2014-10-30 08:04:06
Φωτογραφία για «Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα»
Το επικαιροποιημένο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που θα αποτελέσει το εργαλείο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πάνω στο ζήτημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Μουζακίου κ. Γιώργου Κωτσού, του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απόστολου Καλογιάννη και των αρμοδίων φορέων. Η τροποποίηση του σχεδίου αυτού, έγινε βάση της εναρμόνισης στην κείμενη νομοθεσία και της προώθησης έργων για χρηματοδότηση.

Όπως ανέφερε ο κ. Κ. Αγοραστός sτην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση στο νέο πρόγραμμα το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ), τρεις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων μια σε κάθε ΦΟΣΔΑ, καθώς και τις απαιτούμενες δράσεις και έργα ευαισθητοποίησης και προώθησης ανακύκλωσης. Δηλαδή μια στη Λάρισα, μια στη Μαγνησία, και μια στα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, που έχουν κοινό Χ.Υ.Τ.Α
. στα Τρίκαλα. «Συνεπώς γίνεται μια συζήτηση και με συνεργασία προκρίνουμε όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες, για να μπορέσουμε να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων να πάμε πιο ομαλά, πιο σίγουρα, πιο σοβαρά και με πιο σύγχρονες τεχνολογίες, από υγειονομική ταφή απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) σε ταφή υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ)», τόνισε.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιφέρειες, καθώς έχει διαμορφώσει ένα λειτουργικό πλαίσιο με Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποριμμάτων (ΧΥΤΑ), Σταθμούς Μεταφόρτωσης Αποριμμάτων (ΣΜΑ) και Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), έχοντας ταυτόχρονα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται σε άλλες περιοχές της χώρας επισείοντας πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο περιφερειάρχης θέτοντας το πλαίσιο του νέου Σχεδίου τόνισε πως οι στόχοι πρέπει να είναι να καλυφθούν οι ανάγκες τις καθαριότητας και της δημόσιας υγείας, να είναι βιώσιμοι οι ΦΟΔΣΑ, να μην αυξηθούν τα τέλη καθαριότητας για τους πολίτες, να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι, να δημιουργηθούν λειτουργικές μονάδες ανακύκλωσης και επεξεργασίας αποβλήτων και το μέγεθος των μονάδων αυτών να είναι τέτοιο ώστε να είναι βιώσιμες

Κατόπιν ακολούθησε συζήτηση πάνω στο σχέδιο, που παρουσιάστηκε και οι φορείς μετά από περεταίρω ανάλυση πρόκειται να καταθέσουν άμεσα τις προτάσεις τους, έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Δεσπόπουλος, ο αντιδήμαρχος Βόλου κ. Αριστείδης Σαββάκης, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Αποστόλης Καπράνας, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Νικόλαος Καλτσάς, ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας κ. Κώστας Γανωτής, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων κ. Ιωάννης Ταφύλλης, ο διευθυντής της ΠΕΔ κ. Δημήτρης Τσούμας, εκπρόσωποι των ΦΟΔΣΑ της Θεσσαλίας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ