2014-10-29 22:45:00
Φωτογραφία για Γαλλία και Ιταλία εκτιμούν ότι ξεπεράστηκε η διένεξη για τα δημοσιονομικά τους
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και Οικονομίας της Ιταλίας δήλωσαν σήμερα ότι οι κυβερνήσεις τους επέλυσαν τις... διενέξεις τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τα σχέδια προϋπολογισμών τους που της υπέβαλαν και δεν αναμένουν ότι θα υπάρχουν περαιτέρω προβλήματα.

«Έχουμε μια σπουδαία συνεργασία με την Επιτροπή, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στο περιθώριο μιας συνόδου που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Ερωτηθείς εάν αναμένει να ενσκήψουν περαιτέρω προβλήματα, απάντησε: «δεν ανακοινώθηκε ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα».

Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς εάν η χώρα του συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα από μέρους της Κομισιόν σε ό,τι αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού της χώρας του για το 2015, απάντησε «όχι, δεν έχω».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε προσωρινά χθες τα σχέδια προϋπολογισμών αμφότερων των χωρών αυτών για το 2015, ανακοινώνοντας πως κανένα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τα οποία της υπέβαλαν τα σχέδια προϋπολογισμού τους δεν διαπιστώθηκε ότι παραβιάζουν σοβαρά τους κανόνες που έχει θεσπίσει η ΕΕ με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.


Νωρίτερα ο απερχόμενος Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Νομισματικές υποθέσεις και το Ευρώ, Γιούρκι Κατάινεν, επισήμανε ότι μπορεί μεν οι προϋπολογισμοί της Γαλλίας και της Ιταλίας να μην απορρίφθηκαν, αλλά δεν είναι απόλυτα βέβαιο πως θα κριθεί τελικά από την Κομισιόν ότι τα εν λόγω κράτη συμμορφώνονται απόλυτα προς τους κανόνες.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα σχέδια προϋπολογισμού θα διαπιστωθεί πως συμμορφώνονται πλήρως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», είπε ο Κατάινεν.

«Δεν προδικάζουμε το τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Κατάινεν.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο επίτροπο, η οριστική απόφαση θα ληφθεί έπειτα από αρκετές εβδομάδες ακόμη επιπλέον επεξεργασίας από τη νέα Κομισιόν, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της και τυπικά το Σάββατο.

Ο Κατάινεν απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για την οριστική απόφαση της Κομισιόν σχετικά με το εάν και κατά πόσον η Γαλλία ή άλλα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα για παραβιάσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και εάν θα υπαχθούν στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Επέμεινε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε.

Ο Κατάινεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τα κράτη μέλη που θα κριθεί πως παραβιάζουν το Σύμφωνο να εφαρμόσουν «συμπληρωματικά μέτρα».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι η Επιτροπή θα υποδείξει την υιοθέτηση από ορισμένα κράτη [συμπληρωματικών] μέτρων βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος», η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να καταλήξει στην επιβολή προστίμων, τόνισε ο ίδιος.

Ο Κατάινεν υπογράμμισε ότι η οριστική εκτίμηση της Κομισιόν θα είναι «βασισμένη στις οικονομικές προβλέψεις του φθινοπώρου», οι οποίες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τρίτη, και θα «λαμβάνει υπόψη την άποψη της Επιτροπής για τις μακροοικονομικές προοπτικές, την εκτίμησή μας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τους κινδύνους» που καταγράφουν οι Βρυξέλλες. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ