2014-10-29 10:38:35
Φωτογραφία για Πάτρα: Ο έρωτας στα χρόνια του πολέμου – H ερωτική ιστορία μιας Πατρινής κι ενός Ιταλού
Τον έρωτα μιας Πατρινής κι ενός Ιταλού στην Πάτρα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου "ξετύλιξε" χθες βράδυ η Σοφία Παπαϊωάννου στη διάρκεια της εκπομπής της "360 μοίρες" που προβάλλεται από τη συχνότητα του Alpha.

H δημοσιογράφος βρέθηκε στην Πάτρα, στην περιοχή του Κάστρου και μίλησε με μέλη της οικογένειας Μπορνιβέλλι.

Η Ντίνα Οικονομοπούλου θα υπέκυπτε στον έρωτα του αντιφασίστα Κάρλο Μπορνιβέλλι, που δεν έχανε ευκαιρία να βρίζει φωναχτά τον Μουσολίνι. Κανείς τότε δε μπορούσε να φανταστεί ότι θα έδινε τη ζωή του στο πλάι των Ελλήνων ανταρτών, για την ελευθερία της χώρας που πρωτογνώρισε σαν «κατακτητής».

Η Σοφία Παπαϊωάννου μίλησε με τον γιο του ζευγαριού και την εγγονή τους, επιλέγοντας για την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου να φωτίσει τις μικρές ιστορίες των ανθρώπων που εκτυλίχθηκαν με φόντο τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Μέσα στα ταραγμένα χρόνια του πολέμου και της κατοχής σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας, κάποιοι άνθρωποι που έπρεπε να είναι εχθροί, τόλμησαν να ερωτευτούν. Ελληνίδες και Ιταλοί στρατιώτες πρωταγωνίστησαν σε έρωτες μυστικούς, απαγορευμένους και έδωσαν πρωτοφανείς μάχες για να επιβιώσουν. Κυνηγήθηκαν, χλευάστηκαν, προδόθηκαν, πέρασαν αδιανόητες δυσκολίες, έφτιαξαν οικογένειες.


Ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, οι «360ο» επέλεξαν να διασώσουν κάποιες από αυτές τις άγνωστες ιστορίες.

Όπως την ιστορία του Ιταλού στρατιώτη Βάλτερ Γκόρνο, που με ένα ακορντεόν θα έκλεβε την καρδιά της δεκαεξάχρονης Έλλης Φωκά στην Κεφαλονιά. Η αγάπη τους, κατά πολλούς, αποτέλεσε έμπνευση για το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι.

Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Ιταλοκρατούμενη Ρόδο, ο Φράνκο Γκαρούφι το 1940 θα έμπαινε στο σπίτι της μοδίστρας Ευαγγελίας Αναστασάκη για να επιδιορθώσει τα ρούχα των αξιωματικών. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά, η Σοφία Παπαϊωάννου συνάντησ τον Φράνκο στο ίδιο σπίτι με την κόρη του, τα εγγόνια του και τα δισέγγονά του.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ