2014-10-24 15:08:34
Φωτογραφία για Τζ. Καραμίχας: Όλη η αλήθεια για το θόρυβο με τα πορίσματα
Την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.κ. Γιώργο Καρασμάνη και... Πάρι Κουκουλόπουλο, ενημερώνει με σχετικό του έγγραφο ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας, σε σχέση με το θόρυβο που αφορά στους ελέγχους. Παράλληλα, ζητά για μια ακόμη φορά για λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ, τη δημοσιοποίηση των πορισμάτων τουλάχιστον από τους ελέγχους του ΥΠΑΑΤ, απαντώντας στα δημοσιεύματα μ’ ένα κείμενο με τίτλο «όλη η αλήθεια για τους ελέγχους και τα πορίσματα των ελέγχων στην ΠΑΣΕΓΕΣ».

«Σχετικά με τα πορίσματα των ελέγχων στην ΠΑΣΕΓΕΣ που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και το σχετικό θόρυβο που προέκυψε από τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά), για αποκατάσταση της αλήθειας σας γνωρίζουμε τις απόψεις μας σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής μας Επιτροπής η οποία συνεδρίασε σήμερα (23.10.2014) και για μία ακόμα φορά παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε τα πορίσματα τουλάχιστον του δικού σας ελέγχου», αναφέρει ο κ. Καραμίχας.


Ολόκληρο το έγγραφο - απάντηση στα δημοσιεύματα

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΣΕΓΕΣ

Σχετικά με τα πορίσματα των ελέγχων της περιόδου 2001-2011 που διενεργήθηκαν στην ΠΑΣΕΓΕΣ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του Υπουργείου Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, επισημαίνονται τα παρακάτω:

1. Η ΠΑΣΕΓΕΣ ελέγχθηκε συστηματικά και εξονυχιστικά όπως καμία ίσως συλλογική οργάνωση, σε βάθος 11ετίας (2001-2011). Πρώτοι εμείς στην ΠΑΣΕΓΕΣ επιθυμούμε και προκαλέσαμε τον έλεγχο, γιατί δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Άλλωστε και στην τακτική λειτουργία της οργάνωσης είναι θεσμοθετημένοι οι συστηματικοί έλεγχοι των οικονομικών πεπραγμένων από ανεξάρτητους Ορκωτούς Λογιστές σε ετήσια βάση.

2. Ούτε η ΠΑΣΕΓΕΣ ως οργάνωση, ούτε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της έχουν ενημερωθεί, παρότι άμεσα ενδιαφερόμενοι, για τα πορίσματα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στην οικονομική διαχείριση των τελευταίων 11 χρόνων (2001-2011).

3. Από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ του Σαββάτου (18.10.2014) πληροφορηθήκαμε για «ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ για το πάρτι της ΠΑΣΕΓΕΣ» όπου γίνεται λόγος για «όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης» στην ΠΑΣΕΓΕΣ. Αναλόγου περιεχομένου δημοσιεύματα αναπαράγονται από τα ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) όλο το Σαββατοκύριακο (18-19.10.2014) και δίνεται κάθε φορά έμφαση σε κάποια «ευρήματα» ανάλογα με τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν.

4. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συνεταιρισμένους αγρότες, παραγωγούς αλλά και όλους τους έλληνες αγρότες, τους οποίους εκπροσωπούμε και με βάση τα όσα αναφέρονται στο ΕΘΝΟΣ της 18.10.2014, θέλουμε να απαντήσουμε και να καταρρίψουμε μία προς μία όλες τις ανακρίβειες και τις λασπολογίες που δημοσιεύονται, δηλώνοντας παράλληλα ότι δε προτιθέμεθα να ξανασχοληθούμε με το θέμα παρά μόνο αν κληθούμε από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Εκτίμηση και όχι μόνο δική μας, είναι ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε με τους ελέγχους κρύβει σκοπιμότητες και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο πρώην αναπληρωτής ΥπΑΑΤ κ. Μ. Χαρακόπουλος, αρχικά διέταξε οικονομικό έλεγχο για τη πενταετία 2007-2011. Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος, συντάχθηκε πόρισμα που μας κοινοποιήθηκε και είναι και το μόνο πόρισμα που έχουμε. Επειδή όμως το πόρισμα ήταν τέτοιο που δεν εξυπηρετούσε σκοπιμότητες, ο κ. Μ. Χαρακόπουλος επανήλθε με νεώτερη εντολή του διατάσσοντας καθολικό οικονομικό έλεγχο από το 2001 έως το 2011 και ταυτόχρονα διοικητικό έλεγχο για την ίδια χρονική περίοδο. Παράλληλα, ζητήθηκε η συνδρομή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για οικονομικό, διαχειριστικό και διοικητικό έλεγχο μια που οι ελεγκτές του διέθεταν μεγαλύτεροι εμπειρία σε θέματα ελέγχων.

Εμείς πιστεύουμε ότι όλος αυτός ο θόρυβος πέρα από τη σπίλωση του Προέδρου και τη κατασυκοφάντηση των μελών του ΔΣ, κύριος στόχος είναι το ίδιο το Συνεταιριστικό Κίνημα και η ΠΑΣΕΓΕΣ που είναι η εμπροσθοφυλακή του.

4.1. Διαμέρισμα Προέδρου

Υποστηρίζουν οι συκοφάντες ότι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ ελέγχεται γιατί η οργάνωση πλήρωνε το σπίτι που μένει όσο βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς επίσης και τα σχετικά έξοδα για την καθαριότητα και τα κοινόχρηστα του σπιτιού. Καταρχάς πρέπει να είναι σαφές ότι τα ποσά που αναφέρονται (100.000 €) αφορούν στο σύνολο της 11ετίας και όχι ετήσιες δαπάνες. Αγνοούν επίσης ότι ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και μόνιμος κάτοικος Σκάλας Λακωνίας, όπου έχει και την αγροτική του εκμετάλλευση. Προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την ΠΑΣΕΓΕΣ, πράγματι η οργάνωση με απόφαση του Δ.Σ της προτίμησε να ενοικιάσει σπίτι στον Πρόεδρο για όσες ημέρες είναι στην Αθήνα για την άσκηση των καθηκόντων του και όχι να πληρώνει πολύ περισσότερα χρήματα για ξενοδοχείο, όπως κάνει για τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. που δε χρειάζεται να βρίσκονται για πολλές ημέρες στην Αθήνα. Με σημερινές προσφορές ξενοδοχείων και παρά το ότι οι τιμές τους στην περίοδο της κρίσης είναι μειωμένες, αποδεικνύεται ότι για ανάλογο αριθμό ημερών διαμονής στην Αθήνα η ΠΑΣΕΓΕΣ θα ξόδευε για τη διαμονή του Προέδρου πολύ περισσότερα.

Ας αναλογιστούν κάποιοι βουλευτές επαρχίας, που πρωτοστατούν και αναπαράγουν άθλιες συκοφαντίες, πόσα πληρώνει η Ελληνική Βουλή για τη διαμονή των ίδιων σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα της Αθήνας. Θα διαπιστώσουν ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ πληρώνει για τη διαμονή του Προέδρου της σχεδόν τα μισά χρήματα από εκείνα που πληρώνει η Βουλή των Ελλήνων.

Παραβλέπεται επίσης το γεγονός (αν και αναφέρεται στο πρώτο πόρισμα των ελεγκτών του ΥπΑΑΤ), ότι με την κάλυψη της δαπάνης για το σπίτι του Προέδρου έγινε αντίστοιχη μείωση της αμοιβής του, όταν προβλεπόταν ακόμα αμοιβές, γιατί στο μεταξύ οι αμοιβές έχουν προ πολλού καταργηθεί.

4.2. Τηλέφωνα Προέδρου

Ελέγχεται ο Πρόεδρος για τηλεφωνικές δαπάνες 46.000 € για 11 χρόνια. Αρκεί μόνο μία αριθμητική πράξη για να καταλήξουν σε μέσο μηνιαίο κόστος τηλεφωνικής δαπάνης ύψους 348 €. Αν όμως γινόταν αναφορά σε μηνιαία τηλεφωνική δαπάνη 348 € δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα και δε θα γινόταν κανένας λόγος. Για δημιουργία όμως εντυπώσεων όλοι σχολιάζουν τηλεφωνική δαπάνη 46.000 € χωρίς να αναφέρονται σε χρονική περίοδο 11 ετών. Εξάλλου, επειδή ο Πρόεδρος δε θέλει να αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, επικοινωνεί σχεδόν καθημερινά με όλους τους συναδέλφους του ανά την Ελλάδα, αλλά και το γραφείο που διαθέτει η ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες, συντονίζοντας το έργο της Συνομοσπονδίας.

4.3 Πιστωτική κάρτα Προέδρου

Πράγματι με απόφαση του Δ.Σ είχε χορηγηθεί στον Πρόεδρο πιστωτική κάρτα ορισμένου ποσού, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι δαπάνες που αφορούσαν στην εξυπηρέτηση δημοσίων σχέσεων της Οργάνωσης (φιλοξενία ξένων προσκεκλημένων, συναδέλφων του από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γεύματα με δημοσιογράφους κλπ). Για να γίνει σαφής ο παραλογισμός, αρκεί να αναφερθεί ότι, αν αντί να πληρώνεται η δαπάνη της κάρτας γινόταν μία αντίστοιχη προσαύξηση στα έξοδα Προέδρου, τότε δε θα υπήρχε κανένα τυπικό θέμα και βέβαια καμία υποσημείωση στο πόρισμα. Όπως επίσης δε θα γινόταν καμία αναφορά στο πόρισμα εάν αντί για δαπάνη κάρτας 11 ετών γινόταν λόγος για μηνιαία δαπάνη κάρτας (748,00 €).

4.4 Δαπάνες γραφείου Βρυξελλών

Υποστηρίζουν οι συκοφάντες ότι ελέγχεται η ΠΑΣΕΓΕΣ για τη λειτουργία του γραφείου της στις Βρυξέλλες, το οποίο λειτουργεί από το 1980. Το γραφείο της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες έχει σαν κύριο έργο του τη τεκμηρίωση θέσεων και πολιτικού λόγου της ΠΑΣΕΓΕΣ σε θέματα κοινοτικού ενδιαφέροντος και την εκπροσώπηση και στήριξη των συμφερόντων του ελληνικού αγροτοσυνεταιριστικού κινήματος και των αγροτών μελών του στα όργανα της Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές Αγροτοσυνεταιριστικές Οργανώσεις.

Είναι ανακριβή όσα αναφέρονται στο πόρισμα ότι οι δαπάνες του γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ απλά διαβιβάζονταν στην Αθήνα χωρίς περαιτέρω έλεγχο από το λογιστήριο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όλες οι δαπάνες του γραφείου συνοδευόμενες από τα αντίστοιχα παραστατικά, στέλνονται τακτικά στο λογιστήριο της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Αθήνα για έλεγχο-έγκριση και συμφωνία λογαριασμού.

Το λογιστήριο, πριν προχωρήσει στην αποστολή νέου εμβάσματος, ελέγχει και εγκρίνει τις δαπάνες.

Τα εμβάσματα στο γραφείο Βρυξελλών είναι τμηματικά. Αρχικά, πριν το 2004 κάθε έμβασμα ήταν αρκετό να καλύπτει δαπάνες 2 μηνών. Στη συνέχεια και όταν η ΠΑΣΕΓΕΣ αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, κάθε έμβασμα κάλυπτε τις ανάγκες 1 μηνός.

Πριν την ένταξη της χώρας στο ενιαίο νόμισμα, οι δαπάνες στο γραφείο Βρυξελλών, εκτός από το λογιστήριο εγκρίνονταν και από το Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ κατ’ απαίτηση της τράπεζας, η οποία απαιτούσε το σχετικό απόσπασμα πρακτικού έγκρισης των δαπανών για τη χορήγηση-αποστολή συναλλάγματος.

Η μισθοδοσία του προσωπικού του γραφείου Βρυξελλών, τελεί κατόπιν συμφωνίας υπό την εποπτεία και έλεγχο αρμόδιας θυγατρικής εταιρίας της αντίστοιχης ΠΑΣΕΓΕΣ του Βελγίου, η οποία επιβλέπει και ελέγχει την εφαρμογή της εργατικής, φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας στο Βέλγιο και η οποία με επιβάρυνση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι επιφορτισμένη με την καταβολή των προβλεπόμενων φόρων και εισφορών. Το ίδιο γίνεται από την ίδια εταιρία με όλες τις άλλες κεντρικές οργανώσεις (Copa-Cogeca) και τα γραφεία όλων των άλλων αντιπροσωπιών των 27 Κρατών Μελών της Ε.Ε., που είναι εγκατεστημένα στο Βέλγιο.

Στο πόρισμα αφήνονται υπόνοιες για υπερβολικές δαπάνες (3 εκατ. € για 11 χρόνια), τη στιγμή που στους ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ο Προϊστάμενος του γραφείου Βρυξελλών προσκόμισε στοιχεία για τοποθέτηση αποσπασμένου υπαλλήλου του γραφείου (Αύγουστο 2002 μέχρι Αύγουστο 2004) στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία (ΜΕΑ) για να συνδράμει την ελληνική Προεδρεία το πρώτο εξάμηνο του 2003, με αποδοχές υπερδιπλάσιες των αποδοχών που κατέβαλε η ΠΑΣΕΓΕΣ καθώς επίσης και μισθοδοσία του στην Ελλάδα, κάτι που η ΠΑΣΕΓΕΣ δε προέβλεπε.

Γίνεται επίσης μνεία στο πόρισμα για καταβολή στις Βρυξέλλες υποχρεωτικών φόρων (περιφερειακός- δημοτικός) και φόρο ακίνητης περιουσίας χωρίς η ΠΑΣΕΓΕΣ να είναι ιδιοκτήτης ακινήτου. Πράγματι στο Βέλγιο ο φόρος ακίνητης περιουσίας βαρύνει τους ιδιοκτήτες εκτός και αν βάσει συμφωνίας και πρόβλεψης στο συμβόλαιο, ο ιδιοκτήτης μετακυλήσει το φόρο στον ενοικιαστή. Σημειωτέον ότι, η ΠΑΣΕΓΕΣ είναι υπενοικιαστής στις Βρυξέλλες και προσκομίστηκαν στους ελεγκτές στοιχεία για το φόρο ακίνητης περιουσίας που πλήρωσε η Copa στο ίδιο κτίριο και στον ίδιο ιδιοκτήτη, που μόνο για το έτος 2011 ανήρχετο στο ποσό των 55.606,53 €.

Γίνεται επίσης αναφορά για εισφορές που καταβάλλονται στις Βρυξέλλες αναιτιολόγητα, μια που το ΙΚΑ μπορεί μέσω κοινοτικής διαδικασίας να χορηγήσει απαλλαγή. Αποσιωπά όμως ο έλεγχος (καίτοι δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις και προσκομίστηκε απαλλακτικό καταβολής εισφορών), ότι η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και για τους αποσπασμένους υπαλλήλους της ΠΑΣΕΓΕΣ για τα 5 πρώτα χρόνια της απόσπασής τους. Επειδή όμως αυτό, δε μπορούσε να γίνεται εσαεί για τους ίδιους υπαλλήλους, η ΠΑΣΕΓΕΣ επέλεξε από το 1993, την καταβολή εισφορών μια και οι αποσπασμένοι υπάλληλοι θεωρήθηκαν μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

4.5 Αρνιά-γαλοπούλες-φλουριά

Πρόκειται για συνήθεις πρακτικές όλων σχεδόν των επιχειρήσεων και της ΠΑΣΕΓΕΣ η χορήγηση μιας έκτακτης παροχής (100-200 €) στο προσωπικό τους για κάλυψη του Χριστουγεννιάτικού και Πασχαλινού τραπεζιού. Η δαπάνη αυτή καλύπτεται με αποφάσεις Δ.Σ. Τα περίφημα φλουριά, αφορούν στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του προσωπικού και δεν υπάρχει απόφαση Δ.Σ. γιατί εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή και καλύπτονται από το όριο των δαπανών που σύμφωνα με το Καταστατικό μπορεί να εγκρίνει. Πιστεύουμε ότι αγγίζει τα όρια του αστείου η αναφορά σε πόρισμα για δαπάνη 900 € το χρόνο για φλουριά (τρεις πρωτοχρονιάτικες πίτες επί 300€ το χρόνο ίσον 900 €).

Οι παροχές αυτές, έχουν την αφετηρία τους στην αρχή της δεκαετίας του 1980. Άλλωστε παλαιότερα η ΠΑΣΕΓΕΣ χορηγούσε στο προσωπικό της μια εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ισόποσα κατανεμημένη, καθώς επίσης και κάλυψη μέρους των εξόδων εκπαιδευτικής εκδρομής του προσωπικού της. Οι δύο τελευταίες παροχές έχουν προ πολλού καταργηθεί.

4.6 Αυτοκίνητο Lexus

Η ΠΑΣΕΓΕΣ διέθετε πάντα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού για τις ανάγκες του Προέδρου της, των μελών του Δ.Σ, και ξένων επισκεπτών της. Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αγοράστηκε το 2008 σε αντικατάσταση προηγούμενου αυτοκινήτου αναλόγου κυβισμού και έχει ήδη διανύσει 312.000 χιλιόμετρα για τις ανάγκες της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο λόγω τεχνολογίας είναι οικονομικό σε καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας και απαλλαγμένο από περιορισμούς κυκλοφορίας στο κέντρο της Αθήνας.

Με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, κλιμάκιο της ΠΑΣΕΓΕΣ «όργωσε» πρόσφατα όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σπάρτη σε πάνω από 30 Ημερίδες, για ενημέρωση των ελλήνων αγροτών για τη νέα ΚΑΠ. Πάντως όταν μπήκαμε στην οικονομική κρίση και την οικονομική δυσπραγία στην ΠΑΣΕΓΕΣ, το Δ.Σ. πήρε ομόφωνα απόφαση για εκποίηση του συγκεκριμένου αυτοκινήτου και εξουσιοδότησε το Γενικό Διευθυντή για την υλοποίησή της. Κάτι τέτοιο δε κατέστει μέχρι σήμερα εφικτό γιατί αφενός μεν δεν υπάρχουν αγοραστές, αφετέρου δε το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ χαμηλό (περίπου 10.000 €).

4.7 Αποζημιώσεις αποχωρούντων υπαλλήλων

Υποστηρίζουν ακόμα οι συκοφάντες ότι, κακώς η ΠΑΣΕΓΕΣ έδωσε κίνητρα για την εθελουσία έξοδο των υπαλλήλων της. Δε λένε όμως ότι με αυτό το τρόπο προέκυψε οικονομικό όφελος για την οργάνωση και νοικοκύρεμα της δραστηριότητάς της και των λειτουργικών της εξόδων με μείωση του προσωπικού της από 80 άτομα σε 23. Για τι καταβαλλόμενες αποζημιώσεις πρέπει να τονίσουμε ότι ο νόμος ορίζει το 75% ως ελάχιστο όριο καταβολής αποζημίωσης. Άλλωστε όπως τονίστηκε και στους ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η ΠΑΣΕΓΕΣ από αυτή τη διαδικασία είχε όφελος που ανέρχεται περίπου σε 6 εκατ. €.

4.8 Επαναπρόσληψη προσωπικού

Από τα 19 άτομα που αποχώρησαν τελευταία λόγω συνταξιοδότησης, η ΠΑΣΕΓΕΣ έκρινε επιβεβλημένο να επαναπροσλάβει για συγκεκριμένο χρόνο και κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών με όλες τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες (αναστολή συνταξιοδότησης), 3 άτομα. Ήδη έχουν αποχωρήσει οριστικά τα 2 και μένει, για ορισμένο χρόνο, ο σημερινός Γενικός Διευθυντής.

Γιατί όμως όλο αυτό το μένος εναντίον της ΠΑΣΕΓΕΣ, του Προέδρου και της Διοίκησής της; Πέραν της προσωπικής εμπάθειας ορισμένων, τα βασικά κίνητρα είναι πολιτικά και οικονομικά.

Πολιτικά, η ΠΑΣΕΓΕΣ συνεχίζει να είναι αγκάθι στην προσπάθεια κομμάτων και κομματαρχών για τον έλεγχο ενός ζωτικού και κρίσιμου τομέα όπως είναι ο αγροτικός.

Οικονομικά, μια απαξιωμένη ΠΑΣΕΓΕΣ που δε μπορεί να τεκμηριώσει τον πολιτικό της λόγο και δε μπορεί να υπερασπιστεί τα μέλη και τις οργανώσεις τους, θα πάψει να είναι εμπόδιο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εποφθαλμιούν ότι απέμεινε με το νόμο 4015/2011 δηλαδή τις υγιείς και κερδοφόρες συνεταιριστικές οργανώσεις, τις εγκαταστάσεις και τα ακίνητά τους. Αντί να δίνουν ελαφρά τη καρδία εντυπωσιακούς και σκανδαλοθηρικούς τίτλους οι δημοσιογράφοι, ικανοποιώντας το κοινό αίσθημα που πράγματι έχει σήμερα μεγάλη καχυποψία για κάθε τι συλλογικό, ας μελετήσουν και ας αποκαλύψουν σε ποια επιχειρηματικά συμφέροντα κατέληξαν κάποια συνεταιριστικά διαμάντια που πρώτα κατασυκοφαντήθηκαν, λοιδορήθηκαν και μετά εκποιήθηκαν. Και για να τελειώνουμε μια και καλή για το «μύθο» της χρεωκοπίας της ΑΤΕ εξαιτίας των συνεταιρισμών, τα στοιχεία δείχνουν ότι από τα 6,09 δις ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές που έμειναν στην υπό εκκαθάριση ΑΤΕ (κακιά ΑΤΕ), μόνο τα 477 εκατ. ευρώ (7,82%) είναι οφειλές προερχόμενες από τους συνεταιρισμούς που καλύπτονται με εμπράγματες διασφαλίσεις πολλαπλάσιας αξίας.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ