2014-10-25 03:11:06
Φωτογραφία για Ασιατική τράπεζα υποδομών ανάπτυξης ίδρυσαν 21 χώρες!
Μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία ασιατικής αναπτυξιακής τράπεζας «δύναμης» τουλάχιστον 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή στο Πεκίνο 21 χώρες της Ασίας, βάζοντας το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός ιδρύματος που ενδέχεται να αποτελέσει αντίπαλο δέος για την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία της ασιατικής τράπεζας είναι η ίδια Κίνα, η οποία φαίνεται να συνεχίζει τις προσπάθειές της για δημιουργία παράλληλων δομών, μετά την ίδρυση του Ταμείου των αναδυόμενων BRICS (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και Ινδία), το οποίο ανταγωνίζεται το ΔΝΤ.

Οι κινήσεις της Κίνας αντανακλούν και τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου με τη συνεχιζόμενη επιρροή των ΗΠΑ σε σώματα όμως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τη δημιουργία της τράπεζας προσυπέγραψαν μεγάλες οικονομίες της Ασίας, όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη και το Κατάρ. Στον αντίποδα, ηχηρή ήταν η απουσία της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας και της Αυστραλίας, συμμάχων των ΗΠΑ, τις οποίες η Κίνα είχε καλέσει να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες των «New York Times», η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει από τους εταίρους της να μην υποστηρίξουν την κινεζική πρωτοβουλία.


Στόχος της ασιατικής τράπεζας θα είναι να χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα υποδομών, όπως την κατασκευή δρόμων, σιδηρόδρομων, ενεργειακών μονάδων και τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Τα πρώτα 50 δισ. κεφαλαιακής βάσης θα δοθούν από τα κράτη που συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ ακόμα 50 δισ. δολάρια αναμένεται να προσφέρουν ιδιώτες θεσμικοί πιστωτές.

Η κεφαλαιακή δύναμη της νέας ασιατικής τράπεζας παραμένει πάντως μικρή σε σχέση με τη βάση 220 δισ. που διαθέτει η Παγκόσμια Τράπεζα και 175 δισ. που διαθέτει η Ασιατική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ