2014-10-23 17:54:58
Φωτογραφία για Έφτασε στο Ηράκλειο ο Γιώργος Παπανδρέου – Όλα έτοιμα για τα εγκαίνια της έκθεσης του ΙΑΠ!
Όλα έτοιμα για τα εγκαίνια της έκθεσης του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου, με θέμα... «από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» – Έφτασε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς, όπου φιλοξενείται η έκθεση, ο πρώην πρωθυπουργός , Γιώργος Παπανδρέου. Αύριο στις 19:30 η ώρα τα εγκαίνια της έκθεσης με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στις 14:30 το μεσημέρι έφτασε στο χώρο που φιλοξενείται η έκθεση ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Εκεί τον περίμενε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και διευθυντής του ΙΑΠ, Φίλιππος Πετσάλνικος, όπου τον «ξενάγησε» στο χώρο της έκθεσης.

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση, «Από τον ανένδοτο ως την Αλλαγή», πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ενωσης Κέντρου.

Ο κ. Παπανδρέου περιηγήθηκε στο χώρο της έκθεσης και παρακολούθησε το πλούσιο υλικό της. Ανάμεσα στο πλούσιο ανέκδοτο υλικό, εκτίθενται για πρώτη φορά:


Αυθεντικά χειρόγραφα, ανέκδοτες φωτογραφίες, σημειώσεις, και αποσπάσματα ομιλιών του Ανδρέα και του Γεωργίου Παπανδρέου,

Προεκλογικά σκίτσα της Ένωσης Κέντρου που αφορούσαν τη σύγκριση μεταξύ της πολιτικής της ΕΡΕ και του προγράμματος της Ένωσης Κέντρου,

Επιστολές του Ανδρέα προς τον Γεώργιο Παπανδρέου, με τους προβληματισμούς του για την πορεία της Ένωσης Κέντρου, το 1966,

Χειρόγραφα κείμενα του Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠΑΚ,

Αφίσες και φυλλάδια του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ,

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη περίοδο της Αντιπολίτευσης,

Συγχαρητήρια επιστολή του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για την ανάληψη της πρωθυπουργίας το 1981, καθώς και επιστολές από δημιουργούς της Τέχνης (Κούν – Σολωμός),

Χειρόγραφες σημειώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού – 1984, που απευθύνονται προς στελέχη του Κινήματος,

Αποσπάσματα ομιλιών του για την οικονομία, την κοινωνία, την αποκέντρωση, την ισότητα, την παιδεία, που αναδεικνύουν το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δηλώσεις του για το δημόσιο χρέος.

Νωρίτερα συνομιλήσαμε με τον Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος δήλωσε στο youpress:

«Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και επίσης συμπληρώνονται και 50 χρόνια από τη νίκη της Ένωσης Κέντρου το 1964, που σήμανε και την πρώτη δημοκρατική άνοιξη στην Έλλαδα, η οποία όμως λίγο μετά διεκόπη βίαια, όπως είναι γνωστό από την αποστασία και από την κατάλυση της Δημοκρατίας από τη Χούντα το 1967. Η ίδρυση του ΠΑΣΟΚ το 1974 σήμανε μια τεράστια αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό αλλά και ευρύτερα στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ, το νεογέννητο κίνημα, όπως έλεγε ο ιδρυτής του, αγωνίστηκε μαζί με τον λαό, άλλαξε πολλά πράγματα. Θεμελίωσε τη Δημοκρατία για τα χρόνια τις δεκαετίες που ακολούθησαν και βέβαια έβαλε την Ελλάδα σε ένα δρόμο μεγάλων και σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Η δεκαετία του 80 είναι η δεκαετία που χαρακτηρίζεται από τις σημαντικότερες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη η χώρα μας και ιδιαίτερα ο λαός μας στη νεότερη ιστορία. Το ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την έκθεση αυτή στην 1η του Σεπτέμβρη στην Αθήνα , στο Ζάππειο, με μεγάλη προσέλευση κόσμου. Με τον Γιώργο Παπανδρέου, που είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου , αποφασίσαμε η επόμενη παρουσίαση να γίνει στην Κρήτη, εδώ στο Ηράκλειο, για πολλούς λόγους. Και κυρίως για το λόγο ότι ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ είχαν μια πολύ στενή σχέση με την Κρήτη και τον Κρητικό λαό. Ο Ανδρέας, θα έλεγε κανείς, αντλούσε δύναμη κάθε φορά που βρισκόταν στην Κρήτη και ο κρητικός λαός έχει δώσει αγώνες και υπήρξε πολλές φορές μπροστάρης για τη Δημοκρατία, για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, για την εθνική περηφάνεια της χώρας μας και του λαού μας. Αύριο λοιπόν, Παρασκευή στις 19:30 το βράδυ γίνονται τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία θα παραμείνει εδώ στο Ηράκλειο, στο ξενοδοχείο Ατλαντίς μέχρι και την 28η Οκτωβρίου. Στις 19:30 η ώρα γίνονται τα εγκαίνια , όπου εκτός από μια αναφορά που θα κάνω εγώ στην έκθεση, ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι ο κεντρικός ομιλητής. Εκτιμώ ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, η οποία όπως και στο Ζάππειο τον Σεπτέμβριο κατέθεσε ένα συνολικό πλαίσιο που έχει ανάγκη η χώρα μας, έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει. Να μην προκαταλαμβάνω εγώ τι θα πει ο Παπανδρέου, αλλά θυμάμαι αυτό που είχε πει στο Ζάππειο ότι οι αλλαγές θα πρέπει να είναι ουσιαστικές, ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι απλά αποφάσεις που ξανατακτοποιούν διάφορα συμφέροντα ή που ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες των πιο ασθενών. Έχουμε ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας για να μπορεί να συνεχίσει τον δρόμο της μέσα στην Ευρώπη και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης που είχε οδηγηθεί πάλι με αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν. Και κυρίως ο Γιώργος Παπανδρέου είχε καταθέσει στο Ζάππειο είχε καταθέσει αυτό το πλαίσιο απευθυνόμενος στη νέα γενιά. Γιατί τις αλλαγές αυτές τις έχει ανάγκη ο τόπος αλλά πάνω από όλα τις χρειάζεται η νέα γενιά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του youpress σχετικά με τα όσα ακούγονται για τις πολιτικές κινήσεις και τις στοχεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου, που ενδέχεται να αμφισβητήσουν τη σημερινή ηγεσία και να παίξουν σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Δημοκρατικής Παράταξης, ο κ Πετσάλνικος, ξεκαθάρισε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα έκανε ποτέ κάτι που θα έβλαπτε το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, εκτίμησε ότι ο κ. Παπανδρέου προβληματίζεται πολύ έντονα και η πρόταση του αποτελεί και την έναρξη ενός διαλόγου με την ίδια την κοινωνία, με τον ίδιο ελληνικό λαό και πάνω από όλα με τη νέα γενιά. Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Για το θέμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης που ετοιμάζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι δεν τον βρίσκουν σύμφωνο «οι ελιές ή οι κληματαρίες», όπως είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ». Θεωρώ ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι ουσίας, και δεν είναι σίγουρα αυτά που χρειάζεται ο ελληνικός λαός και που χρειάζεται το Κίνημα και ο κόσμος που πορεύθηκε με το Κίνημα αυτό και βλέπει με αγωνία τις εξελίξεις αυτές, είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ είχε καταλήξει στην πραγματοποίηση συνδιάσκεψης, που τελικά εγκαταλήφθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός και μελών και στελεχών και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είναι όμως ιδεολογικά στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και σήμερα, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ , πριν πάει κανείς σε ένα ενδεχόμενο συνέδριο φορέα που θα φέρει τον τίτλο Δημοκρατική Παράταξη. Και αυτό δεν υιοθετήθηκε και δεν έγινε δεκτό από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή ένα συνέδριο που θα συζητηθούν όλα. Να συζητηθούν οι πολιτικές θέσεις , οι δεσμευτικές κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν στο μέλλον, να συζητηθούν θέματα οργανωτικά , να συζητηθούν ακόμα και θέματα προσώπων. Ακούμε όλοι ότι θα γίνει ένα συνέδριο Δημοκρατικής Παράταξης. Και αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο. Θα έπρεπε πρώτα να συζητήσουμε ως ΠΑΣΟΚ, όχι τόσο για το παρελθόν μας, αλλά για το μέλλον».

Δείτε τις φωτογραφίες από το Ατλαντίς:
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το προφίλ των άπιστων
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το προφίλ των άπιστων
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ