2014-10-25 07:11:08
Φωτογραφία για 12 πόλεις υποψήφιες για το βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017
Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων στο διαγωνισμό για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017 έχει λήξει. Υποψηφιότητα έθεσαν οι ακόλουθες πόλεις     Bursa (Τουρκία)

    Cascais (Πορτογαλία)

    Cork (Ιρλανδία)

    Έσσεν (Γερμανία)

    's-Hertogenbosch (Κάτω Χώρες)

    Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)

    Lahti (Φινλανδία)

    Λισαβόνα (Πορτογαλία)

    Nijmegen (Κάτω Χώρες)

    Pécs (Ουγγαρία)

    Πόρτο (Πορτογαλία)

    Umeå (Σουηδία)

Ο κ. Janez Potočnik, ο ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Το βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί μια ένδειξη αριστείας για τις πόλεις που τιμούν το περιβάλλον τους. Βρισκόμαστε ήδη στο όγδοο έτος του διαγωνισμού και αισθανόμαστε ικανοποίηση βλέποντας πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης να υποβάλλουν αίτηση ή να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για το βραβείο. Οι νικητές του διαγωνισμού έως σήμερα λειτουργούν ως παράδειγμα κι έμπνευση για το πώς μπορούν οι πόλεις να αλλάξουν. Εύχομαι σε όλες τις υποψήφιες πόλεις του διαγωνισμού 2017 καλή επιτυχία!»


Το Βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης αποτελεί αναγνώριση για την πόλη που δρα πρωτοποριακά όσον αφορά τη φιλικό προς το περιβάλλον αστικό τρόπο ζωής. Οι πόλεις αυτές ανοίγουν το δρόμο για τον καθορισμό υψηλότερων προτύπων αειφόρου ανάπτυξης, αφουγκράζονται τις ανάγκες των κατοίκων τους και εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιήσει λεπτομερή τεχνική αξιολόγηση κάθε υποψηφιότητας, με βάση 12 δείκτες που καλύπτουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα· τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν· την οικολογική καινοτομία και τη βιώσιμη απασχόληση· την ενεργειακή απόδοση· τις πράσινες αστικές περιοχές και τη βιώσιμη χρήση της γης· την ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος· τα τοπικά μέσα μεταφοράς· τη φύση και τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του ηχητικού περιβάλλοντος· την παραγωγή και τη διαχείριση αποβλήτων· την επεξεργασία λυμάτων· και τη διαχείριση υδάτων. Μετά την τεχνική αξιολόγηση, μερικές από τις πόλεις θα εισαχθούν στον τελικό κατάλογο για τον τίτλο του 2017.

Τον Ιούνιο του 2015 οι πόλεις του τελικού καταλόγου θα κληθούν να κάνουν μια παρουσίαση σε διεθνή κριτική επιτροπή. Η κριτική επιτροπή θα αξιολογήσει τη δέσμευσή τους όσον αφορά τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, το επίπεδο φιλοδοξίας των μελλοντικών τους στόχους, τις δραστηριότητες επικοινωνίας για τους πολίτες και τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσαν να λειτουργούν ως πρότυπο και να προωθούν βέλτιστες πρακτικές σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Εκτός του ότι θα αποτελεί πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις, η νικήτρια πόλη θα βελτιώσει την εικόνα της, θα ενισχύσει τη φήμη της ως τόπου που αξίζει κανείς να τον επισκεφθεί, καθώς και να εργαστεί, να παίξει και να ζήσει σε αυτόν.

Η νικήτρια πόλη θα ανακοινωθεί σε μια τελετή βράβευσης τον Ιούνιο του 2015 στο Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο), την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2015.

Ιστορικό του φακέλου

Το βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελεί προϊόν πρωτοβουλίας την οποία ανέλαβαν πόλεις με πράσινο όραμα. Η ιδέα διαμορφώθηκε αρχικά σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας, στις 15 Μαΐου 2006, με πρωτοβουλία του κ.Jüri Ratas, πρώην Δημάρχου του Ταλίν, όπου 15 ευρωπαϊκές πόλεις και η Ένωση Εσθονικών Πόλεων υπέγραψαν κοινό μνημόνιο συμφωνίας για τη θεσμοθέτηση αυτού του βραβείου.

Από τη θέσπιση του βραβείου το 2010, ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης έχει απονεμηθεί σε επτά πόλεις. Η Στοκχόλμη (Σουηδία) ήταν η πρώτη πόλη που κέρδισε τον τίτλο, και ακολούθησαν το Αμβούργο (Γερμανία) το 2011, η Βικτώρια-Γκαστέις (Ισπανία) το 2012 και το 2013 η Νάντη (Γαλλία). Ο κάτοχος του τίτλου για το 2014 είναι η Κοπεγχάγη (Δανία). Το Μπρίστολ (Ηνωμένο Βασίλειο) θα πάρει τη σκυτάλη για το 2015 και θα τη μεταβιβάσει στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) για το 2016.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής των Περιφερειών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, του Διεθνούς Συμβουλίου για Τοπικές Περιβαλλοντικές Πρωτοβουλίες (ICLEI), του Γραφείου του Συμφώνου των Δημάρχων και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.

Η Ευρώπη είναι πλέον μια ουσιαστικά αστική κοινωνία, δεδομένου ότι πάνω από τα δύο τρίτα των ευρωπαίων πολιτών ζουν σε πόλεις και κωμοπόλεις. Πολλές από τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας πηγάζουν από αστικές περιοχές, αλλά ακριβώς αυτές είναι και οι περιοχές που συγκεντρώνουν το δυναμικό ανάληψης δεσμεύσεων και καινοτομίας που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπισή τους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ