2014-10-22 23:53:46
Φωτογραφία για “Παρέλυσε” η Οτάβα από την επίθεση στη Βουλή
Ένας Καναδός στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα ενώ φρουρούσε το Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα και ένας ένοπλος σκοτώθηκε μέσα στο κτίριο της Βουλής του Καναδά, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας αυτής, σύμφωνα με το Πρακτορείο REUTERS, το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό άλλου τουλάχιστον ενός υπόπτου στην καναδική πρωτεύουσα, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση του Καναδά (CBC).

Πρόκειται «για μια δυναμική και εξελισσόμενη κατάσταση», δήλωσε ο Ζιλ Μισό, υπαρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. «Δεσμευόμαστε να δώσουμε απαντήσεις αμέσως μόλις είμαστε σε θέση να το κάνουμε», προσέθεσε αναφερόμενος στην επίθεση που σημειώθηκε περί τις 10:00 τοπική ώρα (17:00, ώρα Ελλάδας).

Η καναδική αστυνομία ανέφερε εξάλλου ότι «αυτή τη στιγμή» δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι εάν ο άνδρας που πυροβόλησε και σκότωσε τον φρουρό στο Μνημείο των Πεσόντων ήταν ο ίδιος που επιτέθηκε στο κτίριο της Βουλής και έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών εντός του κεντρικού κτιρίου.


Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση στην Οτάβα και τόνισε πως θεωρεί σημαντικό να μην διαταραχθεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου.

«Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα στοιχεία ακόμη συγκεντρώνονται» και «καταδίκασε αυτή την άνανδρη επίθεση», ανέφερε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Χάρπερ.

«Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι έχει σημασία να συνεχιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου μας», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Μετά τα βίαια επεισόδια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.

Το καναδικό κοινοβούλιο παραμένει κλειστό. Ορισμένα άλλα κτίρια εκκενώθηκαν στην περιοχή της Βουλής, ενώ οι αστυνομικοί χτενίζουν την περιοχή.

Ο πρωθυπουργός βρισκόταν εντός του κτιρίου και μιλούσε στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, των Συντηρητικών, όταν σημειώθηκε η επίθεση, σύμφωνα με το γραφείο του. Ο Χάρπερ απομακρύνθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλή τοποθεσία, διευκρινίστηκε. Πολλοί άλλοι κοινοβουλευτικοί πάντως παρέμειναν στο κτίριο. Ο Χάρπερ ακύρωσε το πρόγραμμα του.

Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εισηγηθεί ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο εντός της ημέρας όταν σημειώθηκε η επίθεση. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το CBC.

Ο Τζέισον Κένι, υπουργός Εργασίας και μέλος της Βουλής, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος στρατιώτη μέσω Twitter.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο CBC ότι είδαν έναν άνδρα οπλισμένο με ένα τουφέκι να κινείται τρέχοντας προς το Κοινοβούλιο αφού πυροβόλησε τον στρατιώτη, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο αφού διερχόμενοι και νοσοκόμοι προσπάθησαν να τον επαναφέρουν.

Η επίθεση ακολουθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές Δευτέρα, όταν ένας νεαρός προσήλυτος στο Ισλάμ χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο Καναδούς στρατιώτες σε έναν χώρο στάθμευσης στο Κεμπέκ, περίπου 40 χλμ. νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ. Ο ένας από τους στρατιώτες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Το επεισόδιο αυτό θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια. Ο ύποπτος, ο οποίος θεωρείτο ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στην αστυνομία, διέφυγε από το σημείο, έπεσε σε μια τάφρο με το αυτοκίνητό του και κινήθηκε απειλητικά με ένα μαχαίρι προς αστυνομικούς οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές.

Στον ύποπτο αυτό είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή όπου σκόπευε να ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, διευκρίνισε η καναδική αστυνομία, προσθέτοντας ότι τον είχε συλλάβει τον Ιούλιο όταν είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στην Τουρκία ώστε να φθάσει από εκεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό εξτρεμιστών σουνιτών. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε αλλά δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, ανέφεραν οι αρχές.

Οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας έγιναν μετά την ανακοίνωση των καναδικών αρχών πως αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Καναδάς συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανέφερε πως η απόφαση της να αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης οφείλεται στον «γενικό διάλογο» μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το ΙΚ, η αλ Κάιντα, η αλ Σεμπάμπ κ.ά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον Χάρπερ τηλεφωνικά και του προσέφερε τη βοήθεια της κυβέρνησής του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ.

MIGNATIOU. COM  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ