μπορεί να αλλάξει τις εξελίξεις:

Εάν νικήσει ο κ. Ολάντ θα αλλάξουν πολλά. Θα αλλάξει η ισορροπία του γαλλογερμανικού άξονα. Ακόμη και ο κ. Σαρκοζί κάτω από την πίεση της γαλλικής πολιτικής σκηνής αναγκάστηκε να μιλήσει για την ανάγκη αλλαγής στρατηγικής στην ΕΚΤ. Θεωρώ ότι κάτι αλλάζει με ταχύτητα, γιατί είναι πολλές οι εξελίξεις και σε πολλά πεδία – ήταν σημαντικές και οι παρεμβάσεις Μόντι και Ρομπάι.

Ερώτηση για τη αναφορά Σαμαρά στην Άννα Διαμαντοπούλου και για τη δήλωση Λοβέρδου «δεν θα ασκήσω κριτική στον αρχηγό μου, μια βδομάδα προ των εκλογών» :

Συμφωνώ με τον κ. Λοβέρδο και με τη στρατηγική του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Πάντα, ένα από τα χόμπι της προεκλογικής περιόδου είναι να απομονώνονται δηλώσεις – από την εκάστοτε αντιπολίτευση – και να δημιουργούνται ολόκληρες ιστορίες. Πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και να μην «πέφτουμε στη λούμπα» της επικοινωνιακής πολιτικής της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

Σχετικά με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ:

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μια στρατηγική με τρία σκέλη:

1) Την αυτοκριτική, που είναι αναγκαία. Τη «συγνώμη» απέναντι σε αυτά που κάναμε ή δεν κάναμε ή κάναμε λάθος. Η «συγνώμη» θέλει μια παλικαριά, που δεν επέδειξε ποτέ η Δεξιά. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το έχει κάνει με τεκμηριωμένο και πειστικό τρόπο και είναι ο μόνος που το έκανε με τόσο καθαρό τρόπο. Ο κ. Σαμαράς οφείλει αρκετές «συγνώμες» από την περίοδο που ήταν Υπουργός Εξωτερικών μέχρι σήμερα για το πώς λειτούργησε τα δύο χρόνια ως αντιπολίτευση, όπως και ο κ. Καραμανλής.

2)Το έργο, το τι κάναμε. Ο κ. Βενιζέλος εξηγεί με λεπτομέρειες το τι έκανε το ΠΑΣΟΚ, τις μεταρρυθμίσεις, το πώς διαπραγματεύτηκε ο ίδιος, τι δυσκολίες είχε, τι πέτυχε σε μια διαπραγμάτευση που ήταν από τις πιο δύσκολες.

3) Την προοπτική, δηλαδή τι θα κάνουμε αύριο. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλους τους επιμέρους τομείς έχουν κατατεθεί με σαφήνεια.

Σχετικά με τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα:

Το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από αυτή τη δύσκολη περίοδο που πέρασε, έχοντας το βάρος να διαχειριστεί το σύνολο των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας, την ευρωπαϊκή και διεθνή κρίση, κινείται σήμερα με μεγάλη σοβαρότητα, με συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και δεσμευτικές προτάσεις, λέγοντας αλήθεια στον ελληνικό λαό και απλώνοντας το χέρι στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, προκειμένου η χώρα να έχει μέλλον.

Το μοντέλο των εκλογών στην Ελλάδα πάντα ήταν αργηγικό, γιατί το σύστημά μας είναι πρωθυπουργοκεντρικό. Ιδιαιτέρως όταν οι προεκλογικές περίοδοι είναι μικρές το βάρος το σηκώνουν οι αρχηγοί.

Ερώτηση για το τι προκαλεί αρνητική εντύπωση στη μέχρι τώρα προεκλογική εκστρατεία:

Η παρουσία της Χρυσής Αυγής. Είναι σημείο παρακμής μιας κοινωνίας η ύπαρξη ομάδων που ομνύουν στο Χίλτερ και χαιρετούν ναζιστικά. Θυμίζει τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας να φαίνεται ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν απήχηση σε μια κοινωνία όπως η ελληνική. Αυτά τα φαινόμενα δεν γεννώνται εκ του μηδενός. Φέρουμε ευθύνη διαχρονικά όλοι – εμείς, τα κόμματα της Αριστεράς, η ανοχή της κοινωνίας, ο τρόπος που λειτούργησε επί δεκαετίες το πολιτικό σύστημα – που δημιουργήθηκαν φαινόμενα σαν την Χρυσή Αυγή.

Παράλληλα, όμως, δεν μπορούμε να δεχθούμε ούτε μεμονωμένα φαινόμενα ανθρώπων που, κάτω από οποιοδήποτε ιδεολογικό μανδύα, θεωρούν ότι δικαιούνται να ασκούν σωματική και ψυχολογική βία σε οποιοδήποτε υποψήφιο.

Είναι παρακμιακά φαινόμενα που δεν ταιριάζουν στη Δημοκρατία και δεν βοηθούν επ’ ουδενί μία ήρεμη και ψύχραιμη τοποθέτηση των πολιτών.

Ερώτηση για το τι λένε οι πολίτες στην Άννα Διαμαντοπούλου:

Η επικοινωνία με τους πολίτες δεν έχει προσωπικά χαρακτηριστικά. Επικεντρώνουν στα μεγάλα προβλήματα που τους αφορούν: τους μειωμένους μισθούς, την ανεργία, τα δάνεια που δεν μπορούν να πληρωθούν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις. Αυτά τα τέσσερα ζητήματα τα βρίσκω παντού. Στην Αθήνα επίσης τίθεται οριζόντια το θέμα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας. Σε αυτά ζητούν απαντήσεις οι πολίτες από τους υποψηφίους. Όλα τα υπόλοιπα θέματα έχουν μπει σε δεύτερη και τρίτη προτεραιότητα.

* στο δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη

Διαβάστε επίσης την επιστολή της Άννας Διαμαντοπούλου (25/01/2012) στον πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντ, για την κίνηση «Ευρώπη SOS»

Αθήνα 25 Ιανουαρίου 2012

Αγαπητέ Romano,

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία βιώνουν μια βαθιά κρίση με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία, στη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά κυρίως στη ζωή των ανθρώπων και την προοπτική των μελλοντικών γενεών

Είναι πλέον εμφανές ότι η κρίση αυτή αφορά το σύνολο της Ευρώπης και απλώνει τα πλοκάμια της σε χώρες μικρές και μεγάλες. Η λύση και η κάθαρση του δράματος που όλοι βιώνουμε, για το οποίο φυσικά η κάθε χώρα έχει τη δική της ευθύνη, δεν μπορεί να έρθει, παρά μόνο μέσα από συνολική ευρωπαϊκή παρέμβαση και μέσα από λύσεις που θα οδηγούν σε ένα πειστικό για την αποτελεσματικότητά του ευρωπαϊκό οικονομικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Σήμερα η Ευρώπη διέρχεται μια κρίση θεσμών στα όρια του ευτελισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει. Το δικαίωμα πρωτοβουλίας της δεν ασκείται. Η ισορροπία χωρών στο επίπεδο της διοίκησης έχει δημιουργήσει μια παραλυτική γραφειοκρατία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδόν δεν ακούγεται. Το Συμβούλιο Κορυφής έχει συρρικνωθεί στην αρχή της πλέον οικονομικά ισχυρής χώρας, της Γερμανίας.

Όλοι εμείς που συμμετείχαμε στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική οφείλουμε να διαβάσουμε προσεκτικά την ιστορία και να δούμε και ταυτόχρονα να προβλέψουμε το μέλλον. Μια Ευρώπη με ταπεινωμένους και στα όρια της φτώχειας δεκάδες εκατομμύρια πολίτες δεν μπορεί να πιστεύει ούτε στη ευημερία ούτε στην ειρήνη.

Όσοι έχουμε πιστέψει με πάθος στο πείραμα μιας Ευρώπης, που βασίζεται στις αξίες της δημοκρατίας, της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή, στο σεβασμό των κοινών κανόνων αλλά και στην αλληλεγγύη, ας εκπέμψουμε με κάθε τρόπο το SOS.

Εμπνευσμένοι Ευρωπαίοι του 1957 απάντησαν στο «ειρήνη ή πόλεμος» με τη δημιουργία της Ευρώπης. Σήμερα αληθινοί Πατριώτες και συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι πρέπει να απαντήσουν στο ίδιο δίλημμα. Γιατί πόλεμος είναι να χάνει μια χώρα το 20% του ΑΕΠ σε 18 μήνες.

Πόλεμος είναι να αρχίζουν συσσίτια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πόλεμος είναι να φεύγουν εκατομμύρια νέοι, κατά κανόνα τα πιο λαμπρά μυαλά, από τις χώρες τους.

Εσύ ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους άλλους Προέδρους προηγουμένων περιόδων αλλά και με πολιτικούς από όλες τις χώρες, μπορούμε και πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις δυνάμεις της πολιτικής και της κοινωνίας. Οι χώρες που έχουν προβλήματα πληρώνουν με το παραπάνω λαθεμένες πολιτικές, τα λάθη συνολικών κοινωνικών συμπεριφορών, αλλά και την κυριαρχία αδιαφανών οικονομικών συμφερόντων σε διεθνές επίπεδο. Μεταρρυθμίσεις, πρωτόγνωρα σε σκληρότητα μέτρα, κατάρρευση των πολιτικών συστημάτων, ανατροπή του μοντέλου ζωής, είναι το ισχυρό και «παραδειγματικό» τίμημα. Την ίδια στιγμή όμως η Ευρώπη οφείλει να ανασυνταχθεί.

Το Συμβουλίου Κορυφής πρέπει να λειτουργήσει όπως είναι ο στόχος του, δηλαδή να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό συμφέρον λαμβάνοντας υπόψη τα επιμέρους εθνικά συμφέροντα.

Στους μηχανισμούς στήριξης EFSF και EFM πρέπει να χορηγηθούν αυξημένα κεφάλαια τώρα, ώστε να ενεργήσουν προληπτικά αντί του να θεραπεύουν μετά τα γεγονότα

Η έκδοση ευρωομολόγων και ο φόρος επί των συναλλαγών θα έδινε την εικόνα μιας Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο, που θέλει και μπορεί να υπερασπιστεί το συνολικό της συμφέρον.

Τέλος, υπενθυμίζω το ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα με τα διευρωπαϊκά δίκτυα όπως μεταφορών, τηλεπικοινωνιών που θα πυροδοτούσαν δορυφορικές επενδύσεις σε όλες τις χώρες.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, κατόπιν το Βέλγιο, η Γαλλία…η πυρκαγιά απλώνεται καίγοντας ζωές και ευρωπαϊκά κεκτημένα δεκαετιών. Όποιος πιστεύει ότι θα σταματήσει στη γραμμή των συνόρων του είναι απλά ανιστόρητος.

Ας κινηθούμε άμεσα τώρα ενισχύοντας φωνές σημαντικών Ευρωπαίων ηγετών και δημιουργώντας μια κίνηση «Ευρώπη SOS» για την αναστροφή της πορείας, για να σβήσουμε την πυρκαγιά και να δώσουμε προοπτική πριν είναι πολύ αργά.

Ας πάρουμε πρωτοβουλία ΤΩΡΑ.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ