2014-10-30 17:16:29
Φωτογραφία για ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: ΝΗΣΙΔΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα βγαίνει από τη μακροχρόνια κρίση και αποτελεί νησίδα ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις κοινές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον νέο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στολτενμπεργκ. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως οι προκλήσεις των καιρών μεγάλες και το ΝΑΤΟ καλείται να ανταποκριθεί. Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα παρά τη δεδομένη δημοσιονομική της στενότητα, είναι ένα από τα τέσσερα μέλη του ΝΑΤΟ που δαπανά άνω του 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες.

Αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία, στο Ιράκ και στην τρομοκρατική δράση των τζιχαντιστών, τόνισε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν γίνεται μόνο με στρατιωτικά μέσα και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας όπως ο μεσογειακός διάλογος. 

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ευχαρίστησε την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι παραμένει ένας σταθερός σύμμαχος εδώ και 60 χρόνια, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα είδε στην στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» που παρακολούθησε σήμερα το πρωί και που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στη βραχονησίδα Πλατιά στον Αργοσαρωνικό. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συνοδευόταν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.


Στις συνδυασμένες επιχειρήσεις συμμετείχαν τέσσερις φρεγάτες, οχτώ πυραυλάκατοι, τέσσερις κανονιοφόροι, πέντε ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού, επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού, μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ και NH-90 της Αεροπορίας Στρατού, καθώς και αεροσκάφη Mirage- 2000 και F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και τμήματα των ειδικών δυνάμεων και σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αφίχθησαν με ελικόπτερο Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού που προσγειώθηκε στη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, απ' όπου παρακολούθησαν την άσκηση. Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο υφυπουργός Ιωάννης Λαμπρόπουλος, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

Τα σενάρια της άσκησης περιελάμβαναν:

Ταχεία καταρρίχηση ομάδας ανορθοδόξου πολέμου στην εν κινήσει φρεγάτα Σπέτσαι.Προσέγγιση ταχέων σκαφών ομάδας ανορθοδόξου πολέμου εκατέρωθεν της φρεγάτας Σαλαμίς.Διεξαγωγή ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων από ελικόπτερα Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού.Ανάδυση υποβρυχίου Πόντος.Παραπλανητική ενέργεια από πλοίο ταχείας μεταφοράς Κεφαλληνία.Αερομαχίες μεταξύ αεροσκαφών F-16 και ΜΙΡΑΖ-2000 με ελιγμούς μεγάλου βαθμού δυσκολίας.Φωτογράφιση των εχθρικών θέσεων από αεροσκάφος RF-4 το οποίο συνόδευαν αεροσκάφη F-16.Βομβαρδισμό θέσεων του εχθρού από αεροσκάφη διώξεως βομβαρδισμού.Αποβατική ενέργεια για την ανακατάληψη της βραχονησίδας.Καταρρίχηση αλεξιπτωτιστών από 30 μέτρα από μεταφορικό ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού NH-90.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης σε πεδίο μάχης με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας την οποία υποστήριξαν αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού. Μετά το τέλος της άσκησης οι δυνάμεις που συμμετείχαν απέδωσαν τιμές προς τα τιμώμενα πρόσωπα που επέβαιναν της φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.

Εν τω μεταξύ, αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές ζήτησε ο νέος γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σχολιάζοντας την επιθετική δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης που παραχώρησε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο ίδιος κάλεσε όλους να επικεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας. Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του ανέφερε ότι εξήγησε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία ο κ. Στόλτεμπεργκ κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Πάντως, απέρριψε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση ψυχρού πολέμου» και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ισχυρό ΝΑΤΟ το οποίο θα βρίσκεται σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.

Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η Ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την αλληλεγγύη της Συμμαχίας.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ